Vrijdag 27/01/2023

Nieuws

Biografie van J. Bernlef verwacht in 2020

De Nederlands literatuurwetenschapper Sander Bax gaat de biografie schrijven van de in 2012 overleden schrijver J. Bernlef. Bernlef liet een ruim en veelzijdig oeuvre achter met romans, poëzie en essays over beeldende kunst, film en jazz. Hij was ook medeoprichter van het tijdschrift Barbarber.

Grote bekendheid verwierf Bernlef met zijn roman Hersenschimmen (1984) over de dementerende Maarten Klein. In 1987 werd zijn roman Publiek geheim bekroond met de AKO Literatuurprijs. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs.

Biograaf Sander Bax, verbonden aan de Universiteit Tilburg, schreef eerder het goed onthaalde De Mulisch mythe. "In zijn fascinerende oeuvre onderzoekt Bernlef telkens opnieuw de mogelijkheden van de taal, de werking van het brein en de manier waarop we waarnemen. Daar komt nog bij dat zijn vele activiteiten in het literaire en culturele netwerk een mooi perspectief bieden op de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de 20ste eeuw."

Het boek verschijnt bij Querido, wellicht in 2020.

Stefan Hertmans in het Zuid-Afrikaans

De hedendaagse Nederlandse literatuur maakt een voorzichtige opmars in Zuid-Afrika. Binnenkort verschijnt de Afrikaanse uitgave van Stefan Hertmans' bestseller Oorlog en terpentijn. Eerder al zijn romans van Tom Lanoye en gedichten van Leonard Nolens naar het Afrikaans vertaald.

De vertalingen verschijnen in het fonds van de Zuid-Afrikaanse uitgeverij Protea Boekhuis in Pretoria, met subsidiegeld van de Nederlandse en Vlaamse letterenfondsen. Vertaler is dichter en redacteur Daniel Hugo, die eerder poëzie vertaalde van Herman de Coninck, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Alfred Schaffer en Miriam Van hee.

"Vraag is in hoeverre de Nederlandstalige literatuur aanslaat en een Afrikaanstalig lezerspubliek weet te bereiken", aldus UG-professor Yves T'Sjoen, die er momenteel op werkbezoek is. "Het aantal recensies is beperkt en in de boekhandel liggen de Vlaamse en Nederlandse schrijvers niet in stapels."

Volgens T'Sjoen is het volgende project van Hugo de Afrikaanse versie van Hugo Claus' magnum opus Het verdriet van België.

Vrouw en muze van Pieter Aspe overleden

Bernadette Vandenbroucke, de echtgenote van schrijver Pieter Aspe, is op 53-jarige leeftijd overleden. Ze leed al enkele maanden aan longkanker.

"De voorbije twee maanden hebben Bernadette en Pierre samen keihard gevochten voor het leven, maar het was een ongelijke strijd", laat uitgever Manteau weten.

Schrijver Pieter Aspe noemde Bernadette eens 'het kerstgeschenk': "Het is het mooiste wat me ooit met kerst is overkomen".

De twee leerden elkaar kennen in de laatste week van 2002. Aspe bestempelde haar als zijn grote liefde en zijn muze.

Telex

► Dit jaar zitten er geen Vlamingen in het vernieuwde boekenpanel van De wereld draait door, dat uit vier Nederlandse boekhandelaren bestaat: Manda Heddema van De Koperen Tuin (Goes), Brecht Russchen van Van Someren & Ten Bosch (Zutphen), Lenneke de Ruijter van Savannah Bay (Utrecht) en Arno Koek van Boekhandel Blokker (Heemstede). Elke laatste dinsdag van de maand kiest het viertal hun favoriete boek en kiezen zij gezamenlijk één Boek van de Maand, voor het eerst op dinsdag 27 september. Vorig jaar zetelde de Vlaming Wouter Cajot van boekhandel 't Stad Leest nog in het panel.

► De as van Truman Capote wordt op 24 september in Los Angeles geveild. De Amerikaanse schrijver overleed in 1984 en liet zijn as na aan Joanna Carson, de weduwe van komiek Johnny Carson, die dit jaar overleed. Het startbedrag bij Julien's Auctions is 2.000 dollar (1.800 euro), de verwachte opbrengst ligt tussen de 4.000 en 6.000 dollar.

► Vanmiddag start een nieuw seizoen van 'Boeken op Woensdag' in het Antwerpse Letterenhuis. Te gast bij literair journalist en De Morgen-recensent Dirk Leyman is ditmaal Fintro-Literatuurprijswinnaar Hagar Peeters over Malva. Op 5 oktober komt Kris van Steenberge (Blindelings) en op 2 november Stefan Hertmans (De bekeerlinge). De toegang is gratis, de middag start om 12u30.

► Het Zuid-Afrikaans, de dochtertaal van het Nederlands, heeft knappe literatuur voortgebracht, maar blijft onder de radar. Tijd voor een charmeoffensief. De 'Week van de Afrikaanse roman' trekt met Zuid-Afrikaanse auteurs door de Lage Landen en houdt ook halt in Brussel. Actrice en zangeres Karin Hougaard komt naar deBuren voor een intiem lunchconcert en 's avonds is het kruim van de Afrikaanse letteren te gast, met onder meer Marlene van Niekerk. Donderdag 22 september, 12u30 en 19u30.

► Tijdens een literaire nocturne van Facing the Future. Art in Europe 1945-1968 in Bozar dragen de dichters Maarten van der Graaff, Els Moors, Monika Rinck en Peter Verhelst voor en vertellen over de gedichten die ze schreven bij de kunstwerken in de expo.

De avond begint met een interview door Matthijs de Ridder met dichter en beeldend kunstenaar Armando, waarna je in gegidste groepjes het museum intrekt. Na de voorstelling krijg je de tijd om de tentoonstelling te bezichtigen. Donderdag 15 september, 20-22u. bozar.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234