Dinsdag 11/05/2021

NIEUWS

Extreemrechtse uitgeverij Egmont opnieuw in de clinch met Boek.be over Boekenbeurs

Vorige week heeft het Vlaams Belang en zijn extreemrechtse uitgeverij Egmont een proces in kort geding ingeleid tegen Boek.be en de Groep Algemene Uitgevers (GAU). Inzet is de weigering van de GAU om de uitgeverij lid te laten worden, waardoor Egmont niet aanwezig kan zijn op de jaarlijkse Boekenbeurs. Een uitspraak wordt verwacht in de loop van de maand september.

GAU-voorzitter Alexis Dragonetti ontkent in Boekblad dat er hoegenaamd sprake is van discriminatie. Hij zegt dat Egmont gewoon kan deelnemen aan de Boekenbeurs, zij het niet met een eigen stand. Volgens Vlaams Belang-woordvoerder Klaas Slootmans gebruikt de GAU "de ledendemocratie om ondemocratisch te zijn. Ze discrimineren ons om onze politieke overtuiging, wat sinds 2007 in Vlaanderen verboden is. (...) De Boekenbeurs zou een festival van het vrije woord moeten zijn. Zelfs de communistische partij mag meedoen, maar wij niet."

Uitgeverij Egmont geeft jaarlijks vijftig titels uit die zich sterk in het vaarwater van de ideologie van het Vlaams Belang begeven, met essays, pamfletten en ook soms dichtbundels. Egmont spreekt van een "cordon sanitaire". Maar Dragonetti bestrijdt in Boekblad dat de zaak hiermee iets te maken heeft: "Wij zijn geen politieke entiteit, maar een belangenorganisatie. Uitgeverijen kunnen lid worden van de GAU als ze aan de voorwaarden voldoen en de toetreding door de leden wordt bekrachtigd. Of Egmont aan de voorwaarden voldoet, zal de rechter uitmaken, maar een meerderheid van de leden heeft zich tegen toetreding uitgesproken en daar hebben ze ook het recht toe." Egmont kan wat hem betreft ook gewoon meedoen aan de Boekenbeurs: "Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de stand van hun verdeler, dat doen veel meer uitgevers. Daar hoef je geen lid van de GAU of Boek.be voor te zijn. Die eis geldt alleen voor de standhouders."

Vorig jaar sneed De Morgen-senior writer Joël De Ceulaer de kwestie aan in een polemisch stuk over de Boekenbeurs. Het Vlaams Belang betoogt al enige jaren stelselmatig aan de ingang van de Boekenbeurs over de zaak.

Telex

►De ANV Debutantenprijs 2017 gaat naar de roman De afwezigen van de Nederlandse Lieke Kézér, vorig jaar september verschenen bij De Arbeiderspers. Kézér klopte verrassend Lize Spit (Het smelt) en Judith Eykelenboom (Biefstuk). De prijs levert de winnares 7.500 euro op.

De afwezigen gaat over 'wonderkind' Joshua James dat opgroeit bij een psychotische moeder. Na haar dood ontfermt een bejaarde buurman zich over hem. Hij probeert de jongen uit zijn isolement te halen door hem saxofoon te leren spelen. Joshua ontwikkelt zich tot een muzikale legende, maar de demonen uit zijn verleden laten hem niet met rust.

►Swing Timevan Zadie Smith, vertaald uit het Engels door Peter Abelsen, is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. De prijs is bedoeld voor de beste hedendaagse Europese roman die in 2016 in Nederlandse vertaling is verschenen. Op de shortlist staan verder De melancholie van het verzet van László Krasznahorkai (uit het Hongaars vertaald door Mari Alföldy), Schittering van Margaret Mazzantini (uit het Italiaans vertaald door Miriam Bunnik en Mara Schepers), Verdriet is het ding met veren van Max Porter (uit het Engels vertaald door Saskia van der Lingen) en Ons soort mensen van Juli Zeh (uit het Duits vertaald door Annemarie Vlaming). De prijs is een onderscheiding voor zowel de schrijver als de vertaler. De winnende schrijver krijgt 10.000 euro, de vertaler 5.000 euro.

De Europese Literatuurprijs wordt op 2 november uitgereikt. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Zeldzame aarden van Sandro Veronesi, uit het Italiaans vertaald door Rob Gerritsen.

►Eind vorige week raakte bekend dat Margaux Fragoso op 38-jarige leeftijd is overleden. De Amerikaanse was de schrijfster van Tiger, Tiger, de geschiedenis van haar getroebleerde jeugd waarin zij vanaf haar zevende seksueel werd misbruikt door een man met wie ze vijftien jaar lang een relatie zou onderhouden, tot aan zijn zelfmoord. Het boek verscheen in het Nederlands bij De Bezige Bij en werd een wereldwijde bestseller. Fragoso overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

►De Nigeriaanse Booker Prize-winnaar Ben Okri toont zich solidair met de slachtoffers van de brand in de Londense Grenfell Tower. Hij schreef een lang episch gedicht over de brand voor The Financial Times, 'Grenfell Tower, June 2017' bevat verzen als 'If you want to see how the poor die, come see Grenfell Tower'. Channel Four verwerkte het gedicht tot een filmpje. Intussen vond ook een benefietveiling plaats met teksten en manuscripten van Britse auteurs ten voordele van de nabestaanden van de slachtoffers van de Grenfell-brand, die 79 mensenlevens eiste.

►In Frankrijk overleed dan weer op 77-jarige leeftijd de auteur Pierre Combescot. Hij ontving in 1991 de Prix Goncourt én de Prix Goncourt des Lycéens voor Les filles du Calvaire. Combescot was zijn hele leven gepassioneerd door dans. Hij schreef twaalf romans en stond bekend als een anticonformist, die zich in zijn frescoromans graag in het voetspoor van Balzac en Zola begaf.

►In Londen stierf Michael Bond, schrijver van de Paddington-boeken. Hij werd 91 jaar. Bond schreef zijn eerste verhaal over het beroemde beertje in 1958, A Bear Called Paddington. De Paddington-verhalen gaan over een bruine beer, afkomstig uit Peru en die in Groot-Brittannië belandt, op treinstation Paddington in Londen. Daar wordt hij door een gezin opgepikt en meegenomen. In totaal werden 35 miljoen exemplaren verkocht van Beertje Paddington.

►In het museum Martin-Gropius-Bau te Berlijn is tot 28 augustus het manuscript van 171 pagina's te bekijken van Het procesvan Franz Kafka. Kafka schreef de roman in zes maanden en schonk het manuscript in 1920 aan zijn vriend Max Brod. Later wilde hij dat Brod het verbrandde, wat die laatste niet deed. In 1925, een jaar na Kafka's dood, verschenen voor het eerst fragmenten uit het beroemde boek. Het manuscript werd in 1988 op een veiling in Londen verkocht voor 3,5 miljoen mark (zo'n 1,8 miljoen euro). Het is nu in het bezit van het Deutsches Literaturarchiv Marbach.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234