NieuwsEconomie
NMBS trekt tarieven fors op, schoolabonnementen worden bijna 10 procent duurder
De NMBS verhoogt op 1 februari de tarieven met gemiddeld 8,73 procent. Schoolabonnementen zullen bijna 10 procent duurder worden. De oorzaak ligt bij de fors gestegen inflatie en de hoge energieprijzen.
Een standaard ticket kost nu 7,70 euro, maar zal dus met bijna negen procent de hoogte ingaan. Een ticket voor senioren zal volgend jaar 7,80 euro kosten, een stijging van 0,60 euro. Wie jonger is dan 26 jaar (Youth Ticket) zal 7,10 euro moeten ophoesten (+0,50 euro).
Een gewone tienrittenkaart (‘Standard Multi’) wordt 9 euro duurder, tot 93 euro digitaal of 96 euro op papier. Woon-werkabonnementen en schoolabonnementen worden 9,73 procent duurder.
De hogere prijzen liggen in lijn met de gezondheidsindex. De beslissing werd eerder al genomen, maar de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij heeft nu het licht op groen gezet.
Met 3.800 treinen per dag is de NMBS de grootste elektriciteitsverbruiker van het land. Alleen al volgend jaar stijgt de elektriciteitsfactuur hierdoor met meer dan 200 miljoen euro. Daarnaast heeft ook de indexering van de lonen - vanwege de torenhoge inflatie - een grote impact.
Met een aantal “interessante initiatieven” wil de NMBS de trein toch aantrekkelijk houden. Zo belooft de spoorwegmaatschappij regelmatige promoacties, zoals het Duo Ticket van afgelopen zomer. Begin volgend jaar komt er een ‘Flex-abonnement’, bedoeld voor thuiswerkers die enkele dagen per week naar kantoor moeten.
De NMBS werkt ook aan eenvoudigere tariefformules, met bijvoorbeeld andere tarieven in dal- en spitsuren. Die komen er echter pas in de loop van 2024, liet CEO Sophie Dutordoir in de Kamercommissie Mobiliteit optekenen.
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is niet opgezet met de prijsstijging. “Een slecht signaal, vooral nu onze landgenoten geconfronteerd worden met een ongeziene energiecrisis. Als regering willen we net ook meer reizigers naar het spoor lokken om de klimaatcrisis aan te pakken.”
De vicepremier tracht naar eigen zeggen al weken om oplossingen te vinden, zodat de prijsstijgingen niet enkel voor rekening van de reiziger zijn. Hij denkt onder meer aan een schrapping van de btw op treintickets, een maatregel die hij naar eigen zeggen zal blijven verdedigen. Volgens Gilkinet komt de btw-verlaging aan bod in het kader van de fiscale hervorming die de regering nog voor het einde van het jaar bespreekt.