Woensdag 18/09/2019

Update

Nog geen beslissing rond borg Pistorius - verdediging ontkent vondst testosteron

Beeld PHOTO_NEWS

Er is nog geen beslissing gevallen rond de mogelijke vrijlating op borg van de van moord verdachte Oscar Pistorius. Vandaag kwamen op de tweede zitdag in Pretoria de verdediging en onderzoeker Hilton Botha aan het woord. Een buurvrouw getuigde dat ze ten huize Pistorius onophoudelijk geschreeuw had gehoord tussen twee en drie uur 's ochtends, de nacht dat de 26-jarige paralympiër zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp met verscheidene schoten afmaakte. De onderzoeker getuigde dat naalden en het verboden product testosteron in de woonst van de atleet werden gevonden. De verdediging ontkent. Verwacht wordt dat de beklaagde nog meer ten laste zal worden gelegd.

Onderzoeker Hilton Botha verzet zich tegen een mogelijke vrijlating op borgtocht van Oscar Pistorius. Hij getuigde voor de rechtbank in Pretoria dat hij in Pistorius' luxewoning aankwam om 4u15 in de ochtend van Valentijnsdag en dat hij daar de vriendin van de atleet, Reeva Steenkamp, dood aantrof aan de voet van de trap. "Ze droeg een witte short en een zwarte vest en was bedekt met handdoeken", aldus Botha. De onderzoeker vond naast het moordwapen twee gsm's in de badkamer, die hij samen met twee Blackberries meenam voor onderzoek. Geen van de toestellen werd gebruikt om de politie of de hulpdiensten te verwittigen.

Volgens Botha is de kans heel reëel dat Pistorius zal vluchten, indien hij vrijgelaten wordt op borg. De loper bezit immers een huis in Italië en heeft rekeningen in het buitenland. "De verdachte zou kunnen vluchten. Dit is een ernstige misdaad, een ernstige kwestie", zei Botha, die denkt dat, eens gevlucht, Pistorius nog moeilijk aan Zuid-Afrika zal kunnen uitgeleverd worden. "Zou een man met twee beenprotheses en een wereldbekend gezicht kunnen vluchten?", vroeg de voorzitter aan het einde van de zitting aan Botha. "Jazeker", klonk het antwoord. Even was er gegniffel in de zaal... De onderzoeker moest eerder wel toegeven dat hij "geen inconsistenties" van de versie van Pistorius met de bewijsstukken vond.

Autopsie afgerond
Uit de autopsie op Reeva Steenkamp blijkt onder meer dat het supermodel drie kogels in het lichaam kreeg: een in haar elleboog (waardoor haar arm brak), een in haar heup en een net boven haar rechteroor in het hoofd. Drie van de vier kogels die Pistorius vanop 1,5 meter afvuurde, troffen dus raak en doodden Steenkamp. Er werd bovendien op de vrouw geschoten vanop een zekere hoogte, wat de versie van de paralympiër als zou hij zijn beenprotheses niet aangehad hebben, onmogelijk maakt. Oscar Pistorius boog zijn hoofd en stond de hele tijd ongecontroleerd te snotteren toen het post-mortemverslag werd voorgelezen.

De atleet, die al van kindsbeen af door het leven gaat met twee geamputeerde onderbenen, blijft intussen volhouden dat hij zijn vriendin per ongeluk doodschoot. Hij dacht, zo beweert hij, dat zij een inbreekster was. Maar volgens Botha richtte 'Blade Runner' bewust op het toilet, want als hij op de deur zou gemikt hebben, dan zou hij Steenkamp niet geraakt hebben. Botha zegt dat het niet om zelfverdediging kan gaan. De verdachte wist volgens hem wel degelijk dat zijn geliefde zich verschanst had in de badkamer. De sprinter, die in de zomer nog aantrad tijdens de Olympische Spelen, zou een bebloed cricketbat gebruikt hebben om de deur van de badkamer open te breken.

Testosteron en naalden
Procureur Gerrie Nels laat alvast de versie verder onderzoeken, waarin Steenkamp en Pistorius klinkenke ruzie zouden gehad hebben, zij naar het toilet vluchtte en de atleet vervolgens vier maal door de badkamerdeur op haar vuurde. Volgens Pistorius' buurvrouw was er inderdaad 's nachts een uur lang non-stop getier te horen. Maar de verdeding haalde aan dat haar huis op 600 meter van dat van Pistorius ligt. Een andere getuige hoorde schoten, daarna het geschreeuw van een vrouw en daarna weer schoten. Pistorius zelf had eerder verklaard dat hij en zijn vriendin gewoon om 22 uur gingen slapen.

De aanklacht luidt - voorlopig - "moord met voorbedachten rade", maar zou mogelijks opnieuw afgezwakt worden. De verdediging zal alleszins met "uitzonderlijke" argumenten moeten komen aandraven opdat Pistorius vandaag op borg vrijgelaten zou worden. Als Pistorius tijdens zijn proces schuldig bevonden wordt, dan kan hij een gevangenisstraf krijgen van 15 jaar tot levenslang.

Het gerecht wil de man ook vervolgen voor verboden bezit van kogels, die in een kluis werden aangetroffen. Ook vond de politie twee doosjes testosteron en enkele naalden in het huis. Volgens de verdediging gaat het echter om een wettelijk toegestaan enzym (testoconpasupium coenzyme) en niet om verboden steroïden.

In de kluis van zijn slaapkamer vond de politie ook een wapen waarvoor Pistorius geen vergunning had. Voor het wapen waarmee Steenkamp gedood werd, had hij dan weer wel een vergunning. Verdediging en Hilton Botha zijn het erover eens dat er geen andere sporen van geweld gevonden werden op het lichaam van Reeva Steenkamp.

Opvliegend karakter
Botha zei verder dat Pistorius wel al twee keer eerder in aanraking kwam met de politie voor gewelddadige feiten. Dat zou bevestigen dat de man een opvliegend karakter heeft. Het eerste incident vond plaats in een restaurant in Johannesburg, waar een wapen gebruikt werd. Volgens Botha vroeg Pistorius aan iemand anders om de schuld op zich te nemen. De tweede keer bedreigde de atleet een toeschouwer van een paardenrace, met wie hij ruziede over een vrouw. Er zouden ook al eerdere gevallen van huishoudelijk geweld geweest zijn ten huize Pistorius, waarvoor de politie moest uitrukken.

Beeld BELGA
Beeld GETTY
Beeld AFP
Beeld EPA
Beeld GETTY
Beeld AFP
Beeld GETTY
Beeld AP
Beeld GETTY
Beeld GETTY
Beeld REUTERS
Beeld GETTY
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234