Vrijdag 24/01/2020

Nog één bejaarde dame staat uitbreiding Antwerpse Zoo in de weg

De Antwerpse dierentuin wordt 10 procent groter en daarom werden de voorbije jaren alle aangrenzende woningen opgekocht. Op één huis na: dat van mevrouw Van Hooydonck op nummer 74 in de Ommeganckstraat. 'Waarom zou ik verkopen? Ze kunnen mij perfect inpassen in de Zoo.'

Door Marc Schoetens

ANTWERPEN l 'Wij hebben alle begrip voor deze dame. Geld is voor haar geen motivatie', zegt Zoodirecteur Rudy Van Eysendeyk. 'Het is haar te doen om de emotionele waarde van het huis waarin ze is opgegroeid. Maar wij moeten voort en kunnen onmogelijk rond haar huis bouwen.'

De Antwerpse Zoo werkt al lang aan een uitbreidingsplan. Vandaag wordt dat masterplan ontvouwd tijdens een persconferentie. De totale kostprijs voor het extra stuk Zoo bedraagt 30 miljoen euro, gespreid over een periode van tien jaar. Niet minder dan 105 architectenbureaus uit binnen- en buitenland stelden zich kandidaat voor het tekenen van plannen.

"Om de best bewaarde negentiende-eeuwse romantische dierentuin ter wereld te kunnen verzoenen met de eisen van morgen, drong een uitbreiding van de Zoo zich op", zegt Zoowoordvoerster Ilse Segers. "Om een vergroting van de oppervlakte met 10 procent of zowat anderhalve hectare te kunnen realiseren kochten we alle 31 aangrenzende woningen in de Ommeganckstraat en Ploegstraat op. Die staan nu allemaal leeg. Eén eigenares wenst niet te verkopen en haar huis zal dan ook helemaal alleen blijven staan, voorlopig toch."

Begin deze maand verleende de stad een stedenbouwkundige vergunning om de 31 woningen af te breken. Volgende week begint de sloop en wordt er een tijdelijke afsluiting geplaatst. Die werken zouden een jaar duren.

"We gaan het rustig aan doen. Huis per huis afbreken, maar zonder grof geweld en we zullen zo weinig mogelijk lawaai en stof maken", zegt directeur Van Eysendeyk. De onderhandelingen met de eigenaars en huurders van de aanpalende huizen hebben veel tijd gekost maar verliepen volgens Van Eysendeyk als onder goede vrienden. "Geen enkele woning is onteigend. We hebben ze allemaal in der minne, dus vriendschappelijk gekocht aan de hoogste prijs. Sommige eigenaars zijn zelf naar ons toegestapt met een voorstel nadat ze gehoord hadden over onze uitbreidingsplannen. Anderen hebben ons gevraagd om voor hen eerst een geschikte nieuwe woning te zoeken, wat we gedaan hebben."

Eén eigenares blijft echter weigeren om te verkopen, ook nadat de Zoo, volgens Van Eysendeyk, haar een zeer riant voorstel heeft gedaan. "Ik zal nooit verkopen", houdt Goedele Van Hooydonck vol. "Mijn grootouders hebben dit huis in 1915 gekocht. Ik ben er opgegroeid en het heeft voor mij een grote emotionele waarde. Verhuizen zie ik niet zitten. Waar in de stad vind ik nog een zo goed gelegen en betaalbaar huis met tuin?"

Mevrouw Van Hooydonck woont nu als het ware in de Zoo. Haar huis grenst aan het vroegere verblijf van de neushoorns, dat nu een beschermd gebouw is. "Dat moeten ze uiteraard laten staan. Waarom dan ook niet het mijne? Het moet voor de architecten toch mogelijk zijn om een plan te tekenen waarop mijn huis een plaats heeft?"

Maar volgens de Zoodirecteur kan daar geen sprake van zijn. "Wij hebben mevrouw Van Hooydonck nooit onder druk willen zetten. Er rest ons nu helaas maar één uitweg: als zij niet vrijwillig verkoopt, dan vragen wij aan de overheid om haar in onze naam te laten onteigenen op basis van een Bijzonder Plan van Aanleg. Het Comité van Aankoop zal dan haar woning schatten en een voorstel doen. Gaat ze niet akkoord, dan kan ze nog altijd naar de rechter stappen. Maar de kans dat zij ons uitbreidingsproject kan tegenhouden, is bijzonder klein."

Mijn grootouders hebben dit huis in 1915 gekocht. Ik ben erin opgegroeid en het heeft voor mij een grote emotionele waarde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234