Dinsdag 29/11/2022

Nijs buigt voor

Thomas Frischknecht rijdt Belgen naar huis maar geeft forfait voor WK

De Clercq in Wereldbeker

Na de vijfde wereldbekerproef in Zeddam zijn de kaarten grondig herschud. Mario De Clercq heeft Sven Nijs' troeven ontnomen. Met nog één proef te gaan staat de revelatie van het seizoen terug op de grond. Gisteren bleek ook dat de Wereldbeker toch nog net dat ietsje meer heeft dan de Superprestige.

Zeddam.

Eigen berichtgeving

Een door de extreme weersomstandigheden extra zwaar geworden vijfde proef voor de Wereldbeker heeft voor een aardverschuiving gezorgd in de kop van het klassement. Sven Nijs, die vorige woensdag na zijn tweede plaats in Surhuisterveen nog uitbazuinde dat hij de benen van in het begin van het seizoen had teruggevonden, moest nu een zware nederlaag incasseren. Pas negende werd hij. De eindzege voor de Wereldbeker - waarvan de laatste proef over veertien dagen in het Franse Nommay wordt gereden - kan hij zo goed als zeker vergeten. De Clercq deed daarentegen wel wat hij als winnaar in Surhuisterveen al had aangekondigd: de leiderstrui van de Wereldbeker pakken. En vermits ook Daniele Pontoni, voor Zeddam samen met De Clercq op twee punten van Nijs, niet in het stuk voorkwam, zit dat kleinood stevig rond de schouders van de wereldkampioen, die toch wel aan een erg sterk seizoen bezig is.

Het was niet de enige verrassing waarmee de verkleumde toeschouwers nabij Arnhem geconfronteerd werden. Zeer onverwachts won de Zwitser Thomas Frischknecht. Onverwachts omdat hij zich dit seizoen nog maar amper in het internationale veldrijden had getoond, minder onverwachts dan weer op basis van zijn onmiskenbaar talent dat hij vooral in het mountainbiken te gelde maakt. Wie al wereldkampioen werd bij de juniores (in 1988 in Hägendorf) en bij de amateurs (1991 in Gieten) moet als veldrijder toch al meer dan middelmatig begaafd zijn. De zoon van Peter, die in zijn tijd de weg naar de wereldtitel niet minder dan driemaal na mekaar versperd zag door zijn landgenoot Albert Zweifel, bracht gisteren nog maar eens het niveauverschil aan het licht dat er heerst tussen Superprestige en Wereldbeker. Eerstgenoemd regelmatigheidscriterium wordt, bij afwezigheid van onder meer Zwitsers en Fransen, haast volledig gedomineerd door de Belgen die dit seizoen slechts met een zwakke Nederlandse weerstand moeten afrekenen, terwijl Thomas Frischknecht met één sublieme actie de pronostieken met het oog op het WK door mekaar schudde. Vreemd toch dat de Zwitser zelf geen zin heeft in die wereldtitelstrijd. Al zullen de Belgen dat niet zo erg vinden.

Toch oogde het nog goed voor hen toen Nijs in de tweede ronde het commando in handen nam, samen met een uitstekend gestarte Janssens en ploegmaat De Clercq. En de Zwitsers Frischknecht en Wabel - waar kwamen die opeens vandaan? Meer nog: voor halfkoers plaatste eerstgenoemde een demarrage waar geen van de Belgen een antwoord op wist. Tot zover geen man overboord voor Nijs, die zich in de eerste plaats moest bekommeren om zijn twee dichtste belagers voor de Wereldbeker, De Clercq en Pontoni, in de afgelopen dagen tweemaal winnaar in Luxemburg, maar gisteren uitblinkend door afwezigheid in de kop van de wedstrijd. De ploegmaats Janssens en De Clercq manifesteerden zich wel in de achtervolging op Frischknecht en helemaal leuk werd het voor het Palmans-duo toen Sven Nijs hen moest laten gaan. Had de trap met de 105 treden die bij elke doortocht moest worden genomen Nijs genekt?

"Ik weet in elk geval dat het plots niet meer ging. Tot overmaat van ramp sloeg mijn tube nog van de velg. Toen ik ook nog moest lossen uit het achtervolgend groepje met ploegmaat Van der Poel was de kous voor mij helemaal af. Ik weet niet wat er precies schortte, maar ik ben in elk geval verkleumd van de kou. De Wereldbeker is voor mij verloren, maar ik ben niet teleurgesteld. De conditie is er zeker nog."

Terwijl Nijs nog wegzakte naar de negende plaats had het Palmans-duo meer oog voor de Wereldbeker dan voor Frischknecht. "Ik reed voor Mario, maar toch ook een beetje voor mij", sprak Marc Janssens achteraf ietwat mysterieus. "Ik wou ook wel winnen en was ik erin geslaagd van Frischknecht bij te benen, dan was dat toch ook goed geweest voor De Clercq."

De kansen dat Mario over veertien dagen de wereldbekertrui definitief omgordt zijn fors gegroeid. "Het ziet er goed uit", glunderde hij ondanks zijn bevroren handen. "Het pakken van die trui was vandaag de prioriteit en daar ben ik ook in geslaagd. Ik had natuurlijk graag gewonnen, maar daarvoor was Frischknecht te sterk. Als ik straks de buit definitief binnenhaal, zal daar ook voor een deel de verdienste van Janssens inzitten. Hij stelde zich volledig in mijn dienst." (IV)

Uitslag zie pagina 17

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234