Woensdag 04/08/2021

NIEUWS

'Wereldrecord' voor Campert en De Bezige Bij

Remco Campert heeft het voorbije weekend een fragment van zijn verzetsgedicht 'Iemand stelt een vraag' op de zijgevel van het pand van uitgeverij De Bezige Bij onthuld. 'Iemand stelt een vraag' is een driedelig gedicht van Campert uit zijn bundel Betere tijden (1970). De geschiedenis van De Bezige Bij, gevestigd aan de Van Miereveldstraat 1 in Amsterdam, en Campert zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan Campert (1902-'43), de vader van Remco (1929), schreef het iconische verzetsgedicht 'Het lied der achttien dooden'. Het was meteen de eerste uitgave van de verzetsuitgeverij De Bezige Bij. Oprichter Geert Lubberhuizen maakte een rijmprent van dit gedicht dat ten voordele van verzetsactiviteiten clandestien werd verkocht en verspreid. Remco Campert publiceerde in 1952 zijn eerste bundel bij De Bezige Bij, met de titel Een standbeeld opwinden.

Op zijn 87ste is hij nog altijd een actief publicerend auteur en dichter. Hij is al 65 jaar aan de uitgeverij verbonden. "Het vermoeden bestaat dat hier sprake is van een wereldrecord, en dat er niet eerder in de geschiedenis zo'n langdurige, actieve en trouwe relatie tussen een auteur en een uitgeverij heeft bestaan", aldus uitgeefster Francien Schuursma in Het Parool.

WPG-directeur broedt op big data om boekensucces te voorspellen

"Misschien is Vijftig tinten grijs wel het meest creatieve boek dat er is, want dat heeft het fantastisch gedaan", aldus WPG-directeur Patrick Swart in een interview met NRC. Vanuit deze boude vaststelling wil Swart meer big data inzetten bij het becijferen of een boek of roman kansen op succes heeft. Verkoopbaarheid is daarbij zijn belangrijkste criteri-um. Swart denkt zelfs hardop aan een 'innovatie-eenheid' voor De Bezige Bij. "Een van de projecten, een proef met De Bezige Bij om aan de hand van big data in te schatten of een boek het goed kan gaan doen, is net klaar. In 78,3 procent van de gevallen had het algoritme de juiste voorspelling gemaakt." Op de vraag wat er dan met de andere boeken moet gebeuren en of die nog wel uitgegeven moeten worden, antwoordt Swart: "Zou dat erg zijn? Zo'n 80 tot 90 procent van de titels die verschijnen is niet rendabel. Dat heeft een effect op auteurs die wél succesvol zijn, want die betalen ervoor." De uitlatingen van Swart roepen wrevel op bij boekenliefhebbers en schrijvers op sociale media.

Telex

►De Nederlandse schrijver en journalist Özcan Akyol krijgt te maken met steeds ernstiger bedreigingen vanwege zijn tv-documentairereeks De neven van Eus, die op NPO loopt. Sinds de derde aflevering is de situatie geëscaleerd, vertelde hij aan de Volkskrant. "Nu komen elke dag bedreigingen binnen die een grens overschrijden." Akyol wordt uitgescholden voor landverrader en krijgt doodsbedreigingen. De derde aflevering van De neven van Eus ging over het teruglopende toerisme in Antalya. "Mijn neven zeiden daarin dat het niet goed gaat met het toerisme. Daar worden veel Turkse Nederlanders heel erg boos over. Volgens hen gaat het wél goed. Je mag niet negatief berichten over het land waar zij zoveel van houden."

►Consternatie in de bibliotheek van Halle. Drie woensdagen na elkaar zijn in het toilet boeken aangetroffen waarop iemand zijn behoefte had gedaan. De toiletterreur begon vier weken geleden, zo meldde schepen Mark Snoeck in Het Nieuwsblad. "Een poetsvrouw vond een boek waarop iemand zijn behoefte had gedaan. Dat is geen prettige vondst, maar de poetsvrouw heeft alles netjes opgekuist en in de vuilnisbak gegooid. Men ging ervan uit dat het om een ongelukje ging." Onder meer een boek over vogels, een wiskundeboek en een cd gingen voor de bijl. Omdat de bibliotheek geen beveiligingscamera's heeft, tast men in het duister over de dader. De politie volgt de zaak op én het toilet is voortaan op slot: bezoekers moeten de sleutel opvragen bij de balie.

►De British Library heeft de aantekeningen verworven van Monty Python-lid Michael Palin. Tussen 1965 en '87 noteerde Palin talloze ideeën voor sketches. Hij verzamelde losse ingevingen, absurde namen en verzon karakters, aangevuld met tekeningen. Zijn sketches leidden tot beroemde Monty Python-sketches als de voetbalmatch voor filosofen, het Ministry of SIlly Walks (met John Cleese in de glansrol) en de Dead Parrot-scène. Al deze aantekeningen waren goed voor vijftig notaboeken die Palin nu schonk aan de British Library, meldt The Guardian.

►Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney moet het rustiger aan doen. Een blessure zorgt ervoor dat hij zijn optredens meer moet doseren en er zelfs een aantal heeft moeten afzeggen.

"Alfred Birney heeft een chronische blessure die hem nu parten speelt door het vele bezoeken van boekhandels en festivals en de lange dagen die daarmee gepaard gaan. Op medisch advies moet hij rust nemen en herstellen", meldt zijn uitgever De Geus. Het bekroonde De tolk van Java blijft hoog in de Nederlandse bestsellerlijsten staan en werd intussen al 50.000 keer verkocht. Birney raakte met zijn roman over het Nederlandse koloniale verleden duidelijk een zeer gevoelige snaar.

►De Vlaamse gereglementeerde boekenprijs wordt op 1 juli van kracht, zo besliste de Vlaamse regering afgelopen vrijdag, op voorstel van Cultuurminister Sven Gatz. De datum was al langer in het vooruitzicht gesteld.

Op alle Nederlandstalige boeken die vanaf die datum verschijnen of worden geïmporteerd, mag vanaf dan gedurende zes maanden maximaal 10 procent korting worden verstrekt. Uitgevers kunnen de vaste prijs en eventueel afwijkende actieprijzen invoeren op Boekenbank.be. Het lezerspubliek kan die consulteren op een nieuwe website die ook vanaf 1 juli online gaat: boekenprijs.be.

Achillespees van de regeling blijven wel de maximale kortingen van 25 procent voor onderwijsinstellingen en 20 procent voor bibliotheken.

►Een bibliotheek van een 'Franse intellectueel' die tijdens de Franse Revolutie naar Bouillon vluchtte en daar een 17de-eeuwse patriciërswoning betrok, is gisteren integraal geveild bij veilinghuis Henri Godts in Brussel. Het gaat om 182 zeldzame boeken en voorwerpen uit de 17de tot 19de eeuw die zo'n anderhalve eeuw onaangeraakt bleven. De eigenaar had een voorliefde voor geografie, etnografie en exotiek.

Na zijn dood ging de deur van de bibliotheek dicht en bleef alles intact, tot het meubilair toe. Nabestaanden troffen de bibliotheek aan en wilden haar alsnog van de hand doen.

"Ronduit uniek. Men heeft er de deur achter zich dichtgetrokken en vervolgens heeft niemand die boeken ooit nog aangeraakt", klinkt het bij de veilingmeester, die spreekt van "een teletijdmachine richting 18de eeuw", aldus Godts in Le Vif.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234