Donderdag 01/06/2023

InterviewBart Crols

NMBS na klacht van personeel over onhygiënische situaties: ‘We legen meestal wel de chemische toiletten op tijd’

Antwerpen-Centraal. Beeld Klaas De Scheirder
Antwerpen-Centraal.Beeld Klaas De Scheirder

Verstopte toiletten, slecht functionerende informaticasystemen en administratieve overlast. Een groep van vijftien werknemers kaart in een open brief de erbarmelijke werkomstandigheden bij de NMBS aan. Die reageert begripvol. ‘We doen er alles aan om de werkdruk te verlagen’, zegt woordvoerder Bart Crols.

Joran Ceulebroeck

Hoe reageren jullie op de brief?

“We hebben alle begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin onze treinbegeleiders vandaag moeten werken, al is dat bijvoorbeeld bij de politie ook het geval. Maar we ondersteunen de bezorgdheden van onze medewerkers en doen er alles aan om de arbeidsomstandigheden te optimaliseren. Daarvoor hebben we nieuwe mensen nodig en daar werken we aan. In 2022 gingen er 1.300 nieuwe medewerkers bij ons aan de slag, dit jaar komen daar 1.600 nieuwe collega’s bij, 350 van hen zijn treinbegeleiders.”

Zijn dat wel genoeg nieuwe mensen? Volgens de briefschrijvers daalde in zes jaar tijd het aantal treinbegeleiders van 11.000 naar 6.400.

“Ik las dat cijfer ook in de brief, geen idee waar dat vandaan komt. We werven altijd mensen aan wanneer collega’s ontslag nemen of met pensioen vertrekken. We zoeken heel wat mensen met uiteenlopende profielen. Maar dat lukt niet altijd, de arbeidsmarkt is krap vandaag de dag, dat geldt voor alle bedrijven. We zijn volop bezig met het aanwerven van treinbegeleiders, maar technisch personeel en veiligheidspersoneel zijn eveneens dringend nodig, en ook daar kunnen en willen we niet op besparen.”

U spreekt over extra veiligheidspersoneel, in de open brief staat letterlijk: ‘Met meer Securail-agenten alleen gaan we er niet voor zorgen dat de reizigers en het personeel zich weer veiliger voelen in de trein.’

“150 nieuwe Securail-agenten zullen zeker wel een invloed hebben. Voor de veiligheid rekenen wij trouwens ook op een goede samenwerking met de politie en spoorwegpolitie. Vooral het nultolerantiebeleid is nu belangrijk, agressie mag nooit getolereerd worden, daar willen wij ons voor inzetten.

“We investeren ook in de vernieuwing van onze werkplaatsen, dat is heel belangrijk. Nieuw materieel aankopen, moderne werkplaatsen bouwen. In 2019 openden we nog een hypermoderne werkplaats in Melle.”

De brief komt van treinbegeleidend personeel, dat op de treinen werkt, niet in werkplaatsen.

“Ja, we onderhouden de treinen goed en werven 350 nieuwe begeleiders aan. We willen ervoor zorgen dat ze in veilige omstandigheden kunnen werken en dat ze kunnen rekenen op het bestaand en nieuw veiligheidspersoneel dat we daarvoor ter beschikking stellen. Dat moet de werkdruk verlagen.”

Het personeel klaagt ook vooral over onbruikbare toiletten. Volgens hen heeft de NMBS wel chemische wc’s aangekocht, maar zijn er onvoldoende installaties om die ook leeg te zuigen. Het personeel zegt vaak uitwerpselen in de trein zelf te vinden.

“Onze nieuwe, chemische toiletten legen we op verschillende momenten. We zorgen er echt wel voor dat dit regelmatig en optimaal gebeurt. Het kan zeker dat er nu en dan een toilet vol zit en daarom niet gebruikt kan worden, maar over het algemeen zijn we daar altijd goed op tijd mee.”

In de brief zeggen uw werknemers ook dat ze hun ergernissen al vaker deelden met de directie, maar geen gehoor vonden.

“Dat lijkt me sterk, we organiseren zeer geregeld een sociaal overleg binnen de verschillende directies en met de vakbonden. Er is permanente communicatie over allerlei zaken. We luisteren steeds naar eventuele bekommernissen en zoeken in de mate van het mogelijke naar gepaste oplossingen.”

Heeft de NMBS te weinig budget om goede arbeidsomstandigheden te garanderen?

“We sloten een beheerscontract van tien jaar af met de overheid. Dat betekent dat we alles hebben opgelijst wat we nodig hebben om goed te kunnen werken, onze operationele kosten, uitgaven en investeringen. Daarover is een akkoord, dus op papier bezitten we alles om te doen wat we moeten doen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234