Zaterdag 06/06/2020

NMBS Logistics boekt voor het eerst operationele winst

Beeld PHOTO_NEWS

De spoorvrachtonderneming NMBS Logistics heeft in de eerste jaarhelft voor het eerst een positief operationeel resultaat (ebitda) geboekt. De volumes lagen wel lager dan in de eerste helft van 2012, zo staat in een persbericht van het bedrijf. Dat spreekt van een mijlpaal: "Vanaf nu kunnen we eindelijk beginnen bouwen", luidt het.

De ebitda (winst voor interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) kwam over de eerste zes maanden uit op 5,2 miljoen euro. In het eerste semester van 2012 lag de ebitda nog 17,7 miljoen euro onder nul. De spoorvrachtonderneming wijst vooral op de "verregaande structurele kostenbesparingen". De kosten lagen 26,7 miljoen euro lager dan in de eerste helft van 2012. Voorts voerde het bedrijf prijsverhogingen door en doen dochterondernemingen IFB en Xpedys het "merkelijk beter" dan vorig jaar.

Continue resultaatsverbetering
"NMBS Logistics plukt nu de vruchten van een intensieve herstructurering die werd ingezet met het oog op de gezondmaking van de vrachtactiviteit binnen de NMBS-groep", zo staat in het persbericht. "De continue resultaatsverbetering die zich vanaf 2010 gestaag manifesteerde, verzekert vandaag het financiële evenwicht op niveau ebitda, en dit ondanks dalende volumes als gevolg van de zwakke economische conjunctuur." Door de dalende volumes zag het bedrijf de omzet wel met 9 procent dalen in de eerste jaarhelft.

Diep dal
Het operationeel resultaat na afschrijvingen en waardeverminderingen (ebit) bedroeg tijdens het eerste semester -5,4 miljoen euro (tegen -30,3 miljoen euro vorig jaar). Het nettoresultaat klom dankzij de verkoop van dochterondernemingen in de binnenvaart ook uit het rood, tot 6 miljoen euro (tegen -32,6 miljoen euro in het eerste semester van 2012). Het cargobedrijf verwacht in de tweede jaarhelft een "positieve evolutie van de volumes en kosten". NMBS Logistics, dat sinds februari 2011 een autonome onderneming is, klimt uit een diep dal. In 2011 leed het nog een ebitda-verlies van 34,5 miljoen euro en een nettoverlies van 185 miljoen euro. De onderneming werd gevormd door het samenvoegen van de vrachtactiviteiten van de spoorwegmaatschappij NMBS.

Subsidies
In zijn persbericht over de halfjaarcijfers komt de spoorvrachtonderneming NMBS Logistics nog eens terug op het dossier van de subsidies voor intermodaal en verspreid vervoer. "Zonder beslissing over deze activiteit zal NMBS Logistics genoodzaakt zijn om een aantal maatregelen te nemen die mogelijk een directe impact op de dienstverlening en op de concurrentiepositie van de havens en de industrie kunnen hebben", klinkt het. In juli raakte bekend dat NMBS Logistics ermee dreigt zijn hub voor intermodaal cargotransport van Antwerpen-Noord te sluiten, indien de regering niet met subsidies over de brug komt voor de arbeidsintensieve activiteiten. De exploitatie zou ten laatste op 1 november worden stopgezet, klonk het.

Sindsdien is er nog geen doorbraak. "Samen met de havens en industrie is NMBS Logistics bezorgd omtrent het uitblijven van een beslissing in het dossier", luidt het dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234