Maandag 23/05/2022

'Nobelprijs is een grote eer voor de mensen van Noord-Ierland'

Met de Nobelprijs van John Hume en David Trimble is de cirkel rond. In 1976 ging de onderscheiding naar Betty Williams en Mairead Corrigan van de 'Peace People'. Zij vormden een van de eerste massabewegingen die religie en politieke overtuiging overstegen en legden de fundamenten voor het vredesproces. 'De moeilijkste opdracht komt nog: het vertrouwen herstellen', zegt Corrigan.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Tien augustus 1976. Belfast. Drie kinderen worden overreden door een wagen en sterven onder de ogen van hun moeder Anne Maguire, haar zus Mairead Maguire-Corrigan en Betty Williams, een toevallige voorbijgangster.

De auto is een vluchtwagen van het Iers Republikeins Leger (IRA). Even ziet het er naar uit dat de kinderen kunnen worden bijgeschreven in het lijstje van honderden dodelijke slachtoffers die de Noord-Ierse troubles in het bloedige begin van de jaren zeventig eisen. Tot de vrouwen zich roeren.

Mairead Corrigan veroordeelt het IRA-geweld op televisie. Een levensgevaarlijk precedent voor een katholieke vrouw in een tijd van terreur. Een geschokte Betty Williams is dan al de deuren langsgegaan. Ze verzamelt als dochter van een katholieke moeder en een protestantse vader meteen 6.000 handtekeningen tegen geweld.

Op de begrafenis van de kinderen stichten ze de organisatie 'Women against Peace', die de eerste massale non-sectaire protesten op gang brengt. Ze organiseren nog voor eind augustus van dat jaar demonstraties waarbij meer dan 30.000 vrouwen en kinderen de gevreesde paramilitairen trotseerden.

Ze toonden hoe katholieken en protestanten openlijk zij aan zij konden leven. Corrigan en Williams betaalden er eerst een zware prijs voor. Beide vrouwen werden in elkaar geslagen nadat ze door extremisten als verraadsters werden gebrandmerkt. Ze gingen toch door. Een jaar later kregen ze de uitgestelde Nobelprijs van 1976 en zetten ze hun werk verder als de 'Peace People'. Het is hun vrouwenbeweging van toen die de fundamenten legde voor de vrede die Hume en Trimble nu in een bestuursvorm gieten.

"We zijn absoluut tevreden dat de Nobelprijs voor de vrede eens te meer naar Noord-Ierland gaat en hebben beide winnaars gefeliciteerd", klonk het gisteren bij Peace People, waar Mairead Corrigan niet alleen haar Nobelprijs, maar vooral haar nog dagelijkse streven naar vrede een nieuwe adem zag ingeblazen na jaren van onzekerheid.

"Het is goed dat vertegenwoordigers van beide gemeenschappen de prijs kregen", vertelde ze gisteren in een telefonische reactie aan De Morgen, "maar het is vooral een grote eer voor alle mensen van Noord-Ierland".

Juli 1998. Een huis brandt. Drie kinderen sterven: de broertjes Quinn. De oorzaak: een brandbom. De daders: jonge protestantse loyalisten. Het dorp Balleymoney begrijpt het niet, de familie nog minder. Ze zijn een gemengd protestants-katholiek gezin. Katholieken en protestanten staan zij aan zij op de begrafenis.

Een maand later, eind augustus. Een autobom in een drukke winkelstraat, negenentwintig mensen sterven. De daders: een republikeinse splintergroep. Het dorp Omagh begrijpt het niet. Katholieken en protestanten zijn opnieuw samen gestorven. Het is de laatste aanslag geweest, zo wordt gezegd. Weinigen geloven het.

Is deze Nobelprijs dan niet voorbarig? "Nee", zegt Corrigan. "Hij moet ons sterken om de vrede echt te laten werken, want hoewel het geweld verdwenen lijkt, hebben we nog altijd een lange weg te gaan. We moeten zien of het nieuwe parlement het vredesakkoord van Goede Vrijdag volledig zal toepassen." Ze zegt ervan overtuigd te zijn dat het kan, als vooral de gemeenschappen verder naar elkaar toegroeien. "De moeilijkste opdracht komt nog", zegt ze. "We moeten het vertrouwen herstellen. Deze prijs moet het bewijs zijn dat het echt mogelijk is." Maarten Rabaey

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234