Vrijdag 07/05/2021

Nog een keer Schalkse Ruiters, asteblieft!

Zondagavond sluit TV 1 een tijdperk af. Tom Lenaerts en Bart De Pauw draven dan voor de allerlaatste keer als de Schalkse Ruiters de Vlaamse huiskamers binnen. Het was al van Morgen Maandag geleden dat een televisieprogramma zoveel in beweging bracht. Er worden in Vlaanderen zelfs opvallend meer Tommen en Barten geboren. En er is zelfs al een Melle gesignaleerd. Maar voor het schalkse duo is het nu welletjes geweest. Een derde reeks komt er zeker niet. En neen, Mark Uytterhoeven wordt al evenmin de centrale gast van de slotaflevering. Trouwens ook die andere favoriet, prins Laurent, komt niet. Een live-uitzending ziet het Hof niet zo goed zitten. Maar dat aflevering 23 iets bijzonders wordt, dat lijdt geen twijfel.

Je moet wel goed gek zijn om een programma dat nog wekelijks meer dan 1,7 miljoen kijkers lokt, niet voort te zetten. Klein en groot Vlaanderen is duidelijk nog niet uitgekeken op de succesvolle combinatie van échte en valse reportages en het pretentieloos amusement rond de centrale gast. "Toch hebben we het gevoel dat het genoeg geweest is", zegt Bart De Pauw. "Het systeem is opgebruikt en dus wordt het tijd voor iets anders. Uiteraard zijn we heel blij met het constante succes. Maar we willen in schoonheid eindigen. Je kunt niet eeuwig op hetzelfde stramien van drie reportages en een centrale gast doorgaan."

Tom Lenaerts voorziet geen probleem om nog aan voldoende interessante reportages te geraken voor een derde reeks, maar genoeg interessante centrale gasten vinden, is een ander paar mouwen. "Wij hebben mensen nodig die genoeg van elkaar verschillen zodat wij er ook heel verschillende dingen mee zouden kunnen doen."

Een goeie centrale gast is volgens Lenaerts iemand van wie de kijkers een bepaald beeld hebben, maar die dat beeld niet de hele uitzending bevestigt. Hij of zij moet bereid zijn om het spel mee te spelen. "Zoals Dominique Deruddere zei: ik ben er naartoe gegaan alsof ik naar een fuif zou gaan. En dat vond ik een heel mooi compliment", aldus Bart De Pauw.

Voor de start van de tweede reeks was het team er niet helemaal gerust in. "We hadden heel veel schrik dat we de verwachtingen niet zouden kunnen inlossen", stelt Lenaerts. Maar dat is reuze meegevallen. "Het nieuwe is er misschien wel van af, maar we hebben ontzettend veel leuke dingen kunnen doen. Ik durf zelfs stellen dat we vorig jaar meer zwakke afleveringen hebben gehad dan dit jaar. Eigenlijk hebben we dit seizoen een constanter niveau gehaald."

Zondag wordt ook afscheid genomen van Bart De Pauws schitterende creatie, de Man van Melle. "Dat typetje is ontstaan in Schalkse Ruiters. Hij is met het programma vergroeid en moet dus samen met het programma verdwijnen", vindt De Pauw. "Er komt ook geen spin-off van de Man van Melle. Maar wees gerust, hij komt zondag niet dramatisch om het leven." Tom Lenaerts heeft de oplossing: "Hang hem op de zolder naast Xavier Debaere".

In Schalkse Ruiters is een aantal dingen een eigen leven gaan leiden, de nimmer voltooide mop over het carré confituurke bijvoorbeeld. Of we zondag de clou zullen vernemen, is zeer de vraag. "We hadden alleen het begin van een mop en hebben nooit over de clou nagedacht", bekent Tom Lenaerts. "We hadden eigenlijk gehoopt dat de mensen allerlei pointes zouden verzinnen en ons opsturen, maar dat is niet gebeurd."

