Zondag 04/12/2022

NIEUWS

Paul Auster wil voorzitter van de PEN-club worden

Schrijver Paul Auster heeft aangegeven dat hij het voorzitterschap ambieert van de Amerikaanse PEN-club, de schrijversorganisatie die het vrije woord verdedigt. In 2018 moet er een opvolger komen voor de huidige voorzitter Andrew Solomon.

Austers engagement heeft alles te maken met het presidentschap van Donald Trump. "Jaar na jaar is mij de functie aangeboden en heb ik geweigerd, maar sinds Trump aan de macht is, lijkt me het belang ervan alleen maar groter geworden. Ik voel dat ik het aan mezelf verplicht ben om vanuit de auteurs weerwerk te bieden aan Trump", vertelde hij in een interview met The Guardian.

Auster, van wie de langverwachte, nieuwe 900 pagina's tellende roman 4321 verschijnt, fungeerde eerder al als secretaris en vicevoorzitter van de PEN.

Ook bij de Vlaamse PEN zijn er personele verschuivingen op til. Annelies Verbeke is vicevoorzitter af en wordt opgevolgd door Isabelle Rossaert.

Philip Roth noemt Trump 'een zwendelaar' met een 'vocabulaire van 77 woorden'

De teruggetreden romanschrijver Philip Roth (83) heeft onverwacht zijn stilzwijgen verbroken nadat The New Yorker hem vroeg wat hij van Donald Trump vond en hem ook polste naar parallellen met zijn roman The Plot Against America. Daarin werd luchtvaartlegende Charles Lindbergh verrassend Amerikaans president.

Roth noemde Trump "a con man" (een zwendelaar) die nooit eerder geziene schade aan het land kan toebrengen. Trump degradeert andere gepolariseerde Republikeinen als Richard Nixon en George W. Bush tot engeltjes, vindt Roth. "Trump is onwetend inzake beleid, geschiedenis, wetenschap, filosofie en kunst en is niet in staat subtiliteit of nuance te herkennen. Hij ontbeert alle waardigheid. Zijn vocabulaire bestaat uit 77 woorden die je beter Jerkish dan English kunt noemen."

Roth voegt eraan toe dat hij The Plot against America nooit heeft beschouwd als een waarschuwing tegen de opkomst van Trump-achtige figuren.

Kinderverhaal van Mark Twain komt aan de oppervlakte

Een nooit eerder gepubliceerd kinderverhaal van Mark Twain uit 1879 zal dit najaar het licht zien. De auteur van Huckleberry Finn vertelde zijn twee jonge dochters het sprookje toen ze in Parijs verbleven. The Purloining of Prince Oleomargarine krijgt een eerste oplage van 250.000 exemplaren en telt 152 geïllustreerde pagina's.

Schrijver Philip Stead en illustrator Erin Stead gingen aan de slag met 16 pagina's handgeschreven notities van Twain en vulden het verhaal verder in, om tot elf hoofdstukken te komen.

'Het sprookje volgt de belevenissen van een jongen die bloemen met magische zaden eet en over het vermogen beschikt om met dieren te praten. Vervolgens trekt de jongen met de beren en leeuwen op pad om gedkidnapte prins te redden', aldus uitgever Doubleday. Het licht satirische verhaal vol edelmoedigheid werd in 2011 door een Twain-onderzoeker ontdekt, maar is nu pas persklaar. Twain verzon regelmatig kinderverhalen, maar dit is slechts het enige dat hij ook daadwerkelijk op papier zette.

Telex

►De Nederlandse schrijver-dichter Robert Anker is na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd overleden. Anker won in 2002 de Libris Literatuurprijs met Een soort Engeland. Een groot publiekssuccces boekte hij met de roman Hajar en Daan (2004). Hij publiceerde in totaal elf dichtbundels. Zijn tweede dichtbundel Van het balkon (1983) werd bekroond met de Jan Campertprijs en Nieuwe veters (1987) met de Herman Gorterprijs. Anker overleed pal op het moment dat zijn nieuwe historische roman In de wereld verscheen, die zich grotendeels afspeelt in Gent en 'merkwaardig eigentijdse trekken' heeft.

►De Leuvense Universiteitsbibliotheek in de Naamsestraat verkoopt tussen 26 en 28 januari meer dan 20.000 boeken uit de 19de en 20ste eeuw, afkomstig uit alle domeinen van wetenschap en cultuur. Opmerkelijk genoeg worden de boeken per kilo verkocht. Op de eerste dag betaal je 5 euro per kilo, op de tweede dag 3 euro en op de laatste dag nog maar 1 euro.

►In 2017 organiseert Flagey een reeks inspirerende zondagochtenden in het gezelschap van bevlogen denkers. Tijdens de eerste ontmoeting op zondag 29 januari deelt de vooraanstaande Duitse filosoof Rüdiger Safranski zijn inzichten over hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden. Safranski houdt een pleidooi voor aandacht en bezinning en toont in zijn nieuwste boek Tijd aan dat dit klassieke thema met de dag relevanter wordt. Moderatoren van het gesprek zijn Geert van Istendael en Els Snick. flagey.be

►Was 2016 een goed jaar voor de poëzie? Welke bundels en dichters waren opmerkelijk? Onder leiding van moderator Carl De Strycker blikken Jeroen Dera en Luuk Gruwez komende donderdag in het Poëziecentrum terug op het voorbije jaar. Wat onthouden zij? Welke gedichten koesteren ze? Peter Holvoet-Hanssen stelt het project Wereld van de Poëzie in kaart voor. Anemone Valcke leest enkele bijzondere gedichten voor. Djurdjevak zorgt voor muziek. (Poëziecentrum, Vrijdagmarkt, Gent)

►De Engelse romancier Howard Jacobson publiceert in april "een komisch sprookje" over Donald Trump. Jacobson schreef de 50.000 woorden tellende novelle Pussy in de twee maanden volgend op de verkiezing van Trump tot president. Het boek vertelt het verhaal van prins Fracassus, die zijn jeugd doorbrengt met kijken naar reality tv-shows en fantaseren over sekswerkers. Fracassus lijkt niet in staat ooit zijn land te leiden, maar uiteindelijk wordt het onmogelijk geachte toch realiteit.

►Onder de kop 'The Evenings,' a Dutch Classic, Arrives in English. It Only Took 70 Years' herinnert The New York Times zijn lezers eraan dat op 31 januari de vertaling van De avonden van Gerard Reve op de Amerikaanse lezer wordt losgelaten. In Groot-Brittannië is het boek sinds november te koop. Het is daar al aan zijn vijfde druk toe.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234