Maandag 01/06/2020

Spoorwegen

NMBS maakt kritische externe audits over aan parket

De externe audits door Ernst&Young bij NMBS-dochterondernemingen Eurostation - de Vlaamse dochter voor de ontwikkeling van stations - en Euro Immo Star - een studiebureau - zullen overgemaakt worden aan het parket. Dat heeft de raad van bestuur van de NMBS beslist. Het verslag van dochtermaatschappij Eurogare - de Waalse tegenhanger van Eurostation - bevat geen elementen die bijkomende acties nodig maken, klinkt het in een persmededeling.

"Na afloop van de analyse (van de externe audits, nvdr.), en op basis van de conclusies van externe juridische adviezen is de raad van bestuur van oordeel dat het verslag dat specifiek betrekking heeft op de twee dochterondernemingen Eurostation en Euro Immo Star elementen bevat waarvoor de raad niet kan oordelen over de gerechtelijke kwalificatie, en acht het nuttig het rapport ter kennis van het parket te brengen", zo luidt het.

Eerder al raakte bekend dat in de audits een reeks onregelmatigheden vastgesteld werden bij de entiteiten Eurostation en Euro Immo Star. Daarop werden interne maatregelen genomen, zoals het ontslag van twee managers, nieuwe regels inzake bestuur en het instellen van interne procedures tussen de moederonderneming en haar dochtermaatschappijen.

Tekortkomingen

NMBS-topman Jo Cornu gaf eind mei aan dat er bij Eurostation en Euro Immo Star bijvoorbeeld sprake is van contracten die werden toegewezen zonder offerteaanvraag of marktraadpleging. Andere heikele punten zijn "duidelijke gevallen van belangenconflicten", waarbij een medewerker gelijktijdig activiteiten uitvoerde voor andere bedrijven, alsook "elementen die wijzen op tekortkomingen in de bedrijfsvoering en op abnormaal gebruik van middelen van de vennootschap". Ook bleken uitgaven van derden door de dochteronderneming betaald. En er is sprake van onkostennota's en facturen die werden goedgekeurd door niet-bevoegde personen.

Voorts gaf de audit aan dat er bij twee projecten grote problemen vastgesteld werden qua beheer binnen Eurostation en Euro Immo Star.

Daarnaast werden evidente regels van goed bestuur niet nageleefd, aldus Cornu. "Ernstige anomaliën", klonk het. Zo is er sprake van abnormaal hoge terugbetaalde onkosten die "onder andere betrekking hadden op drank- en restaurantkosten en betalingen met kredietkaart". Hier was er ook een probleem bij de informatie aan de raad van bestuur.

De audit werd gevraagd door minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Bij Eurogare - de Waalse tegenhanger van Eurostation - is er geen sprake van tekortkomingen in de bedrijfsvoering of misbruik van middelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234