Dinsdag 29/11/2022

Nieuws

Yves Petry schrijft mooiste zin en verdient 34 euro

Yves Petry heeft de jaarlijkse Tzum-prijs gewonnen voor de zin 'Ze ging naar bed met jongens op de manier waarop ze vroeger boeken las: omdat ze het gevoel had dat het van haar werd verwacht, niet omdat ze er zelf veel bijzonders van verwachtte' uit zijn roman Liefde bij wijze van spreken.

'Voor zo'n zin zouden veel woordjesbreiers een moord doen', aldus de jury. En: 'De vergelijking die gemaakt wordt tussen het liefhebben van jongens en het lezen van boeken (...) is zowel komisch als tragisch.'

Petry scoorde dit jaar goed, want er werd een flink aantal zinnen uit zijn roman genomineerd. Hij krijgt 34 euro- één euro voor elk woord in de zin - én een beker.

De drie vorige winnaars waren Dimitri Verhulst (2015), Ilja Leonard Pfeijffer (2014) en Anton Valens (2013).

Carll Cneut maakt remake van eigen werk

Bijna twintig jaar geleden rolde de eerste druk van Heksenfee van de pers. Dit prentenboek over opgroeien en onafhankelijk worden groeide uit tot een van Carll Cneuts grootste successen, met vijf herdrukken, een nominatie voor de internationale prijs White Ravens en twaalf vertalingen.

Illustrator Cneut besloot dit moderne sprookje opnieuw te illustreren. Een bijzonder project, dat hij op touw zette om te vieren dat hij dit jaar 20 jaar illustrator is. Cneut: "Ik zie deze nieuwe Heksenfee als een update, een logische evolutie in mijn werk. Door de jaren heen groeiden mijn technische mogelijkheden. En die hanteer ik in dit boek."

Het boek, over de vieze, vuile fee Rozemarijn, verschijnt bij De Eenhoorn.

Prozaprijs Oost-Vlaanderen voor Christophe Vekeman

De Gentse auteur Christophe Vekeman heeft de Prozaprijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen op zijn naam geschreven. De jury bekroonde zijn roman Hotel Rozenstok met 5.000 euro.

De jury omschrijft Hotel Rozenstok als 'een intrigerende, wrang-komische roman, een briljant geschreven satire waarmee de auteur zichzelf nogmaals op de kaart zet als een groot stilistisch talent'. Ze roemt het boek als 'een uitzonderlijke combinatie van zelfspot en ironie, metafictie, banaliteit en hoogdravende formulering, realisme en onwerkelijke feiten. Het is een meeslepende, mature, speelse, humoristische, tragische en toch hoopvolle roman, waarin alles eigenlijk alleen gebeurt in de wendbare, spitsvondige taal van Vekeman.'

Vekeman publiceerde zopas bij zijn uitgever De Arbeiderspers de onorthodoxe biografie over Johnny Paycheck, 'een van de prominentste en talentrijkste outlaws uit de geschiedenis van de countrymuziek' .

Paycheck leidde een bestaan van excessen, duisternis, geweld, toestanden, heel wat hoogtepunten en nog veel meer tegenslag, aldus de aankondiging. De Essayprijs van Oost-Vlaanderen ging naar Francis Mus voor De demonen van Leonard Cohen.

Nederlands Boekenbal plukt 'verboden vruchten' op locatie

Het Nederlandse Boekenbal gaat volgend jaar plaatsvinden op een nieuwe locatie en verlaat - voor één keer - de oude vertrouwde Amsterdamse Stadsschouwburg. De organisator van het Boekenbal, de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), blijkt de schouwburg niet te hebben geboekt, meldt Het Parool.

"We willen volgend jaar een keer iets anders doen, in verband met het Boekenweekthema 'Verboden vruchten'", aldus een woordvoerder van CPNB. Het Boekenbal is sinds 1947 een rotsvaste traditie als opener van de Nederlandse Boekenweek.

'Lichterlaaie' van Pat Donnez wordt verfilmd

Lichterlaaie, de eerste grote roman van radiomens en schrijver Pat Donnez, krijgt een verfilming. Productiehuis deMENSEN kocht de rechten, Nathalie Basteyns zorgt voor de regie.

"Ik ben zo blij als een kermisvogel", reageert Donnez in Gazet van Antwerpen. "Dat je eerste grote roman meteen verfilmd wordt, is onwezenlijk."

Donnez publiceerde een paar weken geleden nog zijn dichtbundel Radeloos.

Lichterlaaie is gebaseerd op een waargebeurd gegeven. Brouwersgast Louis doet een gooi naar het wereldrecord grafliggen, om vervolgens in een romance te belanden met de vrouw van de minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens Donnez is er lang onderhandeld. "Er was veel interesse voor het verhaal, tot in Nederland toe. Van meer dan één boek is verkondigd dat het verfilmd zou worden. Maar ik kan garanderen: we zijn niet over één nacht ijs gegaan."

Albert Beintema wint prijs voor beste natuurboek

De Nederlandse bioloog Albert Beintema (71) is voor De grutto (Atlas/Contact) bekroond met de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Volgens de jury schreef hij 'een liefdevolle en gedetailleerde biografie van 's lands bekendste weidevogel'.

De jury prees Beintema als hofbiograaf van een vogel die in Nederland steeds schaarser wordt. Hij beschrijft de overlevingskansen van de grutto 'in toegankelijke bewoordingen en een prettig verhalende trant'. En: 'Met zijn optimistische slot heeft hij de hoop vleugels gegeven, en daarmee de lezer een beetje opgetild'.

Beintema ontving voor zijn onderscheiding 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234