Maandag 24/06/2019

NMBS versterkt weekendaanbod en verlaagt reistijden in Limburg

Beeld Photo News

De NMBS gaat vanaf december dit jaar het weekendaanbod in Limburg uitbreiden en waar mogelijk ook de reistijden verlagen. Volgens de plannen van NMBS krijgt het station van Hasselt bovendien een grondige update. Zowel de ministerraad als Infrabel moeten de plannen wel nog goedkeuren.

De huidige dienstregeling van de NMBS dateert nog van 2014. Met een nieuw plan voor de komende vier jaren wil de vervoersmaatschappij vooral het weekendaanbod in Limburg versterken. Zo zullen de IC-treinen tussen Hasselt en Leuven en Hasselt en Mol vanaf december dit jaar op zaterdag elk uur rijden in plaats van om de twee uur nu. Op zondagavond zal vanuit Neerpelt ook een tweede studententrein rijden naar Leuven en Heverlee. Ook vanuit Hasselt moet een tweede studententrein rijden, die via Diest en Aarschot naar Brussel en Gent spoort.

NMBS probeert ook om de reistijden voor de reizigers te verlagen. "De IC-trein richting Knokke en Blankenberge zal zowel tijdens de week als tijdens het weekend niet langer ontkoppeld worden in Brugge, waardoor de reizigers vanuit Limburg twaalf minuten sneller naar Blankenberge kunnen reizen", legt Frank Windmolders, general manager van NMBS, uit.

In het station van Hasselt start NMBS in de zomer van 2018 eveneens met de vernieuwing van de perrons en de renovatie van de onderdoorgang. "Alle perrons worden verhoogd, zodat reizigers makkelijker in en uit de trein kunnen stappen", zegt Nancy Geyskens van NMBS Stations. "Er komen ook nieuwe schuilhuisjes, zitplaatsen, informatieschermen aan ieder perron, nieuwe roltrappen en liften."

NMBS en Infrabel investeren 16 miljoen euro in de vernieuwing van het station. Elk jaar wordt er één perron afgewerkt, waardoor alle werkzaamheden in 2023 afgerond moeten zijn.

Naast de vernieuwing van het station, werkt NMBS ook aan de bouw van een nieuwe werkplaats in Hasselt. "Dat zal ervoor zorgen dat het onderhoud van de treinen sneller en gemakkelijker kan", aldus Geyskens. De nieuwe werkplaats wordt eind dit jaar in dienst genomen.

Alvorens alle projecten in Limburg kunnen starten, moeten zowel de federale regering als Infrabel de plannen van de NMBS nog goedkeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden