Zaterdag 25/05/2019

Nog geen opening na gesprek Israëliërs en Palestijnen

Beeld REUTERS

De ontmoeting tussen Israëliërs en Palestijnen in Jordanië heeft niet tot een opening geleid, maar beide partijen zien elkaar vrijdag weer in Amman, onder auspiciën van Jordanië en van het zogenaamde Kwartet voor het Midden-Oosten. Dat werd vernomen uit bronnen dichtbij de onderhandelingen.

"De vergadering tussen de Palestijnse en Israëlische partijen, in aanwezigheid van Jordanië en vertegenwoordigers van het Kwartet, heeft niets nieuws opgeleverd omdat de Israëlische delegatie tijdens de ontmoeting geen nieuwe elementen naar voren heeft geschoven", verklaarde een anonieme Palestijnse bron.

"We zijn overeengekomen vrijdag opnieuw in Amman te vergaderen onder auspiciën van het Kwartet en in aanwezigheid van Jordanië", aldus nog de bron, die herhaalde dat de Palestijnen niet opnieuw zullen onderhandelen zonder dat de kolonisatie wordt bevrozen. "De Palestijnse leiding zal niet aanvaarden dat Israël tijd blijft verliezen zonder enige vooruitgang richting een herneming van de onderhandelingen", waarschuwde de bron.

Gedetailleerde voorstellen
De Palestijnse president Mahmoed Abbas waarschuwde het Kwartet (Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europese Unie en Rusland) onlangs voor een mislukking van het vredesproces indien het Kwartet er niet in zou slagen de onderhandelingen tegen 26 januari op te starten. Dan moeten beide partijen hun gedetailleerde voorstellen met het oog op een vredesregeling op tafel hebben gelegd.

Spectaculaire resultaten werden in Amman niet verwacht. Niettemin veroorzaakte de ontmoeting tandengeknars bij een aantal Palestijnse bewegingen. Dat is in het bijzonder het geval bij Hamas, dat aan de macht is in Gaza. In een mededeling noemde een woordvoerder van Hamas de ontmoeting een "farce" en "tijdverlies". (afp/sps)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.