Zondag 26/05/2019

NMBS

NMBS kwaad op Het Nieuwsblad: "Zou je zelfs van lagereschoolkind niet aanvaarden"

'Zichzelf verklaarde kwaliteitskrant weigert feitelijk foute informatie te corrigeren'. In een persbericht op zijn website haalt de NMBS vandaag hard uit naar Het Nieuwsblad. De krant publiceerde gisteren een artikel over de 117 treinen die dagelijks worden geschrapt. Volgens Het Nieuwsblad is een kwart daarvan te wijten aan slecht onderhoud. Klopt niet, klinkt het bij de NMBS, die "geschokt" reageert.

Stakingen waren vooral in mei en juni een belangrijke oorzaak van vele afgeschafte treinen. Beeld photo_news

'Dit cijfer is gebaseerd op een "berekening" die je zelfs van een kind in de lagere school niet zou aanvaarden', klinkt het in het persbericht. "Elke maand wordt er een stiptheidsverslag gepubliceerd", legt woordvoerder van de NMBS Bart Crols uit. "Het Nieuwsblad heeft de percentages van elke maand eenvoudig opgeteld en gedeeld door tien. Terwijl iedereen weet dat pakweg 10 procent van 100 niet hetzelfde is als 10 procent van 500."

Volgens Crols is de spoorwegmaatschappij in werkelijkheid verantwoordelijk voor iets meer dan 12 procent van de afgeschafte treinen, de helft dus van het cijfer dat Het Nieuwsblad vermeldt. "We willen onze verantwoordelijkheid niet afschuiven, maar men moet ze ook niet groter maken dan ze is. Het gros van de afgeschafte treinen was te wijten aan stakingen, bommeldingen en spoorlopers."

Imagoschade

Het artikel verscheen ook in de kranten De Standaard en Gazet van Antwerpen. Gisteren werd aan de kranten gevraagd de fout recht te zetten, maar dat is in de ogen van de NMBS onvoldoende gebeurd.

Met het persbericht hoopt de NMBS "de imagoschade recht te zetten" die door het artikel berokkend is. 'Om meer klanten naar het openbaar vervoer te brengen, is het imago van de NMBS zeer belangrijk', klinkt het nog in het persbericht. 'Om het negatieve effect van deze misleidende artikels te compenseren, zal de NMBS maanden van communicatie nodig hebben.'

Bij Het Nieuwsblad geven ze toe dat er een rekenfout is gebeurd. "We zetten dat morgen in de krant recht", zegt hoofdredacteur Liesbeth Van Impe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.