Maandag 28/11/2022

Vakantieliefde

‘Nog diezelfde week lag ik in zijn tent aan de rand van het bos, ver genoeg bij zijn moeder vandaan’

null Beeld Saša Ostoja
Beeld Saša Ostoja

Corine Koole sprak met twee mensen die in de zomer smoorverliefd op elkaar werden. Hoe ging het verder? En hoe kijken ze daar nu op terug? Vandaag: Kirsten (50) en Michael (52) en hun zomer van 1986.

Corine Koole

KIRSTEN

“Ik was in de zomer van 1986 voor de tweede keer op de naturistencamping in Fereyrolles. Op de heenweg dacht ik: misschien is die leuke jongen er weer, Michael. Het jaar ervoor had hij niet veel belangstelling voor meisjes, maar wie weet was hij nu veranderd. Niet dat ik al die tijd romantische gevoelens voor hem had gekoesterd, maar als zeventienjarige op vakantie met haar gescheiden moeder vond ik dat het tijd werd voor wat zomerseks. En ja, hoor, daar stond hij, op de rotsen langs de rivier de Cèze, samen met wat andere jongens en meisjes. Poedelnaakt. En ik zag meteen zijn mooie krullenhoofd, en het fraaie lichaam dat in een jaar tijd een duidelijke ontwikkeling had ondergaan.”

“Ik was niet verlegen, noch opgewonden over het gewenste weerzien. Evenmin was ik van mijn stuk gebracht door zijn naaktheid. Ik droeg weliswaar op die naturistencamping zelf een lang wijd T-shirt tot over mijn billen, maar mijn hele jeugd had ik met ons posthippiegezin alle zomers doorgebracht tussen blote mensen. En wat kampeerders op zogenaamde textielcampings niet altijd begrijpen, is dat vanzelfsprekende naaktheid nooit erotiseert, maar je juist op je gemak stelt. Ik was 17, hij twee jaar ouder; ik zag zijn stoere lichaam, het stevige ervan, maar erotiserend werd het pas toen hij ’s avonds rond het kampvuur zijn kleren aan had en we wandelingen maakten naar het chateau waar ik ondanks mijn hoogtevrees mijn benen over het stenen muurtje liet bungelen.”

Verkenningstocht

“Het viel me op dat hij soms flauwe, beetje machoachtige opmerkingen maakte. Maar al te veel kritiek stond ik mezelf niet toe. Ik wilde hem, ik wilde hem ‘doen’. En nog diezelfde week lag ik in zijn tent aan de rand van het bos, ver genoeg bij zijn moeder vandaan. Daar beleefde ik niet de eerste, maar wel de beste seks van mijn puberjaren. Samen ontdekten we van alles wat we nog niet kenden, en tot mijn vreugde had hij niet alleen oog voor zijn eigen plezier.”

“Als vanzelfsprekend bracht ik alle volgende dagen van de vakantie door in zijn tent. Schaamte hadden we niet, misschien dat die omgeving van naturisten daar toch iets mee te maken had. Ik weet zeker dat ik nooit op hem was gevallen als ik hem met kleren aan had ontmoet. Ik was een wannabe-punker, hij droeg als we de stad ingingen de rode polo’s en gymschoenen die zijn moeder op de markt voor hem had gekocht. Maar op Fereyrolles, naakt en halfnaakt tussen hoge bergen, leek onze kennismaking ontdaan van ruis. Er was niets geheimzinnigs, niets wat overwonnen moest worden, onze naaktheid was niets minder dan het begin van een verkenningstocht.”

“Vrienden van zijn moeder in de tent naast ons vroegen ons eens of het iets zachter kon, maar niet op een verwijtende of lacherige manier. Eerder zoals je vraagt of het raam dicht kan omdat het tocht. En misschien, bedenk ik me nu, betrof hun verzoek niet eens de seksgeluiden maar ons gepraat tot diep in de nacht. Want dat deden we ook in die tent. Eindeloze gesprekken, geen idee waarover. Zo werd ik verliefd, zonder het te weten, zonder onzekerheden te etaleren, zonder er consequenties aan te verbinden, want na een paar weken zou de vakantie voorbij zijn en zagen we elkaar hoogstwaarschijnlijk nooit meer.”

Verwaarloosd

“Overdag lagen we op de rotsen van de Cèze of zwommen we of gingen we naar de grotten in de buurt die hij als habitué van binnen en buiten kende. En ’s avonds en ’s nachts was er zijn tent. Het grote moment waarop ik me realiseerde dat hij toch meer was dan een fladderende zomerliefde, kwam pas toen hij al vertrokken was en ik het briefje met zijn telefoonnummer en adres nergens kon vinden. In paniek begon ik te zoeken. Tot mijn moeder een beetje triomfantelijk een papiertje uit de zonneklep van de auto trok. ‘Zoek je dit?’ Ze lachte, al die weken had ze er nooit moeilijk over gedaan dat ik haar schandelijk had verwaarloosd en nu hielp ze me mijn vriend te vinden. Plotseling drong tot me door hoe onwaarschijnlijk belangrijk Michael in die twee weken voor me geworden was, dat we zonder het in de gaten te hebben een stelletje waren geworden.”

