Zaterdag 26/11/2022

Nog even en Shell is een duurzaam bedrijf

Investeringen in wind, zon en waterstofverbranding

Shell omarmt duurzame energie, maar voorlopig is de oliemaatschappij nog niet schoon genoeg.

Amsterdam

Xander van Uffelen

Nog even en Shell staat te boek als een duurzame onderneming. De oliemaatschappij kocht vorig week een uitgestrekt windmolenpark in de Amerikaanse Rocky Mountains. Het bedrijf richtte dezelfde week samen met twee partners Chrysalix op. Deze investeringsmaatschappij steekt geld in jonge ondernemingen op het gebied van waterstofverbranding. En Shell levert sinds begin juli ook vele duizenden zonnepanelen voor het Chinese platteland.

Shell omarmt duurzame energie. De Nederlands-Britse energiemaatschappij trekt de komende vijf jaar een half tot één miljard dollar uit voor de ontwikkeling van vooral wind- en zonne-energie. De onderneming heeft naast de gebruikelijke olie-, gas- en chemiedivisies de duurzame divisie Renewables in het leven geroepen. Koninklijke Olie publiceert jaarlijks het rapport People, Planet & Profit, waarin staat beschreven wat Shell allemaal doet om de mensenrechten en het milieu in de wereld te verbeteren.

De inspanningen moeten van Shell een wereldspeler maken in nieuwe vormen van duurzame energieopwekking. Niet vervuilende olie, maar schone zonnestralen, wind en biomassa moeten over een jaar of vijftig de wereld van stroom en brandstof voorzien, verwacht Shell. In de toekomst lopen auto's bovendien op schone waterstof, waarvan Shell de techniek in handen heeft. "Wij zijn ervan overtuigd dat op termijn niet-fossiele brandstoffen een rol van belang gaan spelen", stelde directievoorzitter Jeroen van der Veer van Koninklijke Olie in het bedrijfsblad Shell Venster. Dus bouwt het bedrijf kennis en ervaring op bij de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

De kritische volgers van Shell waarderen de inspanning van het bedrijf. De ASN Bank, die louter in duurzame ondernemingen belegt, overweegt Shell op te nemen in zijn beleggingsfonds. "Als je de inspanningen van Shell afzet tegen die van de concurrenten, springt het bedrijf eruit", zegt directielid J. Jansen van ASN Bank. "Voorheen was ethisch beleggen synoniem met het mijden van Shell. Het bedrijf zet inmiddels onmiskenbaar stappen voorwaarts op het gebied van milieu."

Zelfs Greenpeace is positief over het bedrijf dat ooit olieplatform Brent Spar in zee wilde afzinken. "Shell heeft de juist visie", zegt D. Samson. "Het bedrijf gelooft in duurzame energie. Ze zijn aanmerkelijk verder dan notoire vervuilers als Texaco en Exxon."

Toch is Shell nog lang niet schoon genoeg. Het onderzoeksinstituut TME berekende dat Shell verlies zou maken als de milieuvervuiling door olieverbranding in rekening wordt gebracht. Bedrijven als DSM en KLM zouden overigens nog slechter uit zijn.

De uitstoot van CO2 bij Shell is voor het beleggingsfonds van de Triodos Bank een reden om niet te investeren in oliemaatschappijen. Ook het ASN Beleggingsfonds twijfelt nog, zegt Jansen. "Of we uiteindelijk in Shell zullen beleggen, hangt af van onze interne discussie of de schoonste bedrijven uit de vervuilende olie-industrie wel duurzaam genoeg zijn."

Ook Greenpeace heeft nog genoeg te klagen. "Shell zet zijn woorden te weinig om in daden", vindt Samson. "De investeringen in zonne-energie zijn nog onder de maat." De bouw van het windpark in de Noordzee waarbij Shell meedingt, loopt te veel vertraging op. "Shell is te groot om tevreden te zijn. Shell is in de amateurwereld van duurzame energie gedoken en niet meer boven gekomen. Dan doet concurrent BP het in onze ogen stukken beter."

Shell kent de kritiek van Greenpeace, maar zegt niet sneller te kunnen opereren. Het bedrijf wil niet in één klap heel veel geld investeren, met het gevaar een verouderde techniek te omarmen. Het is een grote gok te voorspellen "welke vorm van duurzame energie straks de winnaar is", verwoordt Van der Veer het dilemma van Shell. "Daarom hebben we veel potjes op het vuur." Maar pas als het concern zijn keuze heeft bepaald, kan het zich definitief een schoon imago verschaffen.

© De Volkskrant

'Als je de inspanningen van Shell afzet tegen die van de concurrenten, springt het bedrijf eruit'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234