Vrijdag 02/06/2023

Niki's waanzin

Hebt u afgelopen donderdag de laatste aflevering van het onvolprezen Niki's geheim op VT4 meegepikt? Ondergetekende wel. Toegegeven, bij de eerste aflevering haalden we onze neus hartstochtelijk op voor het bewuste realityprogramma vanwege het wel heel hypocriete toontje, dat tijdens de laatste aflevering trouwens op ongeziene wijze in de verf werd gezet.

De makers deden zonder al te veel scrupules een beroep op een zestal hitsige lesbische of biseksuele meisjes en zes onwetende maar even hitsige kerels. Dat alles ten faveure van het meest in zelfwaan badende tv-personage van de afgelopen jaren: Niki. Zij is een biseksueel meisje dat dacht de liefde van haar leven te vinden door haar geaardheid te verzwijgen tijdens een sensationeel datingprogramma rond haar persoontje.

Foute boel. Wellicht daardoor hebben we ons de voorbije acht afleveringen bekeerd tot stiekeme, maar trouwe kijkers van Niki's geheim. Want hoe bedenkelijk het idee van het programma ook was, het werd op een meesterlijke en genadeloze manier tot hapklaar entertainment verwerkt. De deelnemers deden zo ijverig hun best zichzelf voor schut te zetten dat je onmogelijk kon opperen dat dat zootje tegen zichzelf beschermd zou moeten worden. Daar was het zoveel jaar na de geboorte toch al te laat voor. Kortom, Niki leverde ons de ultieme trash-tv die zelfs de herinnering aan Eva Pauwels' Ciao bella! deed verbleken.

De finale-aflevering kondigde zich een week lang als iets bijzonders aan. De makers gingen niet alleen polsen hoe het zat met Niki en Kjelle, de stoere bink met het kleine hartje voor wie ze uiteindelijk gevallen was. Ze zouden de meid ook de kans geven om tijdens een trip naar Lissabon alsnog te kiezen voor haar lesbische bewonderaarster Sabrina. Spanning verzekerd, maar wat zich donderdagavond op de buis afspeelde, tartte elke verbeelding.

Het Lissabon-tripje begon met een poepchic etentje waarbij Kjelle - wellicht om het ijs te breken - liet weten dat hij, amper geland in België, Niki bedrogen had. In zijn kille thuisland bleek er niet zo veel over te blijven van zijn gevoelens voor Niki in het zonovergoten Acapulco. Het leverde een surrealistische woordenwisseling tussen de twee op. Niet getreurd. De volgende dag stond een bezoekje aan de toren van Belém op het programma en wie wachtte het duo daar op het dak op? Sabrina!

Niki vloog haar om de hals waarop Kjelle als op commando wegstoof. Hij hoefde echter niets te vrezen: na een ritje met Sabrina in de kabellift bleek Niki hem nog een kans te willen geven. Het valt te betwijfelen of hij die ten volle benut heeft, want op het rendez-vous met presentatrice Tine Van den Brande en de overige deelnemers weigerden de voormalige tortelduifjes in elkaars buurt te komen. Wel voorzagen ze elkaar van weinig subtiele commentaar met welluidende stem, zodat de ander het eens goed in de oren kon knopen.

De laatste aflevering van Niki's geheim was een ongeziene aaneenschakeling van waanzinnige taferelen waarbij we ons ettelijke keren in de ogen wreven: "Is dit echt? Dat moet toch in scène gezet zijn." Maar nee, de overgave waarmee de protagonisten tekeergingen, deed het tegendeel vermoeden. Kortom, een royale portie van alle ongein die van Niki's geheim de afgelopen weken zo'n verrukkelijke trash-tv maakte. Deze keer kwamen de betrokkenen er wel heel bekaaid af.

Op de valreep herinnerde Tine Van den Brande er ons nog aan wat ons deed walgen van Niki's geheim. Met een uitgestreken gezicht en met de kibbelende luitjes nog ergens in de achtergrond sloot ze het historisch programma af met de nu al legendarische woorden: "We wensen Niki in de toekomst meer geluk toe in de liefde, maar we hopen dat we met dit programma ons steentje hebben bijgedragen om misverstanden over holebi's de wereld uit te helpen."

Je moet het maar presteren. Je, weliswaar bijzonder gewillige, slachtoffer ongezien gezichtsverlies bezorgen en er doodleuk aan toevoegen dat het allemaal voor een hoger doel was. Van den Brande, ontdaan van elke zweem van ironie, leek het nog zelf te geloven ook. Leve de holebi- emancipatie!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234