Woensdag 07/06/2023

Nog geen oplossing voor 50-plussers

Krijgt wie na zijn 50ste werkloos wordt later een lager pensioen, of niet? De federale regering is er nog altijd niet uit. En ook de andere 'losse eindjes' van het zomerakkoord zijn nog niet aan elkaar geknoopt.

"De communicatie is een kakofonie geweest en dat is niet voor herhaling vatbaar. Mensen zijn ongerust over hun pensioen." Bij het binnengaan van de vergadering van topministers 's ochtends zette vicepremier Kris Peeters (CD&V) extra druk op de ketel. Wat hem betreft moet zo snel mogelijk een oplossing komen voor de werkloze 50-plussers en hun pensioen.

Vorige week was grote onduidelijkheid ontstaan: zal iemand die na zijn 50ste werkloos wordt, dat ook voelen aan zijn pensioen? Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) stelde aanvankelijk van wel, maar dezelfde maatregel werd in het politieke praatprogramma De zevende dag staalhard ontkend door Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. De verwarring was compleet.

De regering zat gisteren samen om de maatregel verder uit te klaren. N-VA houdt het meest van al vast aan de oorspronkelijke lezing. Wie gewerkt heeft moet een beter pensioen krijgen dan wie dat niet heeft gedaan, ongeacht de leeftijd. "Een afspraak is een afspraak", klinkt het daar.

Economie doet het beter

CD&V wil dan weer de 50-plussers zo veel mogelijk ontzien, aangezien zij maar moeilijk weer aan het werk geraken als ze ontslagen zijn. Open Vld heeft na de uitval van Rutten anderhalve week geleden niet veel andere keuze dan zich daarbij aan te sluiten. MR bekleedt dan weer een middenpositie. De partij wil haar minister niet in zijn hemd zetten, maar zoekt wel mee naar een compromis.

Gisteren kwamen er verschillende pistes op tafel. Mogelijk wordt er gesleuteld aan de leeftijdsgrens. Blijft iemand pas vanaf zijn 55ste buiten schot? Of bijvoorbeeld vanaf zijn 60ste? Een andere optie is om mensen die ontslagen zijn bij een grote herstructurering of een sluiting van een bedrijf te ontzien - door hun pensioenopbouw gewoon voort te laten lopen, alsof ze werkten. De regering bereikte geen akkoord. De verschillende opties worden verder berekend in werkgroepen, en vanmiddag wordt er dan voortvergadert.

Daarnaast bogen de topministers zich nog over andere 'losse eindjes' van het zomerakkoord. In het grote politieke akkoord waren enkele maatregelen nog niet uitgewerkt. Zo moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nog een besparing realiseren van 90 miljoen euro op zijn domein.

Gisteren bleek dat uitgaven in de werkloosheid en de brugpensioenen 312 miljoen euro lager zullen uitvallen dan aanvankelijk ingeschat, onder meer omdat de economie het beter doet. Toch benadrukt het kabinet-Peeters dat de oorspronkelijke inspanning overeind blijft. De minister laat niet in zijn kaarten kijken welke maatregelen hij nu juist zal nemen.

Tegelijk bleek uit de begrotingstabellen dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) 64 miljoen extra moet besparen. Die haalt ze uit de zogenoemde 'zachte landingsbanen'. Iemand kan daarbij op het eind van zijn carrière deeltijds gaan werken, op kosten van de werkgever. Die betaalt hem een loon voor de geleverde uren, met daarbovenop een premie waarop hij geen sociale bijdragen moet betalen. Minder werklozen en zieken moeten het gevolg zijn.

Sociale en fiscale fraude

N-VA en CD&V steunen die ingreep, maar twijfelen eraan of die ook 64 miljoen euro gaat opbrengen en vragen extra inspanningen van De Block. Die wuift die argumenten weg met berekeningen van de FOD Sociale Zekerheid in de hand.

Tot slot moet er ook duidelijkheid komen over hoe er twee keer 50 miljoen kan worden opgehaald in de sociale en fiscale fraude. "De sfeer is constructief", zegt een regeringsbron. "Ik ben zeker dat we hier wel zullen uit geraken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234