Maandag 18/10/2021

Nog geen enkel slachtoffer Gellingen vergoed

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Precies vijf jaar na de ramp in Gellingen is nog geen enkele burgerlijke partij vergoed. 24 personen kwamen om het leven en 132 anderen raakten gewond. Morgen wordt de ramp in Gellingen herdacht.

Belofte
Begin mei deden de verzekeringsmaatschappijen nochtans een belofte, net voor het begin van het proces. Enkele burgerlijke partijen kregen een brief van de 'verzekeringspool', waarbij ze gevraagd werden om het procédé te aanvaarden. Toch zal geen enkel dossier voor eind september behandeld worden, verwittigden de verzekeringsmaatschappijen.

De vertegenwoordigers van de burgerlijke partijen pleiten voor een forfaitaire schadevergoeding. Een plafond van 15 miljoen euro werd vastgelegd. "Welnu, de schadevergoedingen zullen hoger zijn dan dat bedrag", zei Eric Toussaint, coördinator van de advocaten van de burgerlijke partijen.

Fluxys en Husqvarna
Het merendeel van de burgerlijke partijen begonnen ook voor de rechtbank van koophandel in Brussel een burgerlijke zaak tegen Fluxys en de groep Husqvarna, het vroegere Diamant Boart. Ze deden dat op basis van artikel 1384 uit het burgerlijk wetboek, dat stelt dat iemand aansprakelijk is voor de zaak die hij onder bewaring heeft. De eisers vinden met andere woorden dat Fluxys verantwoordelijk is voor de pijplijn en dat Husqvarna verantwoordelijk is voor het terrein waar de pijplijn zich bevond. In die procedure is het dus niet nodig dat een fout wordt vastgesteld bij de twee betrokken ondernemingen.

Veertien 'verdachten'
Op het proces van de gasramp in Gellingen, dat in september moet hervatten, wordt gezocht naar de verantwoordelijken voor het drama. Voor de correctionele rechtbank in Doornik verschenen in juni veertien verdachten, waaronder negen fysieke personen en vijf morele. Ze staan terecht voor onvrijwillige doodslag door een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid.

Herdenking
In afwachting van het einde van het proces verzamelen de slachtoffers, zoals ieder jaar, in Gellingen. Om 7.45 uur worden morgen bloemen neergelegd bij de brandweerkazerne. Op de plaats van het onheil zal tussen 8.45 uur en 9.15 uur een ceremonie plaatsvinden. De burgemeester van Aat en vertegenwoordigers van de slachtoffers zullen het woord nemen.

Op 30 juli 2004 kwamen 24 personen, waaronder 5 brandweermannen, om het leven na de gasontploffing in Gellingen. Op de site van het bedrijf Diamant Boart was een gaslek ontstaan. Er vielen ook 132 gewonden, waarvan enkelen nu serieus gehandicapt zijn. (belga/svm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234