Vrijdag 19/08/2022

NIEUWS

Telex

► De vijfde Poëzieweek eind januari werd zowel in Nederland als Vlaanderen afgesloten met een recordverkoop: er zijn 11 procent meer poëziebundels over de toonbank gegaan. In Vlaanderen prijkt Peter Verhelst, de winnaar van de Herman de Coninckprijs 2017, op de eerste plek met Koor. Een van de best verkochte poëziebundels in Nederland was Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman (Meulenhoff). Het Poëziegeschenk werd dit jaar geschreven door Jules Deelder. Rotterdamse kost verscheen in de grootste oplage ooit (17.000 exemplaren) en werd door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van 12,50 euro aan poëzie. De best verkochte bundel wordt op de tweede plaats gevolgd door de nieuwe 'dikke Komrij' van Ilja Leonard Pfeijffer, De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten (Prometheus). Daarna kwamen Nachtroer (De Arbeiderspers) van Charlotte Van den Broeck en Zing zing (Prometheus) van Peter Verhelst, waarmee hij de Herman de Coninckprijs 2017 in de wacht sleepte.

► Angry Young Man', gebruikt iemand die term vandaag nog? Ooit waren Britse auteurs als Kingsley Amis, Alan Sillitoe, John Braine en John Osborne (Look Back in Anger) alomtegenwoordig. In de jaren vijftig toonden ze zich als schrijvende, gedesillusioneerde twentysomethings in een samenleving in crisis. Ze muntten ook de term kitchen sink realism.

Wat blijft er zestig jaar na datum over van de woede uit Look Back in Anger? Hebben die Angry Young Men ooit iets anders gedaan dan monumenten in taal opgericht voor hun colère? Het tijdschrift Deus Ex Machina wijdt een bevlogen en fraai geïllustreerd nummer aan de Angry Young Wo/Man en hun erfenis heden ten dage, met bijdragen van onder anderen Michiel Leen, Vincent van Meenen en Carlien Coppieters. (deusexmachina.be, 8 euro, abonnement 4 nummers: 30 euro).

► Het was al lang geen geheim meer voor insiders in de literaire wereld. Maar nu outte ook dichteres Maud Vanhauwaert zich op Valentijnsdag over haar geaardheid. Op haar Facebookpagina meldt ze: "Ik heb in het verleden zelden de behoefte gevoeld om het publiekelijk te hebben over mijn geaardheid (simpelweg omdat ik het niet relevant vond). Maar er is iets veranderd. Ik kreeg de laatste tijd nogal veel aanmatigende berichten van vreemde mannen. Bovendien zie ik tot mijn ontzetting al te vaak jonge mensen die moeten opboksen tegen hardnekkige taboes. Daarom: homofoobjes, kom maar op. Deze lesbo (die al tien jaar van hete vrouwenliefde geniet) zal u eens een poepie laten ruiken. Leve de liefde, die Ondoorgrondelijke."

► Hanna Bervoets, Jan van Mersbergen en Lize Spit staan met respectievelijk Ivanov, De ruiter en Het smelt op de shortlist van de Nederlandse Boekhandelsprijs 2017. Op 9 maart wordt in Hotel New York in Rotterdam bekendgemaakt welke titel wint. Medewerkers van 220 boekhandels brachten hun stem uit.

► Kersvers Herman de Coninck-prijswinnaar Peter Verhelst is morgen te gast tijdens de Donderdagen van de Poëzie in het Antwerp-se Letterenhuis. Gratis koffie en croissants voor de eerste 50 bezoekers. Start: 12u30.

Spectaculaire Londense boekenroof wekt verbijstering

Nabij Londen hebben boekendieven een spectaculaire roof op touw gezet. Daarbij zijn voor 2,3 miljoen euro zeldzame en oude boeken gestolen. De dieven verschaften zich via het dak toegang tot een complex in Feltham, nabij Heathrow. In zes metalen kluizen stonden daar de collecties van handelaren te wachten om verscheept te worden naar een antiquarenbeurs in Californië.

De dieven boorden gaten in de dakramen van gewapend glas en lieten zich vervolgens twaalf meter zakken aan touwen, zo raakte dit weekend bekend. Daarbij vermeden ze behendig alarmsystemen en gesofisticeerde bewegingsdetectoren. Minstens 160 boeken waaronder een exemplaar van Copernicus De revolutionibus orbium coelestium uit 1566, ter waarde van 250.000 euro, een editie van Dantes Divina commedia uit 1569 en werken van Galileo, Isaac Newton en Leonardo da Vinci werden naar boven getakeld en verduisterd. Een Italiaanse handelaar uit Padua verloor 800.000 euro aan boeken. "Als de boeken op een internationale database van gestolen voorwerpen terechtkomt willen betrouwbare handelaars en verzamelaars er niets mee van doen hebben", aldus Chris Marinello van het gespecialiseerde bedrijf Art Recovery International in The Guardian. Wellicht handelden de rovers in opdracht van een onbekende, steenrijke Russische verzamelaar met een verlanglijstje.

Rushdie beschrijft tijdperk van Obama en Trump in nieuwe roman

De nieuwe roman van de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie handelt over de Amerikaanse politiek. The Golden House, aangekondigd voor september bij Random House, moet een 'moderne bildungsroman worden, gesitueerd tegen het panorama van de Amerikaanse cultuur en politiek sinds Barack Obama'. Ook Trump zal aan bod komen, met name zijn 'roekeloze ambitie en narcisme' en 'het verzet tegen politieke correctheid'.

Rushdie won in 1981 de Booker Prize voor zijn roman Midnight's Children en kreeg in 1988 een fatwa van ayatollah Khomeini over zich heen voor The Satanic Verses. Hij verhuisde in 2000 naar de Verenigde Staten, waar hij zich regelmatig in het publieke debat mengt.

Lgbt-monologen op de planken

Journalist, scenarist en schrijver Gaea Schoeters (De kunst van het vallen, roman, 2014) schreef voor Het Kanaal twee monologen die twee strangers samenbrengen: een jonge asielzoeker en een transseksuele vrouw. Hoe verschillend ze ook lijken, de overeenkomsten zijn groter: beide personages maken een transitie door, maar blijven ondanks alles outsiders.

Het is van Tom Lanoyes Kartonnen dozen (1992) geleden dat er een main- streamproductie werd gemaakt met een expliciet lgbt-thema. Katelijne Verbeke kruipt in de huid van een transseksuele vrouw.

Info & tickets: rataplanvzw.be of 03 600 16 60

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234