Maandag 26/10/2020

Standpunt

Nog altijd mogen extremistische Saudi's onze seculiere samenleving ontwrichten

Twee Saoedische mannen in traditionele kledij.Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

In een van de meest verheffende politieke interviews van het jaar vroeg Channel 4-journalist Jon Snow tot vijf keer aan de Britse premier David Cameron hoe hij de Britse steun aan de kandidatuur van Saudi-Arabië voor de VN-Mensenrechtenraad kon verantwoorden. Ten langen leste poogde Cameron het onverdedigbare te verdedigen: Saudi-Arabië levert informatie aan de Britse veiligheidsdiensten.

Saudi-Arabië is een van de brutaalste dictaturen ter wereld, met alleen al dit jaar meer dan honderd executies. Saoedische vingerafdrukken zitten op de structuur en financiering van al-Qaida en IS. Rijke families zorgen voor de smeerolie, terwijl de vanuit het schiereiland geëxporteerde fundamentalistische interpretatie van de islam radicale moslims overal ter wereld, helaas ook bij ons, de kop zot maakt. Dat het corrupte, autocratische regime intussen zelf een mikpunt is van IS, doet niets af aan de vaststelling dat de Saudi's zelf dit monster hebben gebaard.

Toch blijven westerse regeringen zeer terughoudend in hun kritiek. Ook Vlaamse regeringspartijen verstrikken zich in de verdediging van de onverdedigbare banden. Nog altijd blijven Saudi's een bevoorrechte handelspartner, nog altijd mogen ze met hun extremistische religiebeleving onze seculiere samenleving ontwrichten. De Grote Moskee in Brussel krijgt nog altijd geld uit Riyad, en uit een erkende Antwerpse moskee is nu zelfs een imam ten strijde vertrokken naar Syrië. Die spreidstand is niet meer vol te houden.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Economie verklaart het volgehouden bondgenootschap. Saudi-Arabië zorgt voor veel jobs in dit land, en wil die impact in Antwerpen zelfs nog uitbreiden. We moeten daar niet naïef in zijn. Niet toevallig op dit moment vertrekt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb naar Saudi-Arabië. Dat zal heus niet zijn om eigenhandig de terdoodveroordeelde kunstenaar Ashran Fayadh te gaan bevrijden. Als de Antwerpse haven de Saudi-dollars laat vallen, zal grote concurrent Rotterdam ze oprapen.

Toch blijft de vraag hoeveel veiligheid we bereid zijn in te leveren in ruil voor jobs. Dat is niet alleen een kwestie van principiële ethiek, maar ook van praktische ethiek. Je kunt niet tegelijk (terecht) de strijd tegen het islamradicalisme opvoeren én je kritiekloos blijven bukken voor het rijke regime dat dat radicalisme blijft voeden.

Europese en Belgische politici zullen de moed moeten hebben om Saudi-Arabië véél scherper aan te spreken op zijn nogal aparte kijk op mensenrechten. Tegelijk moet de wahabitische ideologische export worden stopgezet. Alle middelen die de overheden inzetten voor de islam als erkende eredienst moeten gaan naar de versterking van een hedendaagse, Europese islam. Over dat preventieve luik van terreurbestrijding hebben we helaas nog weinig overheidscommunicatie gehoord. Dat hoeft zelfs geen jobs te kosten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234