Woensdag 08/12/2021

Noemt Bart De Wever wel de juiste mannen en paarden?

Sammy Mahdi is politicoloog en voorzitter van JONGCD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt elke donderdag.

Het is misschien wel eigen aan onze tijd dat gezaghebbende mensen gezagzoekend zijn. Kinderen krijgen niet meer onder hun voeten van meester Jan, Jan krijgt onder zijn voeten van ouders en kinderen. Rechtstaan wanneer directeur Mosselman voor de deur van mijn klas stond, opvallend hoe absurd het klinkt terwijl dat nog maar zo'n twintig jaar geleden was. Ook meneer doktoor is maar een man met een mening die we na wat raadplegingen van dokter Google openlijk in twijfel durven te trekken.

Wat zeker is: het respect ten aanzien van politieagenten is ver zoek. Hoe je gezag en respect terugverdient, daar kunnen de meningen over verschillen. Oorzaken genoeg. Volgens de ene ligt het aan de gebrekkige naschoolse ondersteuning of jeugdwerkloosheid, volgens de ander aan een vorm van gebrekkig normbesef bij een aantal agressieve jongeren in bepaalde wijken. Volgens de ene gaan sommige agenten provocerend te werk en moet er worden ingezet op wijkagenten en diversifiëring van het politiekorps. Volgens de ander moet er korte metten worden gemaakt met het laisser-faire en het haantjesgedrag van een aantal onbeschofte gastjes.

Mij lijkt het duidelijk dat alle hierboven vermelde factoren meespelen. Maar net zoals er geen enkele hiervan nog maar in de buurt komt van een geldig excuus bij buitensporig politiegeweld, mogen ook hier geen verzachtende omstandigheden worden ingeroepen om de laffe agressie ten aanzien van ordediensten goed te praten. Schrik of schrik niet, maar in deze discussie is het niet verkeerd om man en paard te noemen zoals de Antwerpse burgemeester Bart De Wever deed. Ja, het klopt dat er in bepaalde wijken tijdens of net na de ramadan overlast is. Of dat meer of minder is dan in andere periodes van het jaar, daar spreek ik me liever over uit met de juiste cijfers bij de hand. Maar overlast is er zeker.

Tot die vaststelling kwamen we ook vorig jaar tijdens een iftaravond in de Vaartkapoen in Molenbeek: 'We leven hier in België en horen respect te hebben voor de niet-moslims. Dat onze jongeren 's nachts lawaai maken en de straten vuil achterlaten is een schande'. De mama's van Marokkaanse afkomst waren maar al te duidelijk over wat ze vonden van het wangedrag van sommigen. Als Marokkaanse mama's die vaststelling mogen doen, mag de Antwerpse burgemeester dat ook.

Kenmerkend of determinerend?

Alleen moet hij dan wel opletten de juiste mannen en paarden te benoemen en dat alles in een juiste context te plaatsen. Volgens De Wever zijn islam, ramadan, Marokkaans en Borgerhout de vier factoren die telkens voor ongeregeldheden zorgen. Factoren die in Antwerpen deze week misschien kenmerkend zijn voor de jongeren die agenten in elkaar timmeren, maar zijn die factoren daarom dan ook determinerend? Is er gevochten omdat het Marokkanen zijn? Omdat ze moslim zijn en aan de ramadan deelnemen? Net daarover hoor je als burgemeester van al je inwoners glashelder te zijn. Zo niet, dan benoem je geen man en paard. Dan insinueer je dat die factoren het gedrag verklaren. Mocht dat het geval zijn, dan niet meer of niet minder dan dat kaal, Belg, voetbal en Brugge het hooliganisme helpen verklaren of blank, jong, christelijk en stedelijk een generatie geleden de determinerende factoren waren van kwajongensstreken tussen Kerst en nieuw.

Ook voor het actieplan dat De Wever nu wil uitrollen, is het maar te hopen dat er doordacht te werk wordt gegaan. Door kordaat op te treden en over te gaan tot onmiddellijke dagvaarding geef je het duidelijke signaal dat niets onbestraft blijft. In sommige wijken kan extra politieaanwezigheid waarschijnlijk geen kwaad. Of massale identiteitscontroles daarbij verstandig zijn, durf ik te betwijfelen. Ik toon mijn identiteitskaart met veel plezier als dat de veiligheid van mijn buurt garandeert. Maar als dat vier keer op een dag gebeurt en telkens op basis van enkel de vier factoren die De Wever ontwaart, dan zullen de spanningen alleen maar oplopen. Een brede aanpak is in ieder geval aangewezen, met aandacht voor repressie en preventie. De banlieues van Parijs zijn door de Kärcher-aanpak van Sarkozy niet properder geworden dan een aantal wijken in Molenbeek met een kwalijke reputatie onder Moureaux.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234