Woensdag 25/11/2020

No 1 in Brussel

De zuivere, vooral maritiem geïnspireerde gerechten van Sea Grill staan steeds als een huis

Elk najaar wordt van Yves Mattagne aangenomen dat hij de hoogste eer gaat krijgen. Maar waarom zou restaurant Sea Grill nu wel ineens goed genoeg bevonden worden voor een derde ster? Wat Michelin ook beslist, Sea Grill is voor tal van lekkerbekken die de internationale toplaag frequenteren al lang drie sterren waard. Tijdens ons recent lunchbezoek zagen we diverse notoire smulpapen tafelen. Bankverzekeraars, mediareuzen, uitgevers, industriëlen... Sommigen van hen claimen als courante gast steeds dezelfde tafel. Anderen lunchen rustig teruggetrokken met hun gasten in één van de alkoven om vandaaruit de power scene gade te slaan. Maar ook gewone burgers strijken hier neer. Zo trekt het beste restaurant van de hoofdstad blijkbaar even makkelijk shoppende vriendinnen aan. Of gelukkige koppeltjes die weinig of niets meer aan elkaar te vertellen hebben. Sereen laten ze de borden van Mattagne hun verhaal doen. Wat al deze klanten verder bindt, is hun bewuste of onbewuste wens om stressvrij en zorgeloos te lunchen of dineren. De zuivere, vooral maritiem geïnspireerde gerechten van Sea Grill staan immers steeds als een huis. En de tweetalige bediening met directeur Marc Meremans aan het hoofd kent qua talent en vakkennis zijn gelijke niet. Op de negenkoppige keukenbrigade onder leiding van souschef Frederic Murati kan topchef Mattagne blind vertrouwen. Tijdens ons bezoekje nam hij deel aan een internationaal culinair congres waar ook nog een tiental andere Belgische toppers present gaven. In het bord was daarvan niets te merken. Gelukkig beginnen gasten of critici niet langer te beuzelen wanneer ze te weten komen dat "de chef niet aan zijn stoof staat." Het niveau dat onze topchefs vandaag halen is maar mogelijk dankzij onder meer die internationale contacten.

Hapje vooraf is een klassieker die toch om aandacht vraagt. Een doosje gevuld met zure room, tartaar van langoustines en afgetopt met zuiver smakende kaviaar is en smaakt als pure luxe. Voorgerecht zijn grote langoustines met gelakte foie gras. Unieke topproducten die minimaal en perfect behandeld zijn. Met deze ogenschijnlijke eenvoud toont Mattagne vooral zijn kunst van het weglaten. Leuk dat daarom de zaalmedewerkers de tafelgesprekken niet hoeven te storen met de opsomming van allerlei onherkenbare en vaak niets ter zake doende frullen. Omdat we zelf de laatste weken thuis experimenteel lakken, kiezen we ook voor gelakte tonijn als hoofdgerecht. De eenvoud zelve, zo lijkt het althans. Maar wat een beheersing en subtiliteit, niet te zoet maar ook niet te bitter. Sommige criticasters beweren dat de patisseriechef in Sea Grill niet hetzelfde hoge niveau haalt als de rest van de brigade. Uit de dessertwagen was het in ieder geval moeilijk kiezen met op zijn minst visueel zeer sterk ogend werk. Het taartje met nashi-peren was een voltreffer door de combinatie van zalige korst en delicaat gepocheerd fruit. Trendy sorbet van kalamansi zorgde voor aangenaam zuur en koel weerwerk. Van dissonant zoets was geen sprake. Voor deze lunch met drie gerechten uit de kaart, champagne als aperitief, een fles New Yorkse riesling, koffie en water betaalden we circa 300 euro voor twee. Op dit niveau niet te gek en voor wie de middelen heeft een koopje. n

> Wolvengracht 47, 1000 Brussel

> tel. 02/217.92.25

> www.seagrill.be

> weekends gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234