Zondag 05/02/2023

NIEUWS

Nobelprijswinnaar Soyinka verlaat VS wegens Trump

De Nigeriaanse Nobelprijswinnaar 1986 Wole Soyinka is uit protest tegen president Donald Trump verhuisd naar Zuid-Afrika. In december had Soyinka al zijn greencard verscheurd. Hij gaf twintig jaar les aan diverse Amerikaanse universiteiten. "Het is een echte verschrikking als ik eraan denk wat er onder Trump zal gebeuren", verklaarde hij toen. "Als mijn cursussen zijn afgelopen, keer ik terug naar Nigeria."

Uiteindelijk blijkt Soyinka zich nu te vestigen in Zuid-Afrika, waar hij aan de universiteit van Johannesburg zal meewerken aan debatten rond de dekolonisatie en afrikanisering van het Zuid-Afrikaanse onderwijssysteem.

Over Trump is Soyinka onverzettelijk. Hij zegt dat de miljardair aan de macht is gekomen dankzij het exploiteren van "latente xenofobie". "Ik ben tegen het optrekken van muren, in het bijzonder in de geesten van mensen."

De 86-jarige Soyinka, de eerste zwarte Nobelprijswinnaar Literatuur, heeft zich zijn hele leven fel uitgesproken tegen dictaturen en censuur. Ook het Rusland van Poetin veegt hij regelmatig de mantel uit.

Brusselmans doft zich op voor zijn 60ste verjaardag

Op 9 oktober 2017 overschrijdt Herman Brusselmans de kaap van de 60 jaar en dat zullen we geweten hebben. Een vloed aan boeken en publicaties staat op stapel, zo kondigt zijn vaste uitgever Prometheus aan.

Brusselmans zelf komt met zijn 75ste boek en dat is een knoert van jewelste. In de 832 pagina's van Hij schreef te weinig boeken zit Brusselmans zichzelf op de hielen, herschept hij zijn eigen wereld en krijgen zijn personages meerdere levens. 'Brusselmans legt met deze roman op tafel wie hij is: een vent, een kunstenaar, een van hoogten en laagten', staat er niet zonder zelfspot.

Tegelijk verschijnt een soort biografie van de hand van Rick Honings. Majoor van het menselijk leed is een studie over leven, werk en imago van de 'Oude Oppergod van de Vlaamse Letteren'. Hij sprak met diverse personen uit Brusselmans' omgeving en met de schrijver zelf. Tegelijk komt er een herbundeling van de Zeik-romans aan.

Telex

►April is traditiegetrouw de maand van de filosofie. De Vlaamse Confituurboekhandels vieren dit met een speciaal essay van filosoof Johan Braeckman. Voor hen schreef hij Er was eens - over de mens als vertellende aap, een essay over de mens als verhalend wezen, 'een eigenschap die onlosmakelijk met onze natuur verbonden is'. In april is dit essay voor 4,95 euro exclusief te koop bij alle Confituurboekhandels. Braeckman licht zijn essay verder toe tijdens een boekhandeltournee. confituurboekhandels.be

►Welke relevantie heeft non-fictie anno 2017? Houdt kwalitatieve non-fictie, in tijden waarin fake news het durft over te nemen, nog steeds de vinger aan de pols? Kan de non-fictie het gat vullen waar de journalistiek tekortschiet? Op vrijdagmiddag 14 april organiseert het Vlaams Fonds voor de Letteren, in samenwerking met de Fictieven (een groep van twintig non-fictieschrijvers), een ontmoetingsmoment voor non-fictieauteurs en -uitgevers in het Letterenhuis in Antwerpen. Onder meer Pascal Verbeken, Frank Westerman, Leen Huet, Matthijs de Ridder en Harold Polis debatteren over de actualiteit van non-fictie. Gratis inschrijven en info: vfl.be

►De Martinus Nijhoff Vertaalprijs, de belangrijkste vertaalonderscheiding in Nederland, is dit jaar toegekend aan Karol Lesman. Lesman is een eminent vertaler uit het Pools en nam onder meer werk van Bolesław Prus, Wieslaw Mysliwski, Wislawa Szymborska en Zbigniew Herbert onder handen.

►Uitgeverij Lannoo lanceert volgende maand een nieuwe reisgidsenserie. 'Een app op papier - daar lijkt de Michelin in the pocket nog het meest op', aldus Boekblad. De gidsen tellen amper 48 pagina's en passen door het formaat van 12x16 centimeter makkelijk in een broekzak of binnenzak van een jasje. Volgens Lieven Defour, uitgever Toerisme van Lannoo, is de troef de "uitmuntende cartografie - Michelin is immers dé marktleider op dit gebied, ook in Nederland en Vlaanderen" - net als een "uniek sterrensysteem".
Defour: "De gebruiker kan swipen van kaart naar kaart. De informatie is zó samengebald dat ze lezen als Tweetberichten."
Lannoo lijkt met de Michelin in the pocket, overgewaaid uit Frankrijk, de concurrentie aan te gaan met de populaire Time to Momo- 100 % good time-reisgidsen.

►Op dinsdag 18 april om 20 uur vindt weer een Uitgelezen Boeken in de Gentse Vooruit plaats. Wouter Deprez, Walter Van Steenbrugge, Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe gaan in gesprek over Tommy Wieringa's De dood van Murat Idrissi, Drie dochters van Eva van Elif Shafak en Het onhandige kind van Alexandre Seurat. En Erwin Mortier komt praten over zijn net verschenen Omtrent liefde en dood. Buurman zorgt voor de livemuziek. In samenwerking met De Morgen en Boekhandel Walry. vooruit.be.

►Morgen donderdag 6 april organiseert DE Studio voor de tweede keer Waumans & Victoria's Groot Internationaal Variété Spektakel. Op deze editie schuiven Bert Wagendorp, Annelies Verbeke, Charlotte Van den Broeck, Erik Jan Harmens en Lotte Kok als centrale gasten mee aan tafel. Het revuegevoel van de avond wordt versterkt door de snelle afwisseling tussen de programmaonderdelen en de alternatieve rubrieken zoals Het extravaganzenbord en De spiegel, waarin een schrijver wordt geconfronteerd met zichzelf, met een aantal dilemma's en met (slechte) recensies. De one- woman showband Milena Haverkamp brengt een muzikale ode aan Peter Verhelst.

►De afgelopen maanden konden lezers via de Confituurboekhandels stemmen op het beste Nederlandstalige boek van 2016. Als winnaar kwam Jeroen Olyslaegers uit de bus met zijn indrukwekkende roman Wil. Op 23 april, tijdens het literaire festival Archipel, zal Olyslaegers de prijs in ontvangst nemen uit handen van Bruno De Wever.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234