Woensdag 25/11/2020

Nog één week geheim van Kleine Brogel

Brussel

Eigen berichtgeving

Premier Guy Verhofstadt (VLD) wil volgende week in het parlement klaarheid scheppen over de vraag of er al dan niet atoombommen opgeslagen liggen op de militaire basis van Kleine Brogel. Dat viel gisteren te vernemen in de wandelgangen van de Kamer. Op het spreekgestoelte in de Kamer bleef het officiële antwoord van de regering ongewijzigd: geen commentaar.

De publicatie in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrijft The Bulletin of the Atomic Scientists van de lokaties in Europa waar de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog kernwapens stationeerden (zie ook De Morgen van gisteren) deed verschillende kamerleden opnieuw vragen stellen over de aanwezigheid van dergelijke wapens op Belgische bodem. Uit de publicatie in het Amerikaans tijdschrift, gebaseerd op een rapport van het Pentagon, het VS-ministerie van Defensie, viel immers op te maken dat ook in ons land wel degelijk kernbommen opgeslagen zijn.

Defensieminister Andre Flahaut (PS) vond niets nieuws in de onthulling: "Dit document gaat over de situatie tot 1977. Het heeft bijgevolg geen uitstaans met de huidige stand van zaken." Waarna Flahaut het routineuze antwoord afdreunde: België maakt deel uit van een internationaal bondgenootschap, stelt zich solidair op en kan om redenen van strategie en veiligheid geen informatie bekend maken over militaire zaken. Voor VU en Vlaams Blok volstond dat antwoord niet, voor meerderheidspartij Agalev evenmin. "Wij zullen geen veertien jaar wachten (zoals in de VS, nvdr) om duidelijkheid te eisen," aldus het groene kamerlid Peter Vanhoutte.

Dat zal ook niet hoeven, zo viel naderhand te vernemen. Premier Verhofstadt, die bij de vragenronde over Kleine Brogel afzijdig bleef, wil namelijk zelf het parlement op de hoogte brengen van de eventuele aanwezigheid van nucleaire wapens in Kleine Brogel. Hij zal de informatie (uiteraard) niet publiekelijk geven, maar in een besloten bijzondere parlementaire werkgroep - een werkwijze die ook ten tijde van de Belgische deelname aan de militaire operaties in Kosovo gebruikelijk was. Op die manier hoopt de premier zowel de solidariteit met de Navo-partners als het parlementaire controlerecht te kunnen respecteren. Eerst wil hij evenwel nog even nagaan hoe in andere landen dergelijke netelige kwesties gecommuniceerd worden. (BE) Lees ook in De Focus, zaterdag

Verhofstadt wil parlement inlichten over vermeende aanwezigheid nucleaire wapens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234