Zondag 27/09/2020

'Nijd, jaloezie, afgunst en macht' maken Turnhout onbestuurbaar

Turnhout is sinds maandagavond onbestuurbaar. Op papier dan toch, want in de praktijk werkte het schepencollege gisteren eendrachtig voort. Maar de schade die N-VA lijdt is groot, net zoals de kloof binnen de partij.

"Apocalyptische toestanden. Ik heb er geen andere woorden voor". Burgemeester van Turnhout, Erwin Brentjens (N-VA), is een dag later nog niet bekomen van de schok. Zes van de elf N-VA'ers in de gemeenteraad stemden maandagavond voor de onbestuurbaarheid van de stad. Een nieuwigheid die sinds 1 januari in het gemeentedecreet staat en voorzien werd voor uiterst uitzonderlijke en ernstige situaties.

De interne N-VA-vete die sinds begin deze zomer op de straatstenen wordt uitgevochten, werd door de oppositiepartijen aangegrepen om maandagavond over te gaan tot een vertrouwensstemming. En ondanks de verzoeningsvergaderingen van de afgelopen maanden, stemden zes van de elf N-VA'ers tegen het bestuur waarin ze zelf de plak zwaaien. Eentje daarvan is zelfs schepen: eerste schepen Tom Versmissen.

Toch schoof ook die Versmissen dinsdagmiddag opnieuw aan tijdens het wekelijkse schepencollege in de Kempische centrumstad. "En we hebben moeilijke beslissingen genomen", zegt de burgemeester. "Helemaal unaniem."

Afrekening

Het probleem is allesbehalve politiek, aldus Brentjens. "Dit is een afrekening binnenskamers. Een zaak van nijd, jaloezie, afgunst en macht. En bepaalde mensen die voor zichzelf een belangrijke rol ambiëren. De mijne, bijvoorbeeld."

Brentjens doelt daarmee op Versmissen. Die wenste niet te reageren, net zomin als het gros van de andere dissidente N-VA'ers. Gemeenteraadslid Danny-Spock Vermeijen werd aangesteld als woordvoerder. En die geeft grif toe dat het een puur machtsspel is. Maar dat verwijt hij dan wel de overzijde: Brentjens en zijn kompaan, schepen Willy Van Geirt. De twee tegen wie een lokale afdeling van dertig mensen onder leiding van Versmissen enkele maanden geleden al een interne motie van wantrouwen uitte.

"Van Geirt is compleet onbetrouwbaar en rijgt de ene mediageile stunt aan de andere. Maakt niet uit wat we hebben afgesproken. En Brentjens beschermt hem niet alleen, hij heeft zelf ook nul dossierkennis. Nog geen enkel dossier heeft hij zelf aangereikt, op iedere vergadering komt hij te laat, gaat hij eerder weg of komt hij gewoon niet opdagen."

Dat de zes rond Versmissen een putsch gepleegd hebben, zoals nationaal N-VA-bemiddelaar Kris Van Dijck het noemt, doet Vermeijen af als "rechtse opportunistische prietpraat". "Wij hebben in mei al aan de alarmbel getrokken bij het nationale bestuur. Wij willen heel graag goed besturen, we hebben een fantastische groep. Maar we kunnen niet voort met die twee mannen. Ze mogen in onze fractie blijven, maar ze moeten hun mandaat afgeven. We hebben een fout gemaakt door hen aan te stellen. We zijn niet te beroerd om dat toe te geven. Maar blijkbaar is een fout toegeven not done binnen N-VA."

Nachtmerrie

Die N-VA heeft intussen beslist niet voort te willen met de zes dissidenten. De procedure om hen uit de partij te zetten is gestart. "Omdat we afwijken van de partijlijn", smaalt Vermeijen. "Alleen: wij zijn de partijlijn. Als zo'n overweldigende meerderheid tegen twee mannen is, maar de nationale partij die twee mannen steunt, dan hebben zij een probleem en niet wij. Ik vraag me intussen echt af wat de meerwaarde van de nationale partij is voor een lokale afdeling zoals de onze. Ik steek mijn hand naar de partij nog steeds uit, maar ik heb mijn bedenkingen wanneer een vermanend vingertje alle bijstand is die wij krijgen."

Hoe het hele verhaal zal eindigen? "Wij doen voort en we zullen wel zien hoe het afloopt. Ook dat klinkt apocalyptisch, nee?", verzucht burgemeester Brentjens. Vermeijen houdt alles open. "Wij zijn een eerlijke bende, wij menen het goed. Ik zeg niet dat we hier niet uitgeraken."

De sleutel daarvoor ligt dra in handen van gouverneur Cathy Berx (CD&V). Zij zal door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gevraagd worden om te bemiddelen. Lukt haar dat niet, dan moet er een nieuw college aangesteld worden.

Een nachtmerrie voor de partij, zeker op minder dan een jaar voor levensbelangrijke verkiezingen. En zeker omdat N-VA na de gemeenteraadsverkiezingen wilde bewijzen dat ze kan besturen. "Dit is heel slecht voor N-VA en voor Turnhout", bekent Kris Van Dijck. "Anders zouden Ben Weyts en ikzelf niet zoveel tijd en energie in de bemiddeling gestoken hebben. En ik ga mijn kop niet in het zand steken, dit is wat je krijgt bij een jonge partij. Je kan wel screenen, maar je kan mensen niet dwingen om vriendjes te worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234