Zondag 05/02/2023

Nieuws

Gentse boekhandel Limerick opent De Trein der Traagheid

De Gentse onafhankelijke boekhandel Limerick breidt uit en start in het pand naast de huidige winkel aan de Koningin Elisabethlaan 'De Trein der Traagheid'. Daar zullen vooral schrijf- en papierwaren, wenskaarten en andere stationery-artikelen zoals leeslampen, boekensteunen en zelfs leesfauteuils worden aangeboden. Er komt ook een bistrohoek in de zaak.

De naam verwijst naar de bekende roman van de Gentse magisch-realistische schrijver Johan Daisne. Ter gelegenheid van de opening hebben zaakvoerders Gert Brouns en Muriel Uytterhaeghe een heruitgave van De trein der traagheid gerealiseerd via publicatieplatform Skribis.

Het eerste exemplaar wordt op 4 december feestelijk uitgereikt aan Evert Thiery, de zoon van Johan Daisne. Op zondag 10 december volgt dan een openingsfestijn voor de klanten. De zaakvoerders mikken op 'slow living en slow reading', zo meldt Boekblad. De Trein der Traagheid is gevestigd in een voormalige apotheek.

Literaire vertalers krijgen vakschool in Antwerpen

De Vertalersvakschool Antwerpen start in januari 2018 met opleidingen en cursussen voor aankomende literaire vertalers. In Amsterdam werd de Vertalersvakschool tien jaar geleden opgericht. Nu slaan de Nederlandse organisatie en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) de handen in elkaar om een brug te slaan tussen vertalers en uitgevers in Vlaanderen en Nederland.

Literaire vertalers vinden slechts mondjesmaat de weg naar de uitgeverijen, die vooral in Amsterdam gevestigd zijn, zo is de bekommernis. De Vertalersvakschool biedt een deeltijdse opleiding aan die twee jaar duurt.

"De docenten zijn zonder uitzondering ervaren vertalers, die hun sporen binnen de literaire wereld ruimschoots hebben verdiend. Elk trimester bestaat uit acht ateliers en wordt verzorgd door een andere docent", zegt VFL-directeur Koen Van Bockstal.

Na afloop krijgen de studenten een certificaat. In januari 2018 starten opleidingen literair vertalen uit het Duits, Engels en Frans.

Wie interesse heeft, kan een mail sturen naar info@vertalersvakschool.be.

Telex

► De Nederlandse uitgeverij Jurgen Maas is bekroond met de Pé Hawinkels Prijs, een nieuwe onderscheiding voor makers en instanties die "met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken". De in 2013 opgerichte uitgeverij focust op Nederlandse en vertaalde literatuur, en op literaire en journalistieke non-fictie. Aandachts-gebieden zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de multi- culturele samenleving. Ze boekte onder meer succes met de romans en gedichten van Rodaan Al Galidi.

Vanavond stelt de uitgeverij in de Permeke-bibliotheek haar Berber-reeks voor. Auteurs Ghayath Almadhoun (Syrië/ Palestina-Zweden), Hassan Blasim (Irak-Finland) en Fatena Al-Ghorra (Palestina-België) presenteren hun werk en lezen eruit voor. Asis Aynan (Marokkaanse Berber uit Nederland) vertelt over de reeks, zijn geesteskind: een serie, bestaande uit een tiental nog niet eerder in het Nederlands verschenen boeken van auteurs met een Berber-achtergrond.

De vraag die op tafel ligt, is of hun literatuur nog steeds die van een buitenstaander is, of inmiddels tot de literatuur van hun nieuwe thuislanden behoort, als een weerspiegeling van de multiculturele westerse wereld. Tom Naegels modereert, aanvang 20 uur, begeerte.be

► De Britse kookdiva Nigella Lawson vindt het vreemd dat haar boek How to Be a Domestic Goddess: Baking and the Art of Comfort Cooking in Nederland Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? heet. "Ik ben helemaal geen huisvrouw", zegt ze in een gesprek met De Telegraaf. "Niet dat ik iets tegen huisvrouwen heb, maar ik ben een zakenvrouw die carrière maakt", zegt de Britse kok. De 57-jarige Lawson schreef tientallen succesvolle boeken en heeft eigen tv-programma's over koken. Dat ze door haar carrière ook aandacht krijgt van de roddelpers, blijft haar verbazen. "Koken is werk voor mij. Ik heb nooit gesolliciteerd voor de functie van bekende Brit. En privé ben ik daar ook helemaal niet mee bezig."

► Op zaterdag 2 december gaan in de Mechelse Dossinkazerne auteur Maja Wolny en Herman Van Goethem, rector UAntwerpen en voormalig directeur van Kazerne Dossin, in gesprek over vroeger en nu. Aanleiding is Wolny's roman Zwarte bladeren (De Bezige Bij).

In deze roman komen twee verdwijningszaken samen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. De Pools-Joodse fotografiestudente Julia is door de lens van haar professionele camera getuige van de heftige gebeurtenissen die Europa in de jaren 40 in een verwoestende maalstroom storten.

Zo vereeuwigt ze de grootste naoorlogse pogrom, waarbij in het Poolse Kielce 42 Joden omkwamen. De dag ervoor was de kleine Henio vermist geraakt; de massa geloofde dat de jongen door Joden was vermoord. Vijfenzestig jaar later verdwijnt het dochtertje van Weronika, historica aan de Universiteit van Kielce.

De Morgen-recensent Joseph Pearce leidt het gesprek, dat start om 14 uur.

► De Standaard Boekhandel is uitgeroepen tot Beste Winkelketen 2017-2018 over alle categorieën heen. De keten had eerder al getriomfeerd in de categorie 'Leeswaren' ('Beste Winkelketen' én 'Beste Webwinkel'). 187.000 consumenten namen deel aan de verkiezing.

►Voormalig Bezige Bij-directeur Henk Pröpper komt als interim-directeur aan het hoofd te staan van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) na het vertrek van de huidige baas Eppo van Nispen. Pröpper was eerder ook directeur van het Institut Néerlandais in Parijs en van het Nederlands Letterenfonds. Later wordt over een definitieve opvolger beslist.

► In een interview met VRT Nieuws heeft Koningin Mathilde haar favoriete leesvoer prijsgegeven. Onder het motto 'boeken die haar leven hebben veranderd' koos ze voor zes boeken, zowel romans als non-fictie. Verrassend op de lijst is Mazzel tov van Margot Vanderstraeten, het relaas van haar verblijf als werkstudente bij een joods-orthodox gezin. Verder koos ze voor Eric-Emmanuel Schmitt (Oscar et la dame Rose), Christopher Clark (Slaapwandelaars), Sophie de Schaepdrijver (De Groote Oorlog), Helen Keller (The Story of My Life) en Charles Pépin (Les vertus de l'échec). Koningin Mathilde heeft altijd een warm hart voor de literatuur getoond: ze is voorleesmoeder en steunt actief de Voorleesweek. Ook trok ze al tweemaal naar de Buchmesse in Frankfurt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234