Maandag 09/12/2019

'Noem ons hopeloze chaoten, maar we zijn wel vrij'

Toen gitarist Rudy Trouvé opstapte bij dEUS was dat even wereldnieuws, maar zelfs voor hij tot de groep van Tom Barman toetrad, was hij al een founding father van de artiestenbiotoop Heavenhotel. Dat label bestaat inmiddels ruim vijftien jaar en bracht net fijne cd's uit van Pox, Tip Toe Topic en OW.

Door Dirk Steenhaut

Brussel l Heavenhotel begon, met een knipoog naar Andy Warhols Factory, als een kunstenaarsatelier in een voormalig Antwerps bordeel. 'Die locatie gaven we spoedig op, maar verder is er niets veranderd', vertelt Trouvé. 'We blijven ons geld in nieuwe projecten investeren en zijn nog altijd even chaotisch georganiseerd.'

We zitten aan tafel met enkele sleutelfiguren van Heavenhotel. Naast Trouvé ("We willen gewoon ons ding kunnen doen, zonder inmenging van buitenaf") zijn dat gitarist Elko Blijweert (OW, Tip Toe Topic, Franco Saint de Bakker...), zanger Mark Meyers (van de Velvetachtige groep Pox) en gitarist Thomas Noppe (OW).

Meyers: "We kiezen bewust voor kleinschaligheid. Hoe groter je de dingen ziet, hoe meer je moet investeren. Je moet dan tweeduizend cd's verkopen in plaats van driehonderd om uit de kosten te komen."

Trouvé: "We willen niet te groot worden: succes brengt te veel verplichtingen mee. Meer optreden dan je zelf leuk vindt, bijvoorbeeld. Te veel structuur en planning dwingen je in een keurslijf. Anderzijds bestaan we het een cd uit te brengen en vervolgens nergens te gaan spelen, wat commercieel gezien niet zo slim is. Alleen is dat geen doordachte keuze. Denk dus niet dat we onze projecten doelbewust saboteren.

"Bij ons primeert de liefde voor muziek. Het is wel aangenaam als mensen interesse tonen voor je werk, want een zekere mate van succes heb je nu eenmaal nodig. Maar liefst niet te veel, anders dreig je al gauw een consumptieartikel te worden. Ik snap dat sommigen mij nu een elitaire muzieksnob zullen noemen, maar zelf vind ik het toch fijner een publiek aan te spreken waar ik enige affiniteit mee heb."

De meeste muzikanten die bij Heavenhotel betrokken zijn, spelen bij uiteenlopende bands, waardoor ze onafgebroken met muziek bezig kunnen blijven. Trouvé: "Voor ons is dat vanzelfsprekend, al is die attitude in popmuziek misschien iets minder gangbaar dan in jazz of folk. We frequenteren nu eenmaal cafés waar veel muzikanten komen."

Meyers: "Noem ons gerust muzikale veelvraten. We staan voor alles open, maken graag verschillende soorten muziek. Pox is mijn ding, ik ben er de voorman, maar als Rudy of Elko me vraagt om op een nummer te zingen, word ik gedwongen met mijn stem dingen uit te proberen waar ik in mijn eentje nooit op zou zijn gekomen. En wat ik tijdens dat proces opsteek, komt vroeg of laat wel weer elders van pas."

Trouvé: "Het bevredigendst aan een groep vind ik het moment waarop je iets nieuws aan het ontwikkelen bent en voor het eerst beseft dat het echt werkt. Telkens wanneer je met andere mensen samen speelt, krijg je een ander soort chemie en ontstaat er andere muziek. Wil je na een eerste plaat met een bepaalde line-up meteen aan een volgende beginnen, dan weet je dat je op het goede spoor zit.

"We zijn echte doe-het-zelvers: als de telefoon rinkelt en men vraagt ons ergens te komen spelen, dan doen we dat. Als we vrij zijn, tenminste. Het nadeel van die werkwijze is wel dat we vaak geen tijd hebben om de dingen fatsoenlijk te plannen en te organiseren. Van de zakelijke en praktische aspecten hebben we weinig kaas gegeten. De helft van de keren heeft bijvoorbeeld niemand van ons zin om na een concert onze cd's te koop aan te bieden. We zijn een hopeloze bende klungels, maar wel zo vrij als een vogeltje (lacht). Stel dat we volgende maand een cd willen uitbrengen, dan kán dat. Al heb je daarmee nog geen optredens georganiseerd. Het is een tweesnijdend zwaard, hè? Te veel succes is niet comfortabel, te weinig succes is dat evenmin."

Meyers: "Stuur ik een mail naar de AB, dan krijg ik niet eens antwoord, omdat ik geen boekingsagent heb. Wie zelf zijn zaakjes regelt, komt al gauw amateuristisch over. Tja."

Trouvé: "Maar mochten we wel een management hebben, dan zouden we wellicht dingen tegen onze zin moeten doen. Ik zie wel in dat we, om de dingen beter aan te pakken, anders moeten leren denken. Alleen weet ik niet of we daartoe wel in staat zijn."

Door in Antwerpen steeds weer in dezelfde kraakpanden op te treden, dreigen de heren natuurlijk iets te vaak voor eigen parochie te preken. Trouvé: "Hm, die parochie zou toch best wat groter mogen zijn."

Van de 25 cd's die Heavenhotel tot op heden heeft uitgebracht, groeiden de debuten van Kiss My Jazz en Dead Man Ray uit tot heuse bestsellers. Maar het uitgangspunt, met de opbrengst van de ene cd de opname en productie van de volgende subsidiëren, is steeds moeilijker te realiseren.

Blijweert: "We verkopen minder dan vroeger, dus moeten we het met steeds kleinere budgetten stellen en kunnen we minder cd's uitbrengen dan we zouden willen."

Doordat Rudy Trouvé doorgaans het artwork verzorgt, heeft Heavenhotel een herkenbare visuele identiteit. "Velen van ons hebben een artistieke opleiding achter de rug. Bovendien zijn we platenfetisjisten die een smaakvolle hoes wel weten te appreciëren."

De meeste Heavenhotelgasten slagen erin zich muzikaal uit te leven en hun creatieve grenzen te verleggen, zonder dat ze per se in het middelpunt van de belangstelling hoeven te staan. Zo speelt gitarist Elko Blijweert (die met Saar Van de Leest het retrofuturistische popduo Tip Toe Topic vormt) keyboard bij de instrumentale rockband OW en hanteert Mauro Pawlowski de drumstokjes bij Love Substitutes.

Trouvé: "Dat is de groep waarmee ik op het podium de minste stress ervaar. Ons materiaal bestaat deels uit zeer uitgewerkte, deels uit geïmproviseerde, schetsmatige songs. Love Substitutes is een hommage aan de pop- en undergroundbands waarmee we zijn opgegroeid, een uitlaatklep voor nummers 'in de stijl van'. Eigenlijk is het gewoon het groepje dat we hadden willen hebben toen we vijftien waren."

Vanavond organiseert de Brusselse VK een Heavenhotel Night met Love Substitutes, Pox, OW en Tip Toe Topic. De titelloze cd van Tip Toe Topic, On Your House van Pox en Moon Tan van OW worden verspreid door Lowlands.

Rudy Trouvé:

We willen niet te groot worden: succes brengt te veel verplichtingen mee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234