Woensdag 22/09/2021

NMBS en spoorbonden sluiten sociaal akkoord

De spoorbonden en de NMBS-directie hebben eindelijk een sociaal akkoord bereikt. Dat bevestigen de bonden, die het akkoord nu zullen voorleggen aan hun achterban.

Twee weken geleden namen de bonden al een belangrijke stap door akkoord te gaan met meer nachtwerk en minder compensatiedagen. In ruil kreeg het personeel flexibelere werkuren. Nu hebben de sociale partners ook een akkoord bereikt over de tewerkstellingsvoorwaarden. Tegen 2018 zal het spoor 2.200 werknemers minder tellen, al is dat nog afhankelijk van de dotatie en het nieuwe beheerscontract.

"We hebben een ontwerp van sociaal akkoord afgesloten met de directie", bevestigt Ludo Sempels, voorzitter van ACOD Spoor. Ook zijn Franstalige evenknie Michel Abdissi bevestigt dat er een akkoord is: "Het aantal afvloeiingen ligt lager dan oorspronkelijk aangekondigd, dat is goed. Maar het statuut van het personeel dat zal aangeworven worden, blijft wel onzeker."

Het is al acht jaar geleden dat er nog een sociaal akkoord kwam op het spoor, los van een klein akkoordje in 2011 over de hospitalisatieverzekering. Ook nu verliepen de onderhandelingen bijzonder moeilijk omdat de regering-Michel een besparing van 663 miljoen euro oplegt. Minister Jacqueline Galant (MR) wil dat de NMBS elk jaar 4 procent efficiënter wordt. Het personeel moet langer en harder gaan werken.

Opbod aan de gang

Het is niet zeker of de militanten het akkoord zullen goedkeuren. Bij de 48-urenstaking in januari bleek dat de onvrede over het besparingsbeleid erg groot is, vooral aan Franstalige zijde. Bovendien worden er binnenkort interne verkiezingen gehouden binnen de CGSP van Abdissi, waardoor een opbod aan de gang is. Vandaar dat Galant trouwens het overleg over de minmale dienstverlening bij stakingen over de zomer heeft getild. Dat heikele thema zit dus niet mee in dit sociaal akkoord.

Wat er wel inzit, is dus het banenverlies van 2.200 werknemers via natuurlijke afvloeiingen van gepensioneerden. In het eerste voorstel van de regering waren dat er nog 6.000. Verder voorziet het akkoord een vereenvoudiging van de hiërarchische graden en het premiesysteem van het personeel. De directie belooft dat die wijzigingen de koopkracht van de werknemers niet zal aantasten.

Abdissi en Sempels leggen de tekst vandaag voor aan het nationaal bureau, volgende week aan de basis. Ook de christelijke vakbond ACV-Transcom consulteert volgende week haar leden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234