“Dit moment beschouw ik nog altijd als een diepgaand inzicht dat ten grondslag lag aan een lang huwelijk. Na thuiskomst begonnen we elkaar wekelijks op te zoeken. Ik moest nog twee jaar middelbare school lopen, hij nog maar één, en na mijn eindexamen ben ik meteen bij hem ingetrokken. Ook dat gebeurde zonder nadenken, op dezelfde bijna nonchalante, comfortabele manier. Afgezien van de rode polo’s waar ik hem uit kon praten, geloof ik niet dat we in de afgelopen dertig jaar wezenlijk zijn veranderd. We leven nog altijd even conflictloos, gezellig en vrolijk als toen in die tent. Nooit heb ik meer naar een ander gekeken. De krullen zijn eraf, een hipsterbaard kwam er voor in de plaats.”

MICHAEL

“Ik was 18 en zat voor de negende achtereenvolgende zomer met mijn moeder op de naturistencamping. Er was dat afgelopen jaar iets veranderd in me, ik was zelfbewuster geworden, deed meer aan sport, hechtte meer belang aan hoe ik eruitzag en die zomer had ik maar één doel: ik zocht een vriendin. Voordat Kirsten arriveerde, had ik een ander meisje in mijn tentje gekregen, maar zij had me onmiddellijk een dreun gegeven toen ik een poging deed om verder te gaan dan alleen wat kussen. En Kirsten leek dit jaar verrassend toegankelijk, anders dan de zomer ervoor toen mijn vriend en ik haar ‘de ijskast’ noemden.”

“Ik zie haar nog voor me. Lang en dun, met een T-shirt zonder mouwen. Zelf was ik gewend naakt te lopen, dat deed me niks. Mijn moeder en haar vriendinnen waren vrije vrouwen en ik wist niet beter dan dat we ieder jaar zes weken op Fereyrolles in ons blootje liepen.”

“Die zomer van 1986 zat ik als het ware midden in het ontpopproces van nerd naar een meer open jongen. Ik deed mijn best om uit mijn eigen hardheid te stappen maar was me nog niet bewust van de blikken van anderen.”

“Daarbij: op een naturistencamping is de erotiek volledig dood. Naaktheid heeft niet de betekenis van seks, maar van uniformiteit. Met Kirsten werd het dan ook pas spannend later die dag met kleren aan, bij het kampvuur en in het stadje Barjac. Er speelde een band, we gingen kijken en toen kusten we voor het eerst. Een heerlijke kus die ook Kirsten blij verraste. Ik weet nog dat ze opkeek en zei: ‘Wat intens.’ En dat was het ook.”

Imponeren

“Alles wat die eerste avond gebeurde en in de twee weken die volgden, was vanzelfsprekend en moeiteloos en tegelijk doordrenkt van een schoonheid die je alleen bij grote liefdes aantreft. Al was dat laatste natuurlijk niet wat wij zagen. Wij zagen alleen kansen, de goeie timing, wij zagen alleen de camping, de tent, een ander die er net zo aan toe was om de seksualiteit te ontdekken.”

“Van verliefdheid was nog lang geen sprake. Die zomer was ik vooral bezig met mijn houding zoeken en imponeren. Ik maakte onuitstaanbare grappen. Als me een sigaret werd aangeboden, brak ik die in tweeën onder het mom: ‘Je bood me er toch een aan?’ En wat ik ook deed: de plasticfolie van een pakje Marlboro’s zo omdraaien dat je er geen sigaret meer uit kon schudden, zodat dat stoere gebaar van de roker meteen flopte. Maar mijn strategie werkte. Kirsten giechelde en zij en ik waren vanaf het eerste moment een stel.”

“Samen slenterden we over de camping, we zwommen naar de overkant van de Cèze, waar we stiekem warm douchten op de duurdere camping La Genèse. We kookten samen voor mijn tent, aten voorgebakken crèpes en eenpansmaaltijden van sperziebonen en aardappelen, we gooiden steentjes in de rivier en spraken over van alles – al weet ik nu niet meer precies waarover. Niet over boeken en muziek, dat kwam allemaal later pas. Die hebben we samen ontdekt. We waren nog zo pril. Of ik haar mooi vond, daar stond ik niet bij stil. Ik denk eerlijk gezegd dat ik die zomer genoegen had genomen met elk meisje dat om mijn stomme grapjes lachte. Dat Kirsten slim was, zag ik wel, maar speelde nog geen rol. Nu denk ik wel eens: stel dat het meisje voor haar me niet zo bruusk had afgewezen, hoe was mijn leven dan verlopen?”

Nieuw spelletje

“Samen snuffelden we aan elkaars lichaam en vonden onze eigen liefde uit, zonder het in de gaten te hebben. Ik herinner me niet dat ik over bijzondere technieken beschikte waarmee ik indruk maakte. Wat dat betreft gingen we gelijk op.”

“Een van de kennissen van mijn moeder in een tentje naast ons vroeg eens of het ’s nachts wat zachter kon en mijn moeder vroeg eens of wij nog wel iets anders deden dan samen in een tent kruipen. En ik, nog altijd met twee benen midden in de puberteit, antwoordde: ‘Maar mam, als je net een nieuw spelletje hebt ontdekt, wil je dat toch voortdurend spelen?’”

“Aan het einde van de vakantie wisselden we adressen uit. Zij bleek niet zo heel ver van mij vandaan te wonen. Het sprak vanzelf dat we elkaar nog eens zouden zien, maar veel betekenis hechtte ik niet aan die belofte.”

“Dat veranderde pas na de vakantie. Toen bleek dat onze interesses – new wave versus fantasy – net ver genoeg uit elkaar lagen om elkaar een leven lang nieuwsgierig te houden. We werden smoorverliefd en drieëndertig jaar zijn we nooit langer dan een week zonder elkaar geweest.”

“Op vakantie gaan we nooit meer. Waarom zouden we? We hebben allang gevonden wat we zochten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234