De Ruiters beseffen wel dat ze met hun programma een en ander in beweging hebben gebracht. "Maar eigenlijk is dat nooit bewust gebeurd. Vele zaken zijn een eigen leven gaan leiden, los van het programma en los van ons", zegt Tom Lenaerts. "We worden zelfs beticht van dingen waar we absoluut niets mee te maken hebben", gaat Bart verder. "Zo zouden we achter de pornosite Zottegem zitten. Wij zouden er ook voor gezorgd hebben dat het VTM-programma Medialaan 1 zoveel stemmen heeft gekregen voor Het Gouden Oog en zo van Jambers heeft gewonnen. Het zou een idee geweest zijn voor ons programma, maar jammer genoeg zijn we er niet zelf op gekomen. Het neemt zelfs lugubere afmetingen aan. Toen er in het Century Center in Antwerpen een explosie was, werd er gefluisterd dat wij er iets mee te maken zouden hebben, omdat we toevallig die dag in Antwerpen gesignaleerd werden."

Vorig jaar sloten de Ruiters in het gezelschap van Bert De Graeve de reeks af met 2,3 kijkers. Maar ze zijn er nooit op uit geweest om dat kijkcijferrecord te verbeteren. "Voor ons wat het veel belangrijker om te bevestigen en de hype van vorig jaar tegen te gaan", meent Tom. "Ik heb ook de indruk dat die hype rond Schalkse Ruiters een beetje weg is. We hadden een nieuwe hype kunnen creëren rond de zoektocht naar Chris Dusauchoit. We hadden bijvoorbeeld overal te lande affiches kunnen ophangen met 'Wanted', maar we hebben dat bewust niet gedaan. We wilden het spel absoluut eerlijk spelen en als we een ongelooflijke hype hadden gecreëerd, dan zou dat niet zo overgekomen zijn."

Tom, Bart en Michiel beseffen maar al te goed dat het wellicht de laatste keer is dat ze een programma maken waar zoveel mensen in meegaan. Wat ze na Schalkse Ruiters gaan doen? Eerst vakantie nemen en wat afstand nemen. En dan zullen ze opnieuw de koppen bij mekaar steken en nadenken over nieuwe ideeën. Bart bijvoorbeeld zou graag opnieuw gaan schrijven. "Maar de kans dat we samen nog iets gaan doen, is zeer groot", stelt Bart De Pauw. "Het zijn sowieso de mensen waar ik belang aan hecht."

Als de Ruiters de kijkers behalve sprankelend amusement al iets hebben bijgebracht, dan is dat ongetwijfeld dat de mensen nu wellicht kritischer staan tegenover al wat zij via het medium televisie binnenkrijgen. Het feit dat naargelang de aflevering slechts tussen de vier en de twaalf procent van de bellers (en dat waren er wekelijks toch tussen de 90.000 en de 160.000) alle reportages juist beoordeelden, spreekt boekdelen. Er was één uitzondering. In de uitzending met Johan Boskamp als centrale gast had 33 procent van de mensen alle antwoorden juist. "Dat was verontrustend veel", geeft Michiel toe. "Maar eigenlijk mag het programma daar niet van afhangen. Het belangrijkste is dat de mensen de onderwerpen intrigerend vinden."

Een aantal reportages hebben ook heel wat stof doen opwaaien, zoals hun avontuur op de luchthaven van Zaventem. De regie der Luchtwegen heeft toen zelfs klacht neergelegd tegen de Ruiters. "Een jaar hebben we niets meer van deze zaak gehoord", vertelt Tom. "En uitgerekend daags na de reportage over de bankoverschrijvingen werden twee redactieleden opgeroepen voor bijkomende ondervragingen door de gerechtelijke politie." Zondag kunnen ze nog voor de laatste keer voor een stunt zorgen. (LB)

schalkse ruiters Zondag TV 1 19.50

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234