Vrijdag 20/05/2022

'Nog een mooie avond en God zegene u'

Het hoofd van de Missionaries of Charity, de congregatie opgericht door Moeder Teresa zaliger, moet zich voor een rechtbank in Calcutta verantwoorden voor kindermishandeling door een van haar zusters. In een kindertehuis in Calcutta zou de directrice de handen van een zevenjarig meisje bij wijze van straf verbrand hebben.

De vader van het meisje diende daarop een klacht in tegen de directrice en zuster Nirmala, het hoofd van de kloostergemeenschap. Zuster Nirmala kwam vrij na het betalen van een borgsom en zei prompt het onderzoek niet te willen schaden door het achterhouden van bewijsmateriaal. De directrice van het tehuis weigerde alle commentaar. De zaak komt begin oktober voor de rechter.

Bij de Belgische afdeling van de Missionarissen van Naastenliefde in Gent klonk gisteren enkel ongeloof. Het bericht uit India had hen nog niet bereikt, maar dat was volgens woordvoerder broeder René niet zo uitzonderlijk. "We lezen geen kranten en volgen de nieuwsberichten niet. We hebben wel wat beters te doen. Naast de drie geloften die ook in andere congregaties gelden, namelijk die van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid, hebben wij nog een vierde: die van de naastenliefde. Als we daarnaast nog tijd overhebben, wijden we dat volledig aan het gebed. Berichten van buiten bereiken ons zelden."

Ook in het klooster in de Gentse Begijnengracht worden kinderen en families in problemen opgevangen. "We proberen hen geestelijke en materiële hulp te bieden zoals ons geloof ons voorschrijft", legt broeder René uit. Maar wat als de beschermeling zich slecht gedraagt? "Wij aanvaarden de situatie zoals ze is", klinkt het vrij rustig. "We vragen hen uiteraard om niet te stelen en niets kapot te maken. Doen ze dat wel, dan is het niet aan ons om te oordelen. We hebben geen enkele bevoegdheid om geestelijke of lichamelijke straffen toe te dienen. Integendeel, de gedachte daaraan alleen al is bij ons verboden. Het zou me dan ook sterk verbazen mocht het bericht uit Calcutta op waarheid berusten."

Mocht effectief blijken dat de Indiase zuster het kind heeft mishandeld, dan is het aan de provinciaal van de congregatie om te beslissen, vindt broeder René. "De provinciaal is de overste van de kerkelijke provincie van onze congregatie. Wij behoren tot de provincie die loopt van Zweden tot in Kroatië, met uitzondering van Frankrijk. Die hebben een eigen provincie. De provinciaal van India moet dan beslissen over het lot van onze zuster."

Dat de rechtszaak de congregatie weinig goed zal doen, is duidelijk. De Missionaries of Charity en hun stichteres Moeder Teresa lagen al vaker onder vuur door mensen die vinden dat de congregatie alleen aan liefdadigheid doet en de oorzaken van de armoede systematisch in stand houdt. Deze zaak is natuurlijk koren op hun molen. Maar broeder René maakt zich weinig ongerust. "Links en rechts duiken inderdaad slechte verhalen op over onze kloostergemeenschap. Sensatiezucht wellicht. Wij mogen ons daar niet mee bezighouden. We mogen daar zelfs geen ideeën over hebben. Daar staan wij volledig buiten. Nog een mooie avond en God zegene u." (CG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234