Zondag 25/09/2022

GetuigenissenSchoolkinderen

‘Nog effe doorbijten’: leerlingen over de verstrengde mondmaskerplicht

In Schoten zijn de mondmaskers al een week verplicht. Beeld Tim Coppens
In Schoten zijn de mondmaskers al een week verplicht.Beeld Tim Coppens

Vanaf maandag geldt er een mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar. Voor de een betekent dat hoofdpijn, voor de ander is het al een gewoonte. ‘Soms weet ik niet meer zo goed hoe het leven er voor corona uitzag.’

Michiel Martin

‘Onze ouders zijn fier dat er hier zo snel is ingegrepen’

Billie Van der Speeten (11), Elise Lauwers (11) en Elisabeth Viaene (11) uit Bonheiden (GeBo)

Billie, Elise en Elisabeth (v.l.n.r.) zitten in het zesde leerjaar in de GeBo-school in Bonheiden. Beeld Tim Coppens
Billie, Elise en Elisabeth (v.l.n.r.) zitten in het zesde leerjaar in de GeBo-school in Bonheiden.Beeld Tim Coppens

“Sinds de kerstvakantie zijn mondmaskers sterk aangeraden op onze school. Ik mocht zelf kiezen van mijn ouders, maar het was snel beslist. Door een masker te dragen, bescherm ik ook mijn eigen familie”, zegt Billie. Haar vriendinnen dragen het eveneens om die reden, ook in de winkel of op de bus. “Op onze leeftijd mag dat wel al, vind ik. Zeker als het ergens heel druk is”, vertelt Elise.

“Het blijft soms lastig, ook al is het toegelaten het masker af te doen om iets te drinken of even naar lucht te happen”, vindt Elisabeth. Zeker in de les Frans durft een goed antwoord al eens fout begrepen te worden door juf Carmen, lachen de vriendinnen. “Het is vooral zaak om luider te praten. Maar dan gebeurt het ook wel eens dat iemands mondmasker af gaat op de speelplaats en je moet zeggen: praat eens niet zo luid.”

“Meestal heb ik twee of drie maskers mee om toch eens te kunnen verversen, en als ik ze eens vergeet, heeft de school er in reserve”, zegt Elise. Bovendien hangt Smiley aan de muur, een CO2-meter die aangeeft als er extra ventilatie nodig is. “Sinds januari is er geen enkele besmetting op onze school, onze ouders zijn fier dat er hier zo snel is ingegrepen.”

“Op de duur is het een gewoonte, soms weet ik zelfs niet meer zo goed hoe het leven er voor corona uitzag”, vertelt Elisabeth, die net als Elise en Billie beseft dat het nog even kan duren. “We moeten nog effe doorbijten”, zeggen ze in koor.

‘Ik word er af en toe duizelig van’

Yalda Mohammadi (11) en Finn Janssens (11) uit Schoten (Heilige Familie)

Yalda Mohammadi en Finn Janssens (v.l.n.r.) zitten in het zesde leerjaar in de Heilige Familie in Schoten. Beeld Tim Coppens
Yalda Mohammadi en Finn Janssens (v.l.n.r.) zitten in het zesde leerjaar in de Heilige Familie in Schoten.Beeld Tim Coppens

“Elke dag staat er wel iets over corona op de voorpagina van de kranten. Soms vraag ik me af: wat had daar gestaan zonder corona?”, merkt Finn (terecht) op. Het laatste nieuws in Schoten is een corona-opstoot waarbij de besmettingshaard zich vooral situeerde onder kinderen jonger dan 13 jaar. Sinds begin deze week was het mondmasker daarom al verplicht in het vijfde en zesde leerjaar. “Een paar weken geleden was dat ook al eens het geval, toen een leerkracht besmet bleek”, vertelt Yalda.

Allebei geven ze aan geen mondmasker te dragen als het niet verplicht is. “Enkel in de bus draag ik het, nooit in de winkel”, zegt Yalda. Al kennen ze de maskers intussen genoeg om gerichte keuzes te maken: “Tijdens de turnles draag ik een chirurgisch mondmasker, dat ademt toch iets makkelijker. Nadien doe ik dan weer mijn stoffen masker aan”, vertelt Finn. “Soms mag het af, om fruit te eten bijvoorbeeld, maar we moeten het toch zo vaak mogelijk ophouden. Ik word er af en toe duizelig van, of ik krijg hoofdpijn.”

Ideaal is het niet, Finn zou zelfs liever online les hebben dan in de klas te zitten met een mondmasker. “Maar we beseffen dat het belangrijk is”, zegt Yalda. “Je beschermt er andere mensen mee.” Veel erger vinden ze de verjaardagsfeestjes of de schoolreis die al een jaar lang telkens in het water vallen. Op bosklassen mochten ze niet eens de Spa-fabriek bezoeken. Finn: “Ik hoop echt dat we volgend schooljaar zonder al die regels kunnen aanvatten.”

‘Ik wil vooral mijn opa niet besmetten’

Eowyn Horré (12) , Freya Ceuvelier (12) en Jara Tillie (11) uit Ingelmuster (Het Wonderbos)

Eowyn, Freya en Jara (v.l.n.r.) zitten in het zesde leerjaar in Het Wonderbos in Ingelmunster. Beeld Wouter Van Vooren
Eowyn, Freya en Jara (v.l.n.r.) zitten in het zesde leerjaar in Het Wonderbos in Ingelmunster.Beeld Wouter Van Vooren

“Vanaf maandag is het verplicht, maar vandaag vond ik het toch al veiliger om een mondmasker te dragen”, zegt Jara. Wanneer ze ’s avonds meekijkt naar het journaal met haar ouders, ziet ze de cijfers weer “heel hard stijgen”, zegt ze. “Ik word er een beetje bang van, vooral om andere mensen te besmetten.” Eowyn knikt meteen: “Ik wil zeker mijn opa niet besmetten, daar let ik echt voor op. Ik wil hem niet verliezen.”

In de klas van juf Katrien dragen de meesten vandaag uit voorzorg al een masker. Chirurgische maskers, geen stof. Daarop hebben ze wel leuke prints, maar de stoffen maskers maken ademen veel lastiger. Sowieso spreekt een aantal klasgenoten over buikpijn en hoofdpijn als een masker heel de dag aangehouden moet worden, en moeite om in slaap te geraken. “Het is ook moeilijk om elkaar en de juf te begrijpen met zo’n masker op. De juf moet het soms heel even afzetten om zich beter verstaanbaar te maken”, zegt Freya.

“Maar het lastigste vond ik toch nog altijd toen we vorig schooljaar thuis moesten blijven, omdat ik mijn vriendinnen dan niet kon zien”, vindt Jara. De keuze tussen een fysieke les mét mondmasker of een online les is dan ook snel gemaakt. De hele klas knikt: mondmaskers! “Maar als we hier ooit van af zijn, gooien we die maskers weg en bouwen we een groot feest”, zegt klasgenoot Warre. Eowyn aarzelt. “Ik ga het toch bijhouden, denk ik. Je weet maar nooit dat het later nog eens van pas komt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234