NMBS
NMBS werkte 'onder politieke druk' aan dure en nutteloze vertrekprocedure
De 11 miljoen euro die de NMBS spendeerde aan het afgevoerde DICE-project voor een veiligere vertrekprocedure (DM 2/3), kon vermeden worden.
Na een ongeval in Dinant in 2009, waarbij een treinbegeleider en een reiziger onder de trein terechtkwamen, werd de noodzaak voor een nieuwe vertrekprocedure voor de treinen geopperd. Terwijl de NMBS al in 2010 wist dat een simpele vertrekprocedure met gesloten deuren het beste was, werd er zeven jaar lang gewerkt aan een nutteloos technologisch systeem. "Omwille van politieke druk", zegt een interne bron nu.
"Na de analyses wisten we al in 2010 dat een vertrek met gesloten deuren, zoals nu wordt ingevoerd, de beste oplossing was. Het technologisch systeem DICE (Departure in a Controlled Environment) was technisch te complex, maar de politieke druk bleek te groot om het alsnog verder te ontwikkelen."
Het DICE-project slorpte 11 miljoen euro op. "Zowat 80 procent komt van werkuren van mensen die intern op het project werden gezet." Gedurende een zestal jaar werkten zowat twintig mensen aan het project, gaande van veiligheidspersoneel, treinbegeleiders en informatici tot adviseurs. Zo'n 2,2 miljoen euro werd betaald aan externen. Zo zou er vijf tot zes jaar één externe consultant op het project hebben gewerkt.
David Geerts (s.pa), die als Kamerlid in de commissie Infrastructuur zetelt, bevestigt de bedragen. "Al die tijd was de directie op de hoogte, blijkt uit verslagen. Waarom niet vroeger de stekker werd uitgetrokken, is me niet duidelijk, ik vrees dat de NMBS lijdt aan een 'ingenieursmentaliteit'. Met groteske kosten en inefficiënt beleid tot gevolg."
Voogdijminister toen was Inge Vervotte (CD&V): die reageerde niet op vragen. Ook bij de NMBS wilde men niets kwijt.
Update 4/3/2018
Inge Vervotte reageerde voor het ter perse gaan van dit artikel nog op onze vragen, maar dat werd niet meer opgenomen in het stuk. Ze liet weten dat de vertrekprocedure een managementbeslissing was waar het kabinet op geen enkel ogenblik in tussengekomen is.