Dinsdag 14/07/2020

NILS KOKSIJDE

Carcasse, Willem Hiele, Ten Bogaerde, Edison, Julia, 8Chef: allemaal restaurants met 8670 als postcode. Dat Koksijde ook de thuishaven van Hotelschool Ter Duinen is, heeft er misschien iets mee te maken. Nergens zo'n vruchtbare achtertuin als die van de Westkust; vraag maar aan de paardenvissers.

Voordat Bruggeling Nils Van Dievoet in Koksijde aanspoelde, rondde hij zijn koksopleiding af aan hotelschool Spermalie. Daar viel hij voor de charmes van Sofie Demuynck, die opgroeide in Hotel Carnac, het hotel-restaurant van haar ouders. Begin 2017 verbouwden Nils en Sofie het familierestaurant tot de eigentijdse Bistro NILS, met een sterke focus op vis en schaaldieren.

We kiezen voor het marktmenu (42 euro voor een keuzemenu van drie gangen). Op aanraden van Sofie aperitieven we met een mix van rode biet, zwarte kers, tonic. Geslaagd. De potige teasers (een parmezaankrokantje met hummus en ossentong in 't zuur) zijn veel minder in balans.

Terwijl mijn lief aan zijn surf & turf van rundertartaar met langoustine op een focaccia begint, proef ik van de bisque die gastvrouw Sofie over mijn grijze garnalen en aardappel schenkt. Ik mis een scheut armagnac voor de diepgang van mijn gerecht en ook wel om de draderige aardappel te doen vergeten. Gelukkig is er de intense crunch van garnalen. Op het bord tegenover mij blijft focaccia liggen die in een vorig leven krokant moet zijn geweest. Zonde.

Als hoofdgerecht wil Jens de eendenborst met eendenlever in een kruidenmix - behoorlijk winters voor een maand waarin de lente van start gaat. Ik ga met plezier voor de op vel gebakken roodbaars, bombarijst en bouchotmosselen. In de keuken horen we Nils die akelig lang aan zijn maltaise (een hollandaise opgewerkt met het sap van bloedsinaasappel) klopt. Pas na een flinke drie kwartier zet Sofie de hoofdgerechten in. De overdadige kaneel die bij de eend hoort, verstoort mijn paellaplezier. De langverwachte maltaise is héérlijk pittig, maar overheerst tegelijk mijn roodbaars. En dat krokante jasje?

"Wensen jullie de hoevekaasjes (+ 5 euro) of de mascarpone met citroengras en ijs als dessert?" vraagt Sofie hartelijk. Verlekkerd op het ijs van dulce de leche wordt het de laatste optie. Een frisse afsluiter, zelfs wanneer de regendruppels van de ramen glijden.

Voorlopig zijn we minder geïnspireerd door NILS dan door collega's uit de streek. Misschien moeten we 'ns terugkeren als de zon meer gasten naar de kust lokt.

Info
Koninklijke Baan 62, Koksijde, carnac-nils.be

Inrichting
Strak, met donkere en kille tinten in de hoofdrol. Mooi, maar wij missen kleur én spark.

Ligging Bistro NILS ligt vlak aan een halte van de kusttram.

Comfort
De voering van de stoffen stoelen is net iets te dun om echt comfortabel te zitten.

Tempo
Op vrijdagmiddag zijn we de enige gasten. De gastvrouw schrikt er zelf ook een beetje van. En toch duurt het 2,5 uur eer we weer op de stoep staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234