Vrijdag 27/01/2023

Nieuws

Constantijn Huygens-prijs voor Atte Jongstra

De Nederlandse schrijver Atte Jongstra is bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre, zo maakte de Jan Campert-Stichting maandag bekend. Atte Jongstra (1956) heeft gedurende zijn dertigjarige schrijverschap een veelkleurig oeuvre opgebouwd waarin de liefde voor archieven, lexica en encyclopedieën een constante is, zo vindt de jury. "In elk van zijn boeken treft het de lezer telkens weer hoe hij citaten, verwijzingen en fictie weet samen te brengen in een kunstig, vermakelijk en vaak tegendraads werk van de verbeelding." Tot zijn bekendste boeken behoren De tak van Salzburg, Klinkende ikken, De heldeninspecteur en het recente Worst. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Eerder ging de prijs onder meer naar Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013). De uitreiking vindt plaats op 22 januari in Den Haag.

Dichter Adriaan De Roover (93) overleden

De Antwerpse dichter Adriaan De Roover is vorige week op 93-jarige leeftijd overleden. Het nieuws is door de familie en zijn uitgever Demian pas nu bekendgemaakt. De Roover, pseudoniem van F.A. de Rooy, debuteerde in 1947 als dichter en behoort tot de 'Vijfenvijftigers'. Samen met onder anderen Paul De Vree, Ivo Michiels en Paul de Wispelaere was hij van 1953 tot 1963 redacteur van het literair tijdschrift De tafelronde. In 1953 verscheen zijn eerste experimentele dichtbundel Woordschurft, die wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende naoorlogse dichtbundels. De Roover schreef ook een baanbrekend essay over Paul van Ostaijen en de absolute lyriek (1958). Na een conflict binnen de redactie van De tafelronde brak De Roover in 1963 resoluut met de literaire wereld. Pas in 1984 maakte hij een opmerkelijke comeback. De Roover publiceerde niet enkel opnieuw poëzie, maar begon zich ook toe te leggen op het grafisch visualiseren van zijn gedichten, waarmee hij internationale bekendheid verwierf. In 2011 publiceerde De Roover zijn laatste bundel Enkelvoudig blauw.

Stephen King dan toch niet vermoord

De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson (r) heeft een vermetel plan afgevoerd om een thriller te schrijven met de titel The Murder of Stephen King. Patterson wil King geen hinder bezorgen. James Patterson kondigde zijn thriller voor november aan. "Stephen King beleeft een nachtmerrie", was de teneur. "Een stalker voert de gruwelijkheden die worden beschreven in zijn romans in het echt uit. En hij stopt niet voordat hij de meester van de horror zelf over de kling heeft gejaagd." Rechercheur Jamie Paterson zou de stalker moeten afremmen. Maar nu lijkt het Patterson toch geen goed idee. King vindt de goedverkopende Patterson trouwens "een verschrikkelijke auteur".

Telex

► De Nieuwe Bijbelvertaling is gekozen tot het belangrijkste boek van Nederland. De Bijbel kreeg de meeste stemmen bij de Verkiezing van het Belangrijkste Boek. De Nieuwe Bijbelvertaling is een uitgave van de Bijbel in hedendaags Nederlands uit 2004. Sindsdien zijn er al 1,5 miljoen exemplaren van verkocht. Het achterhuis, het dagboek van Anne Frank, staat op de tweede plaats, gevolgd door In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien.

► Het oktobernummer van Het Liegend Konijn is verschenen. Het wordt tijdens een hommage aan Paul van Ostaijen voorgesteld, ter gelegenheid van de heruitgave van Music-Hall! (uitgeverij Polis) in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Dat gebeurt op woensdag 5/10 om 20.30 uur, met onder meer Peter Holvoet-Hanssen, Matthijs De Ridder, Elvis Peeters, Sylvie Marie en Piet Gerbrandy op het podium.

► Schrijver Yves Petry is de writer in residence van het Tilt Festival 2017 (29/3-1/4). De winnaar van de Libris Literatuurprijs was eerder te gast op het festival en volgt Maartje Wortel op die in 2016 writer in residence was. Op basis van zijn verblijf in Tilburg zal Petry net als zijn voorgangers een boekje maken dat in de zomer van 2017 gepresenteerd wordt.

► Universiteit Gent presenteert de tweede jaargang van Belezen Wetenschappers, een literair-wetenschappelijk salon, waar auteur en radiomaker Pat Donnez gasten met open armen en geest ontvangt om te praten over de boeken op hun nachttafel. Op de eerste editie op dinsdag 4/10 zijn professor Jean Paul Van Bendegem (Wijsbegeerte), professor Inge Brinkman (Geschiedenis) en professor Wim Van Biesen (Geneeskunde) te gast.

20.30-22 uur, Het Pand, Onderbergen 1, Gent, gratis, reserveren via hannah.kruithof@ugent.be

► Vier maandagavonden op een rij nodigt 'master of ceremonies' Tom Lanoye de crème de la crème van ons Vlaamse toneel uit voor een lezing van soms weinig gespeelde absurde toneelteksten. Samuel Beckett, Eugène Ionesco, Jean Genet en Lodewijk de Boer passeren de revue.

Op 3, 10, 17 en 24 oktober, telkens om 20 uur in De Studio in Antwerpen.

► Op zaterdag 8 oktober opent het Betere Boek zijn deuren in Gent. Het festival staat dit jaar in het teken van Duitsland, curator is Els Snick. Op de podia staan onder meer: Gerda Dendooven, Peter Terrin, Yves Petry, Marc Reugebrink, Hagar Peeters en Lize Spit.

hetbetereboek.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234