Zaterdag 16/11/2019

NMBS

NMBS laat acteurs werken als zakkenrollers: "Ze maken zelfs een ritsgeluid"

Ludieke actie met acteurs, die bedacht is door Securail, maakt deel uit van een grotere sensibiliseringscampagne tegen zakkenrollers. Beeld BELGA

"Ze maakten een ritsgeluid en pakten illustratief iets om hun punt te maken." Nog de hele zomer maakt de NMBS gebruik van acteurs om nietsvermoedende reizigers te laten kennismaken met de modus operandi van zakkenrollers. Het gaat volgens de spoorwegmaatschappij om een beperkte actie op dertig treinen, die deel uitmaakt van een grotere sensibiliseringscampagne.

“Ze grepen duidelijk naar de rugzak, maakten een ritsgeluid en pakten illustratief iets om hun punt te maken.” Ambtenaar Nicolas De Schuymer (27) zag begin deze week op de lijn Brussel-Gent uit het niets enkele ‘gauwdieven’ aan het werk. “Ze maakten slapende pendelaars wakker om te tonen dat hun spullen voor het grijpen lagen. Ik kreeg ook slechte punten omdat mijn rugzak openstond. Het was mij snel duidelijk dat het om een sensibiliseringsactie ging. Het duo had fluovestjes aan en deelde gadgets en kaartjes uit van Securail. Ik vond het, samen met de extra uitleg over zakkenrollers, wel leuk. Het is ook nuttig, omdat op die lijn wel vaker de nodige incidenten gebeuren.”

Het is niet de eerste keer dat de NMBS acteurs inhuurt om reizigers te waarschuwen voor zakkenrollers. In de zomermaanden, grofweg vanaf midden juni tot midden augustus, vinden er op de trein geregeld zo’n theaterstukjes plaats, waarbij wordt uitgebeeld hoe gemakkelijk u kunt worden bestolen. Woordvoerder Bart Crols geeft aan dat de lichtvoetige actie, die telkens in de trein moet worden aangekondigd, voor het eerst in 2016 plaatsvond en in de eerste plaats is gericht op niet-pendelaars.

“Het idee is ontstaan na een brainstorm en wordt grondig voorbereid binnen Securail”, zegt Crols. “De acteurs gaan gedurende tien zomerdagen aan boord van dertig treinen. Het gaat vooral om de grotere trajecten, zoals naar de luchthaven, tussen Brussel en de kust of tussen Antwerpen en Gent. We willen daarbij vooral reizigers die niet elke dag de trein nemen erop wijzen dat er zakkenrollers kunnen meerijden. Er vertrekken elke dag drieduizend treinen, dus we bereiken er zeker niet iedereen mee, maar het past bij een reeks andere maatregelen. Het is voor ons vooral een ludieke manier om mensen te waarschuwen en we merken dat het wel wordt gesmaakt.”

Afleiden

Verder speelt de NMBS intercomboodschappen af in de trein, wordt er aan sensibilisatie gedaan op sociale media, verschijnen er videoboodschappen en wordt het telefoonnummer van Securail uitgedeeld. Treinreizigers krijgen onder meer te horen dat ze hun bezittingen niet zomaar op het tafeltje moeten laten liggen en dat ze zich niet moeten laten afleiden door onbekenden. Wie een dutje wil doen of naar het toilet gaat, krijgt eveneens de raad om op voorhand de spullen veilig op te bergen of mee te nemen. Verder is het volgens de spoorwegmaatschappij aangeraden om een tas of rugzak altijd te sluiten en dicht bij te houden.

Het lijkt erop dat de sensibiliseringscampagnes mee vruchten afwerpen. Het aantal gauwdiefstallen in en rond stations is de laatste jaren met meer dan een derde gedaald, zo bleek eerder dit jaar al uit cijfers die Kamerlid Franky Demon (CD&V) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Terwijl er in 2014 nog 1.289 feiten werden geregistreerd, ging het in 2016 om 807. Een daling van meer dan 37 procent. In het eerste semester van 2017, de voorlopig laatste cijfers die beschikbaar waren, ging het om 427 geregistreerde diefstallen.

Zowel Demon als de NMBS zelf verklaarden al dat die afname ook te maken heeft met het toegenomen aantal (veiligheids)agenten. Ook is de afgelopen jaren nog meer werk gemaakt van camerabewaking in de stationsgebouwen, op de stationsparkings en in de treinen zelf. Vandaag beheert de spoorwegmaatschappij meer dan tienduizend bewakingscamera’s, die permanent worden bekeken in de controlekamers. Na een incident kunnen de beelden ook worden opgevraagd door de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234