Donderdag 09/04/2020

Nigeria

Nigeriaanse verkiezingen op laatste nippertje uitgesteld: “Ons bestuur is nu eenmaal incompetent”

Mannen zitten bij een campagneposter van de huidige president Muhammadu Buhar.Beeld REUTERS

Op het allerlaatste moment werden de presidentsverkiezingen in Nigeria zaterdag uitgesteld. Regime en oppositie wijzen naar elkaar en ondertussen denkt de gewone Nigeriaan er het zijne van.

Het deed even denken aan nepnieuws maar het bleek werkelijkheid te zijn: rond half 3 in de nacht van vrijdag op zaterdag, minder dan zes uur voordat de stembureaus zouden opengaan, werden de presidentsverkiezingen uitgesteld in Afrika's meest inwonerrijke land van bijna 200 miljoen mensen. Nigerianen stonden zaterdag op met het bericht dat de kiescommissie de verkiezingen had verschoven om 'logistieke' redenen. De nieuwe datum is zaterdag 23 februari.

Zulk uitstel is niet nieuw. De Nigeriaanse weetjeswebsite Pulse ontwaart onderhand 'een traditie'. In 2015 werden de verkiezingen zes dagen van tevoren alsnog uitgesteld, toen was dat formeel wegens de dreiging door terreurgroep Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. In 2011 vonden de verkiezingen ook later plaats dan was voorzien.

Bij een boel kiezers leidt het jongste uitstel tot een cynisch schouderophalen. Zij zien het als een weerspiegeling van een disfunctioneel overheidsapparaat, een apparaat dat weinig doet tegen Nigeria's chronische tekort aan banen, wegen of elektriciteit. Afrika's grootste olieproducerende land is in theorie rijk maar corruptie en ander wanbestuur door opeenvolgende elites hebben geleid tot een opzienbarend onderpresteren.

"We worden nu eenmaal bestuurd door incompetente mensen", zegt Muniat, een jonge vrouw die zaterdag maar besloot om een rondje te gaan joggen in Lagos, Nigeria's grootste zakenstad.

De voorzitter van de kiescommissie, Mahmood Yakubu, noemt uitstel van de verkiezingen nodig omdat niet al het materiaal voor de 120.000 stembureaus bijtijds kon worden gedistribueerd. Slecht weer speelde een rol volgens Yakubu, en brandstichting in drie kantoren van de kiescommissie waardoor stembiljetten en kiezerspassen verloren gingen.

Maar hoezeer de kiescommissie ook zegt dat zij garant wil staan voor 'geloofwaardige' verkiezingen, het uitstel dreigt de geloofwaardigheid van precies diezelfde stembusgang aan te tasten. "Ze hebben vier jaar de tijd gehad om de verkiezingen voor te bereiden, en dan stellen ze die een paar uur van tevoren toch nog uit?", zo vertolkt Esther Mbachu (21) in Lagos het ongeloof en de argwaan van vooral oppositieaanhangers. Mbachu - ze steunt oppositiekandidaat Atiku Abubakar - vermoedt kwaad opzet. "Ik denk dat de regering van president Muhammadu Buhari de uitslag wil vervalsen."

President Buhari zegt zelf dat hij 'diep teleurgesteld' is door het uitstel. Hooggeplaatste partijgenoten beschuldigen de oppositie ervan dat ze er de hand in heeft. De oppositie beschuldigt op haar beurt de regering. De soms populistische aantijgingen en stemmingmakerij over en weer roepen de vraag op of de uiteindelijke verliezer de uitslag zal accepteren. Nigeria is toch al een turbulent land.

De vorige verkiezingen, in 2015, resulteerden in de eerste machtsoverdracht van de regeringspartij naar de oppositie sinds het einde van het militaire bestuur in Nigeria in 1999. Zo'n soort van overdracht kan volgens sommige Nigerianen de mechanismes van de jeugdige democratie bestendigen - de kwaliteit van hun bestuurders buiten beschouwing gelaten.

Reflex uit jaren 80

President Buhari, een ascetische ex-generaal, was in 2015 populair met zijn beloftes om korte metten te maken met corruptie en met Boko Haram, en om Nigeria's kwakkelende economie er bovenop te helpen. Het risico voor hem schuilt nu in teleurstelling onder kiezers. Boko Haram is teruggedrongen maar niet verslagen. Nigeria's economie ploetert voort. De 76-jarige Buhari doet voorts geheimzinnig over zijn herhaalde ziekenhuisbezoeken in Groot-Brittannië. En hij wekte in januari wantrouwen met de schorsing en vervanging van Nigeria's opperrechter, de persoon die zich moet buigen over een eventueel juridisch protest tegen de komende verkiezingsuitslag. Buhari afficheerde zichzelf in 2015 als een wedergeboren democraat maar steekt nu soms een oude reflex uit de jaren 80 de kop op, toen hij leiding gaf aan een militair bewind?

Oppositiekandidaat Atiku Abubakar hoopt dat hij kan profiteren. Hij presenteert zichzelf als zakenman die Nigeria's economie kan aanzwengelen. Abubakar is bovendien net zoals Buhari een moslim uit Nigeria's inwonerrijke noorden, waardoor de 'noordelijke' stem misschien minder snel naar Buhari gaat. Abubakar wordt wel achtervolgd door beschuldigingen van zelfverrijking en hij heeft een lange weg achter de rug van opportunistisch switchen tussen politieke partijen. Hij is zelf ook niet meer de jongste, met 72 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234