Maandag 21/06/2021

'Niger Delta Avengers' leggen olieproductie plat

In Nigeria is de olieproductie flink gedaald door aanslagen van een nieuwe groep opstandelingen in de Nigerdelta. De groep zegt als belangrijkste doel te hebben 'de Nigeriaanse economie kreupel te maken'. Buitenlandse oliemaatschappijen als Shell en Chevron hebben al medewerkers moeten evacueren.

De 'Niger Delta Avengers' (NDA), zo noemt de groep zich. In de afgelopen weken hebben deze 'wrekers' de olie- en gaspijpleidingen opgeblazen en aanvallen uitgevoerd op politiemensen in de Nigerdelta. Gisteren meldde een woordvoerder van de Nigeriaanse krijgsmacht dat een aantal verdachten is gearresteerd.

De Nigerdelta is het gebied in het zuiden van Nigeria dat goed is voor zo'n 90 procent van de totale olieproductie in het land. Door de aanvallen is die productie gedaald naar zo'n 1,7 miljoen vaten olie per dag, het laagste niveau sinds 1994. In de begroting rekent Nigeria op een productie van 2,2 miljoen vaten per dag.

Het is nog onduidelijk wie precies de leiders van de nieuwe opstandige beweging zijn. In de Nigerdelta zijn eerder diverse milities actief geweest. Een van de laatste noemde zich MEND (Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta). Een zeer ruimhartige amnestieregeling maakte enkele jaren geleden goeddeels een einde aan hun sabotageacties, aanslagen en ontvoeringen.

De huidige Nigeriaanse president, Muhammadu Buhari, verlengde de amnestieregeling. Hij maakte echter een einde aan de genereuze contracten met voornamelijk jonge inwoners van de Nigerdelta om oliepijpleidingen te beschermen. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen voor de komst van een nieuwe groep opstandelingen.

Nigeria's olie komt voornamelijk uit de zuidelijke Delta. De afgelopen halve eeuw heeft deze grondstof de Nigeriaanse staat vele miljarden opgeleverd. Een groot deel daarvan is door corruptie verdwenen. De overwegend arme Deltabevolking zag van alle inkomsten weinig of niets terug als investering in de ontwikkeling van hun veelal vervuilde leefomgeving.

Het enige dat hierin in de loop der jaren is veranderd, is dat nu officieel 13 procent van de olieopbrengsten naar de deelstaten in de Nigerdelta moet gaan. Volgens de Niger Delta Avengers is dat veel te weinig. In een manifest laat de groep weten dat 60 procent van het eigendom van alle olieconcessies voor de Delta in handen van de lokale bevolking moet komen.

Ook moet "al het vervuilde land in de Delta worden schoongemaakt", aldus de NDA, verwijzend naar een dispuut dat al jaren speelt tussen onder meer Shell en inwonersgroepen van de Nigerdelta. In het manifest stelt de NDA expliciet dat internationale oliemaatschappijen "een eerste doelwit" zijn.

De opleving van de opstand komt op een moment dat Buhari de handen nog vol heeft aan de militaire strijd tegen Boko Haram, de radicaal-islamitische beweging die vooral in het noordoosten van Nigeria actief is. Niettemin heeft de president al duidelijk gemaakt de nieuwe rebellengroep met alle benodigde middelen te zullen aanpakken.

Volgens economische analisten heeft hij weinig keuze. Zo stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat Nigeria door de gedaalde olieproductie deze maand bijna een miljard euro aan inkomsten dreigt mis te lopen. Nigeria probeert al enige tijd minder olie-afhankelijk te worden, maar de sector is nog altijd goed voor zo'n 70 procent van het nationaal inkomen.

Het onderzoeksbureau BMI Research meent dat "op de korte termijn meer olie- en gasinstallaties zullen worden aangevallen". Het bureau acht het "zeer waarschijnlijk" dat het geweld in de Nigerdelta zal escaleren nu de Nigeriaanse krijgsmacht en de opstandelingen meer direct tegenover elkaar komen te staan.

Overaanbod wordt tekort

Ondertussen staat de olieprijs op het hoogste niveau in zes maanden. Een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, waarin werd gesteld dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan het overaanbod van olie, gaf de prijs een zetje. Goldman verhoogde zijn prognose voor een gemiddelde prijs van een vat Amerikaanse olie naar 50 dollar (44 euro) voor de tweede helft van 2016. Eerder rekende de bank nog op 45 dollar (39,7 euro). Veel heeft te maken met storingen in de productie- en opslagketen en een robuuste vraag uit onder meer China.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234