Zaterdag 19/10/2019

NIEUWS

'Ted Hughes sloeg Sylvia Plath'

De turbulente relatie tussen de Britse dich-ter Ted Hughes (1930-'98) en de Amerikaan-se schrijfster Sylvia Plath (1932-'63), die zichzelf om het leven bracht door haar hoofd in een gasfornuis te leggen, blijft de gemoederen beroeren. Enkele op een veiling opgedoken brieven van Plath aan haar psychiater lijken een nieuw licht te werpen op de zaak. Plath zou daarin Hughes beschuldigen dat hij haar sloeg toen ze zwanger was van hun tweede kind. Ook zou hij haar dood hebben gewenst. Twee dagen na de mishandeling kreeg Plath een miskraam. Britse media gewagen van een 'explosieve vondst', die diverse biografieën tot herziening dwingt.

Hughes kreeg tijdens zijn huwelijk met Plath een relatie met hun gemeenschappelijke vriendin Assia Wevill. Plath, die levenslang met depressies kampte, pleegde kort daarop zelfmoord. Ook Wevill doodde zichzelf én het dochtertje dat ze met Hughes had.

Helaas heeft geen enkele onderzoeker de brieven, die de periode 1960-'63 beslaan, al kunnen inkijken. Ze komen van een ex-studente van Plath en zouden minstens 825.000 euro moeten opbrengen.

Connie Palmen wijdde onlangs haar roman Jij zegt het aan het paar, en gaf Hughes een wederwoord. Feministen hebben Ted Hughes altijd zwaar op de korrel genomen en hem - ook in ettelijke biografieën - afgeschilderd als 'verrader' en 'moordenaar'.

Zijn weduwe Carol Orchard vindt de brieven van Plath en de beschuldigingen alvast "absurd" en "schokkend": "Persoonlijke brieven tussen patiënt en psychiater behoren tot de meest vertrouwelijke van allemaal. (...) Wie Ted Hughes van nabij kende, weet dat hij zo niet was."

Naakt volgens Grunberg

'Het is stukken beter om naaktmodel te zijn dan varken in het abattoir', schreef Arnon Grunberg onlangs in NRC Handelsblad. Samen met Jeroen Hermkens werkt hij op verschillende continenten aan een serie naaktportretten: hij als schrijver, Hermkens als tekenaar, meldt weblog Tzum. Het duo onderzoekt onder meer 'de overeenkomst tussen de blik van de schilder die naar het model tuurt en die van de toerist die naar de attractie staart'. Van de hyperproductieve Arnon Grunberg verschijnt op 2 mei bij De Correspondent ook het boek Thuis ben je - berichten van een hotelmens, eerder gepubliceerde kronieken over zijn hotelleven. Het is 'een openhartig verslag van het leven zelf, van de angsten die op verlangens lijken, de teleurstellingen, de kleine catastrofes, de geluksmomenten, de verliefdheden'. Op 29 april wordt het boek gepresenteerd via 'een literaire oefening in een hotelkamer, ergens in Nederland'. U bent van harte welkom, meldt Grunberg, 'op één voorwaarde: dat u een uitpuilende koffer meeneemt'. Het evenement is uitverkocht.

Dichters des Vaderlands trekken op Ronde van België

De afscheidnemende en de nieuwe Dichteres des Vaderlands, Laurence Vielle en Els Moors, stappen komende maand letterlijk naar elkaar toe, op een poëtische tocht. Het initiatief komt van Vielle.

Beide dichters vertrekken op 1 mei vanuit de respectievelijke Vlaamse en Waalse uithoeken van het land en wandelen naar elkaar toe, op zoek naar 'een nog onbekend poëtisch midden'. Terwijl de Waalse Vielle het poëtische Vlaanderen doorkruist en de Vlaamse Moors Wallonië en de Oostkantons voor haar rekening neemt, plannen beiden de kloof tussen de verschillende taalgemeenschappen te overbruggen.

Moors hoopt op haar tocht, samen met de projectpartners, de eerste Duitstalige ambassadeur te ontdekken. Ze wil tijdens haar termijn als Dichter des Vaderlands, die eind maart 2018 begint, in ieder geval meer samenwerken met Duitstalige Belgische dichters.

Na hun omzwervingen door het land vieren de dichters hun aankomst met een Apéro Poëzie/Poésie op zondag 7 mei om 16 uur in de Brusselse Pianofabriek.

Telex

►Op 23 april vindt aan het Gentse Jan Hoetplein, tussen het Museum voor Schone Kunsten en het SMAK, de 17de editie van de intussen vermaarde Kunstboekenbeurs plaats. Je doet er telkens fraaie vondsten aan de kramen van gespecialiseerde boekhandels, antiquariaten, galerieën en particulieren, met een ruim aanbod aan boeken inzake plastische kunsten, architectuur, literatuur, fotografie en film.

►Het Vlaams Fonds voor de Letteren zet een tandje bij inzake de stimulering van Vlaamse non-fictie in het buitenland. In het najaar wordt voor het eerst een publishers' tour gehouden, waarbij buitenlandse uitgevers uitgebreid kennismaken met de tenoren van de Vlaamse non-fictie. Dat maakte directeur Koen Van Bockstal bekend op een studiedag rond Vlaamse non-fictie in het Letterenhuis. Sinds kort zijn er ook werkbeurzen voor non-fictieauteurs, travel grants, productiesubsidies voor uitgeverijen en vertaalsubsidies voor buitenlandse uitgeverijen inzake non-fictie beschikbaar.

►Auteur Joost Zwagerman (1963-2015) krijgt een gedenkteken bij de ingang van de hoofdvestiging van de bibliotheek in zijn geboorteplaats Alkmaar. Het monument wordt deze zomer onthuld.

►De British Library, vlaggenschip van de bibliotheekwereld in Londen, krijgt een flinke uitbreiding. Architect Richard Rogers, Pritzkerprijs-laureaat in 2007, tekent voor het project, dat naar schatting 589,3 miljoen euro gaat kosten. Vreemd genoeg gebeurt de financiering niet met overheidsgeld, maar door privé-investeerder Stanhope. Die krijgt in ruil de beschikking over commerciële ruimte in de buurt, die bekend staat als Knowledge Quarter. De British Library opende in 1998 op de huidige locatie, nadat de bouw door vertragingen en budgetoverschrijdingen 20 jaar had aangesleept. Ondanks de kritiek op de architectuur van het gebouw, is het instituut een druk bezocht en geliefd pleisteroord van de Londenaars geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234