Donderdag 17/10/2019

Nina Brink: 'Fouten, maar geen kwade bedoelingen'

De leeggelopen luchtballon

World Online-oprichtster geeft haar versie van de feiten

Nina Brink, oprichtster van World Online, heeft zich bij de beursgang en de financiële operaties die daaraan voorafgingen volledig laten leiden door haar financiële raadgevers. Bovendien heeft ze door fouten van diezelfde raadgevers de mogelijkheid misgelopen om een paar miljard frank extra binnen te halen.

Dat zegt Brink in interviews met NRC Handelsblad en met Business Nieuws Radio. Het is de eerste maal dat Brink in de openbaarheid treedt na de desastreus verlopen beursgang van World Online op 17 maart. De introductie maakte de hooggespannen verwachtingen niet waar en het aandeel noteert nu op ongeveer 26 procent van de introductiekoers, die 43 euro bedroeg. Het nieuws dat Brink haar aandelen enkele maanden eerder voor 6 euro had verkocht droegen fors bij aan de koersval. Brink werd verweten haar schaapjes bijtijds op het droge te hebben gebracht en de beleggers met een veel te hoge prijs te hebben opgezadeld.

Brink weet die aantijgingen in NRC Handelsblad op vrij overtuigende wijze te weerleggen. De prijs van 6 euro, die zij in december voor haar aandelen had gekregen, was gebaseerd op een eerder bod van een Amerikaans investeringsfonds dat World Online in zijn geheel had willen kopen. Dat het bedrijf drie maanden later bijna zevenmaal zoveel waard zou zijn, is volgens Brink een zaak van de bankiers. "Ze kijken naar de markt en dan zeggen ze: dit is de power, dus dit is de prijs", aldus Brink in NRC Handelsblad. De markt kon op dat moment niet genoeg krijgen van internetaandelen. De pech van World Online was dat die markt net op het moment van de introductie op zijn hoogtepunt was. Bovendien moest Brink twee potentiële meerwaarden op haar aandelenverkopen laten schieten, omdat ze niet in het prospectus vermeld stonden. Brink legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij ABN Amro.

Brink zegt dat ze nooit kwade bedoelingen heeft gehad. Er zijn wel fouten gemaakt, "maar er was geen masterplan". Over de toekomst van het bedrijf is ze pessimistisch. "Als je minder hoog bent gewaardeerd dan je concurrenten, ben je finished."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234