Zaterdag 03/06/2023

NIEUWS

Özcan Akyol in het nauw gedreven in Turkije

De Nederlands-Turkse schrijver en columnist Özcan Akyol (33), bekend van de roman Eus, beleefde vorige week in zijn herkomstland bange uren. Bij opnames voor de vijfdelige NTR-docureeks De neven van Eus werd hij in de stad Kayseri omzwermd door een groep boze mannen. Ze jaagden Akyol en de Nederlandse cameraploeg weg van een plein, dreigend met hun schoenen en broeksriemen in de handen. Akyol was er een nicht aan het filmen die loten verkoopt. De crew moest uiteindelijk ontzet worden door de politie, meldde het Algemeen Dagblad. "Het had heel anders kunnen aflopen'', aldus een geschrokken Akyol.

De afgelopen weken trok Akyol, zoon van in Turkije geboren ouders, met een cameraploeg langs diverse plaatsen in Turkije om daar familieleden op te zoeken. Via hun verhalen wil Akyol een beeld schetsen van de stormachtige ontwikkelingen in de Turkse samenleving. Tijdens de opnames voor het programma kwamen de verhoudingen tussen Nederland en Turkije zwaar onder druk. Dat heeft alles te maken met de uitzetting van een Turkse minister die in Rotterdam campagne wilde voeren voor het referendum in haar thuisland, en de daaropvolgende rellen.

Schrijver Philippe Besson volgt opmars van Macron

De Franse schrijver Philippe Besson werkt aan een boek waarin hij als literaire eersterangsgetuige de opmars van Emmanuel Macron vanaf 2015 naar het Élysée beschrijft. Ook de eerste weken van het presidentschap en het ontstaan van Macrons beweging En Marche! zullen erin aan bod komen. Besson is een vertrouweling van Macron.

Wellicht verschijnt het boek bij uitgeverij Julliard niet eerder dan aan het eind van 2017. Met het relaas van Besson wordt een Franse traditie voortgezet. In 2007 volgde toneelschrijfster en romancière Yasmina Reza de opmars naar de macht van Nicolas Sarkozy, neergeschreven in L'aube le soir ou la nuit (2007). Vervolgens wijdde Laurent Binet in 2012 een boek aan de presidentiële campagne van François Hollande: Rien ne se passe comme prévu. Besson is in Frankrijk een erg populaire auteur. Hij publiceert jaarlijks een nieuwe roman en die haalt stevige oplages, vaak goed voor 100.000 exemplaren.

Ongestelde vrouwen taboe in 19de-eeuwse romans

"Vrouwen zijn nooit ongesteld in romans uit de negentiende eeuw. Niet in de historische romans, maar ook niet in de grote naturalistische van het eind van de negentiende eeuw." Dat concludeert de Nederlandse emeritus hoogleraar Marita Mathijsen na een kleine steekproef op haar blog. "Eline Vere, Madame Bovary en Anna Karenina zijn wel geregeld zwakjes, maar nooit ongesteld. Ook in romans van vrouwelijke schrijvers wordt er nooit gezinspeeld op het maandelijkse ongemak."

Mathijssen ontdekte wel één uitzondering. En die is afkomstig van een mannelijke auteur. "Alexandre Dumas jr. schreef La dame aux camélias. Hierin komt een beeldschone prostituee voor die in de hogere kringen van Parijs minnaars zoekt die haar onderhouden. Ze draagt altijd een witte camelia op haar borst, behalve enkele dagen per maand, dan is die rood", aldus Mathijsen. De roman van Dumas is gebaseerd op het leven van de voortijdig aan tbc gestorven courtisane Marie Duplessis.

Telex

► Op 22 mei 2017 is het twintig jaar geleden dat Herman de Coninck op 53-jarige leeftijd in Lissabon aan een hartstilstand overleed. Hij liet een indrukwekkend oeuvre na dat nog steeds ontroert en inspireert. In het najaar verschijnt zijn biografie van de hand van Thomas Eyskens. Maar op 22/5 (om 20.15 uur) is er in de Arenberg al een hommagevoorstelling. Weduwe Kristien Hemmerechts selecteerde zijn mooiste gedichten én brieven en brengt die samen met de Nederlandse dichteres Ellen Deckwitz. Bram Nolf, hoboïst en bewonderaar van Herman de Coninck, zorgt voor muziek samen met bevriende musici. De ingetogen illustraties van dochter en beeldend kunstenares Laura de Coninck ondersteunen de voorstelling visueel. Tickets via www.arenbergschouwburg.be

►De 135ste geboortedag van Willem Elsschot is het startsein voor een volledige heruitgave van zijn oeuvre door uitgeverij Polis en gaat gepaard met een grootscheepse mediacampagne. De eerste drie heruitgaven verschijnen eerstdaags: De verlossing (nawoord van Eric Rinckhout), Het tankschip (nawoord van Dirk Leyman) en Pensioen (nawoord van Matthijs de Ridder). Zojuist is ook de speciale website elsschot.polis.be gelanceerd. Op dinsdag 16 mei om 20 uur worden de boeken voorgesteld tijdens een 'Herontdek Elsschot'-avond in DE Studio in Antwerpen. Er zijn interventies van en interviews met de schrijvers van de nawoorden, uitgever Harold Polis en enkele special guests. Toegang gratis, reserveren via boeken@polis.be.

► Ook op 16 mei zijn in de Gentse Vooruit Bart Moeyaert, Stefan Brijs en Fatma Taspinar te gast bij het leespanel met Jos Geysels, Anna Luyten en presentatrice Fien Sabbe, in een Uitgelezen XXL. Ze praten over Gabriel García Márquez en Honderd jaar eenzaamheid, Paul Austers 4321 en Chimamanda Ngozi Adichie's Een halve gele zon. De livemuziek is van Stef Kamil Carlens en Stefan Brijs komt praten over zijn net verschenen Andalusisch logboek (zie recensie p. 11). Er wordt afgesloten met de traditionele boekentombola.

► Maarten Inghels, schrijver en Stadsdichter van Antwerpen, installeert flikkerende led-borden in 'imagoverlagende' nachtwinkels in Antwerpen.
"The government says my night shop is bad for the image of the city. I am furious and sad. Last year, my son died in an accident. His whole life, I was working in my shop. This summer, I am going to paint the blinds", vertelt een van de uitbaters. Maarten Inghels wil hen een hart onder de riem steken met poëzie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234