Zondag 05/02/2023

NIEUWS

Britten zijn bedreven boekenbluffers

Wie heeft het nooit gedaan in een netelige situatie, gebluft dat hij een bepaald boek wél heeft gelezen? Liegen over leesgewoonten blijkt een wijdverbreide activiteit, zo toont onderzoek van het Britse Reading Agency aan.

Ter gelegenheid van World Book Day begin maart voerde de instantie bij 2.000 Britten een onderzoek uit naar het leesgedrag. En wat bleek: 41 procent gaf toe dat ze wel eens beweerd hadden een boek te hebben gelezen terwijl dat niet het geval was. Vooral in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar - de millennials - ligt het percentage leesfakers nog hoger, liefst 64 procent.

De lijst van blufboeken toont aan dat het vaak om romans of verhalen gaat die een verfilming hebben gekregen. De James Bond-verhalen van Ian Fleming bijvoorbeeld, of The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien scoren hoog in het lijstje, net als C. S. Lewis (The Chronicles of Narnia) of The Da Vinci Code van Dan Brown. Ook Irvine Welsh' Trainspotting, Bridget Jones's Diary van Helen Fielding en Stieg Larssons The Girl with the Dragon Tattoo worden maar met een half oog gelezen. De kennis over de boeken komt uit de filmversie.

Tweederde van de Britten gaf wel aan dat ze meer tijd wilden maken om te lezen, maar dat het er gewoonweg niet van komt.

Jonge lezers vallen voor de inhoud

Voor jonge kinderen maakt het niet veel verschil of ze uit een digitaal of een papieren boek lezen of worden voorgelezen. Wetenschappers van de NYU Steinhardt School of Culture, Education, and Human Development concluderen dat de inhoud veel belangrijker is. Het voorlezen uit zowel digitale als papieren publicaties is goed voor het inlevingsvermogen en de woordenschat van een kind, staat er op de wetenschappelijke site EurekAlert te lezen.

Eerder werd gedacht dat digitale verhalen en video's beter zouden bijdragen aan de ontwikkeling van een kind, omdat de geluiden en bewegende beelden voor meer context zouden zorgen. Nu blijkt dat de vorm van het verhaal niet uitmaakt, maar de inhoud.

De onderzoekers lieten 38 kinderen tussen de 3 en 4 jaar oud luisteren naar vier verschillende verhalen. Twee verhalen werden door een volwassene voorgelezen en twee verhalen werden op een tablet afgespeeld. De kinderen bleken meer moeite te hebben met het begrijpen van de verhalen dan met de vorm waarin de verhalen werden verteld.

Telex

►De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård is bekroond met de Oostenrijkse Staatsprijs voor Literatuur 2017. 'Deze literatuur past prima in het land van Sigmund Freud', meldde de jury afgelopen zondag over de Mijn strijd-cyclus van de Noor. Zijn zesdelige serie wordt geprezen om de 'meedogenloze ontleding' van een ziel. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden.

►De middeleeuwse dichteres en mystica Hadewijch beleeft een revival. Het Poëziecentrum in Gent presenteert op donderdag 4 mei om 20 uur 'Licht op Hadewijch', een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich laten inspireren door het werk van Hadewijch: Charlotte Van den Broeck, Annemarie Estor en Fatena Al-Ghorra. Auteur en muzikant Elvis Peeters brengt Henric van Veldeke-liederen met de Bretoense zangeres Agnes de Graaff. Meer info op poeziecentrum.be

►Uitgever-directeur Katrien De Vreese van Davidsfonds is begin mei overgestapt naar Amsterdam University Press (AUP). De Amsterdamse uitgeverij wil zo de Vlaamse markt beter bedienen en Vlaamse auteurs binnenhalen. De Vreese werkte dertig jaar voor Davidsfonds, maar de overname door WPG veranderde haar rol. De nieuwe constructie had ook tot gevolg dat de uitgeverij verhuisde van Leuven naar Antwerpen.

►Deze middag is Koen Peeters te gast in het Antwerpse Letterenhuis tijdens 'Boeken op Woensdag' om er met boekenjournalist Dirk Leyman te praten over De mensengenezer (12u30), toegang gratis en er zijn koffie en croissants. In de Volkskrant werd de roman voorbije vrijdag met vijf sterren bedacht door Arjan Peters: 'Glashelder, zonder zweem van zweverige terminologie, bedrijft Peeters in De mensengenezer literaire magie'.

►Het nieuwe boek van journaliste en romancière Margot Vanderstraeten doet het voortreffelijk aan de kassa. Na amper een paar weken is het al toe aan een vierde druk. In Mazzel tov vertelt Vanderstraeten over haar jaren als werkstudente bij een Antwerps joods gezin en biedt ze een inkijk in de rituelen en geplogenheden van de joodse orthodoxe gemeenschap.

►Er is een nieuwe literaire prijs op komst. Chantal Pattyn, nethoofd van Klara en cultuurmanager bij de VRT, zei tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement dat de VRT in samenwerking met Boek.be de VRT Leestrofee gaat ontwikkelen. Of dat betekent dat de Fintro Literatuurprijs een nieuw kleedje krijgt, is nog niet duidelijk.

►De Amerikaanse schrijfster Jean Stein is op 84-jarige leeftijd overleden. Klaarblijkelijk beroofde ze zichzelf van het leven door van het dak van haar New Yorkse penthouse te springen. Stein, dochter van de oprichter van platenmaatschappij MCA, was een pionier van de 'oral history', een vorm van geschiedschrijving op basis van de herinneringen van ooggetuigen. Op die manier componeerde ze ook het veelgeprezen American Journey: The Times of Robert Kennedy. De meeste roem (en de hoogste verkoopcijfers) vergaarde Stein met Edie: American Girl, over het leven van Edie Sedgwick, de muze van Andy Warhol.

►Het is ruimschoots op tijd, maar in Nederland is het beste prentenboek van 2018 gekozen. Dat moest nu al gebeuren, omdat het winnende boek centraal zal staan op de Nationale Voorleesdagen in januari 2018. Het door Nederlandse jeugdbibliothecarissen uitverkoren boek is Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. De Duitse Teckentrup is een beroemde illustratrice wier boeken al in twintig landen zijn gepubliceerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234