Vrijdag 28/01/2022

Nog geen oplossing voor politieke situatie in Zaventem

In Zaventem hebben Open Vld, N-VA en CD&V ook vandaag geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe meerderheid. De voordracht van een nieuw schepencollege is nodig nadat de Raad van State in juli de schepenverkiezing ongeldig verklaarde omdat zes verkozenen van Open Vld en vier van sp.a-Groen-Leef twee burgemeestersvoordrachten tekenden. De tien mogen deze legislatuur ook geen uitvoerend gemeentelijk mandaat meer uitoefenen.

De onderhandelingen worden bemoeilijkt omdat ex-OCMW-voorzitter Sonja Jacobs en vier anderen die hierdoor een mandaat van schepen aan hun neus zagen voorbijgaan, bij de Raad van State verzet aantekenden tegen het arrest. De auditeur bestempelde recent de eis echter als onontvankelijk, onder meer wegens de laattijdige indiening. De Raad behandelt de zaak op 19 november. Niemand weet wat er zal gebeuren als er een nieuw schepencollege wordt voorgedragen en de Raad van State zijn eigen beslissing van juli alsnog vernietigt.

Mandaten
Breekpunt in de onderhandelingen is de verdeling van mandaten in het nieuwe schepencollege. Omwille van deze verzetprocedure weigeren de vier Open Vld-verkozenen, die eerder een uitvoerend mandaat toegewezen kregen, momenteel hun handtekening te plaatsen onder de voordracht van een nieuw schepencollege. De N-VA eist dat hiermee rekening gehouden wordt bij de verdeling van de mandaten, iets waar Open Vld dan weer niet wil van weten. Bij de verkiezingen haalde Open Vld elf zetels, N-VA zes en CD&V drie op 31 raadsleden.

Geen gemeenteraad
Omwille van het ontbreken van een politiek akkoord werd het houden van een nieuwe gemeenteraad tot dusver al drie keer uitgesteld. Eind juni werd de laatste gemeenteraad georganiseerd waardoor verschillende beslissingen al maanden op een goedkeuring liggen te wachten. Als er een gemeenteraad wordt georganiseerd zonder voorafgaande voordracht van schepenen dient er hierover immers een geheime stemming plaats te vinden en haalt de Franstalige UF, die bij de verkiezingen zeven raadsleden binnenhaalde, minstens één schepenzetel. De onderhandelingen worden vandaag verder gezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234