Dinsdag 21/01/2020

Klimaatconferentie Madrid

Nog geen overeenkomst op klimaatconferentie Madrid, mislukking niet uitgesloten

Coördinator van de COP25 is de Chileen Andres Landerretche. Beeld EPA

Het Chileense voorzitterschap van de klimaatconferentie heeft nieuwe ontwerpteksten aangekondigd, omdat de onderhandelingen blijven aanslepen. De vorige teksten, die er kwamen na nachtelijke onderhandelingen, vielen op een koude steen. De slotsessie zou ten vroegste om 22 uur starten, maar volgens sommige afgevaardigden is een mislukking van de top niet uitgesloten.

De klimaattop van de Verenigde Naties was op 2 december van start gegaan en had gisteren afgelopen moeten zijn. Maar net als bij vele voorgaande klimaatconferenties, zijn verlengingen nodig om tot een akkoord te komen.

Zo loopt de discussie vast op artikel 6 van van het klimaatakkoord van Parijs (2015). Dat punt voorziet de invoering van marktmechanismen voor de handel in emissies. Op de COP24-top in het Poolse Katowice een jaar geleden kwamen er al geen regels uit de bus voor dergelijke globale koolstofmarkten.

Uitstootreductie

Ook over de klimaatambities zijn de meningen verdeeld. Verschillende partijen, de Europese Unie en de kwetsbare landen op kop, willen een duidelijke oproep voor een verhoging van de doelstellingen voor uitstootreductie van broeikasgassen in 2020. Maar andere landen staan hier dan weer op de rem. 

Lees ook

This must be Belgium: vier ministers bikkelen in Madrid over klimaatplan

De tot nu genomen engagementen zijn alleszins niet verenigbaar met de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. De landen kwamen toen overeen om de opwarming van de Aarde te beperken tot 2 graden, in vergelijking met de pre-industriële periode, en indien mogelijk tot 1,5 graad. Met de huidige engagementen is de blauwe planeet echter op weg naar een opwarming van 3 graden aan het einde van deze eeuw.

  Bovendien stelt zich ook de vraag hoe de landen in het zuiden de klimaatkosten zullen financieren.

Ambitieuzere teksten

De ontwerpteksten die vanochtend gedistilleerd werden, zijn uiterst lauw onthaald. Ze kunnen voor vele partijen, bijvoorbeeld de EU, niet door de beugel. Voorzitter Chili startte daarop bilateraal overleg en kondigde nadien tijdens een persconferentie “ambitieuzere” teksten aan. Indien er voldoende steun gevonden wordt, zou de publicatie van de teksten kunnen volgen, gevolgd door een plenaire slotsessie. Maar die slotsessie is inmiddels al enkele keren uitgesteld en zou nu ten vroegste om 22 uur starten.

Verschillende ngo’s hebben alvast het einde niet afgewacht om aan de alarmbel te trekken. Bij de milieuorganisaties is er heel wat frustratie en ontgoocheling over eindeloze discussies tussen de landen. Dat staat meer dan ooit in fel contrast met de urgentie van de klimaatkwestie, klinkt het.

Meer dan honderd militanten van ngo’s wereldwijd hielden vandaag een ‘volksplenaire’, in afwachting van een akkoord. Ze verzamelden op enkele meters van de zalen waar de officiële plenaire zittingen van de bijna 200 aanwezige landen plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234