Donderdag 30/06/2022

Video

Nobelprijs voor Vrede gaat naar organisatie tegen kernwapens

null Beeld afp
Beeld afp

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN). De internationale organisatie, met hoofdzetel in Zwitserland, krijgt de prestigieuze prijs voor haar werk om aandacht te vragen voor "de catastrofale humanitaire gevolgen van elk gebruik van kernwapens".

In de motivatie luidt het dat de organisatie de onderscheiding krijgt voor haar "werk om aandacht te vragen voor de catastrofale gevolgen van eender welk gebruik van kernwapens". De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens is de "belangrijkste uit de burgers voortgesproten actor die heeft heeft geprobeerd een verbod op atoomwapens te laten instellen onder het internationaal recht".

Het Nobelcomité stelt dat het gevaar van het gebruik van kernwapens in de wereld groter is dan het in lange tijd is geweest. Bovendien bestaat het gevaar dat steeds meer landen kernwapens gaan maken, zoals Noord-Korea. "Sommige landen moderniseren hun kernarsenaal en het gevaar dat andere landen zich kernwapens eigenen is reëel, zoals Noord-Korea heeft getoond", zei voorzitster Berit Reiss-Andersen van het comité. Zij riep de kernmogendheden op "ernstige onderhandelingen" op te starten om de zowat 15.000 kernwapens uit de wereld te hebben.

ICAN speelt vooral een grote rol op juridisch gebied, stelt het comité. Internationaal zijn er wel afspraken om de verspreiding van landmijnen, clusterbommen en biologische en chemische wapens tegen te gaan, maar dergelijke afspraken ontbraken nog over de veel gevaarlijker kernwapens. "ICAN heeft geholpen om dat juridische gat te vullen."

ICAN is een samenwerking tussen 450 non-gouvernementele organisaties uit honderd landen.

null Beeld epa
Beeld epa

Grap

ICAN is "zeer vereerd" met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede 2017. Dat heeft directrice Beatrice Fihn van de ICAN vrijdag laten weten. Fihn vreesde naar eigen zeggen aanvankelijk dat het ging om "een grap". "Het was pas op het moment zelf dat we echt beseften dat dit allemaal echt was", verklaarde ze aan de pers in Genève.

De prijs is volgens de ICAN-directrice meteen ook een boodschap aan de landen die over kernwapens beschikken dat ze niet snel genoeg werk maken van het vernietigen van hun kernwapenarsenaal. "Momenteel heerst er heel wat spanning in de wereld en al die gespierde verklaringen kunnen zeer makkelijk, en onverbiddelijk, leiden naar pure horror. De dreiging van een nucleair conflict is opnieuw alom aanwezig. Dit is het moment voor alle landen om zich ondubbelzinnig uit te spreken tegen kernwapens", besloot Fihn.

Beatrice Fihn. Beeld afp
Beatrice Fihn.Beeld afp

Belgische Coalitie tegen Kernwapens tevreden

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens is verheugd over de toekenning van de Nobelprijs aan ICAN. De toekenning van de Nobelprijs geeft de wereldwijde beweging voor nucleaire ontwapening nog meer de wind in de zeilen, zegt de organisatie vandaag in een reactie.

De coalitie dringt er bij de Belgische regering nogmaals op aan, het internationaal verbodsverdrag op kernwapens te ondertekenen. Op 7 juli 2017 ondertekenden onder impuls van ICAN 122 landen dat verdrag, dat kernwapens verbiedt. België weigerde echter te tekenen.

"De federale regering recycleert in plaats daarvan oude voorstellen die al meer dan 20 jaar op tafel liggen, maar niet worden uitgevoerd. De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede bevestigt opnieuw dat zo'n 'gerecycleerde benadering' onvoldoende is om tot een kernwapenvrije wereld te komen", zegt de coalitie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234