Dinsdag 10/12/2019

NIEUWS

P.C. Hooftprijs voor essayist Bas Heijne

De P.C. Hooft-prijs 2017 is toegekend aan de Nederlandse auteur, NRC-columnist en denker Bas Heijne (56). Aan de prestigieuze oeuvreprijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Dit jaar was de onderscheiding bedoeld voor het genre 'beschouwend proza'. Volgens de jury onder voorzitterschap van David Van Reybrouck is Heijne "een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De ring van Wagner, over Hollywood-films en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan."

Tegenover NPO Radio toonde Heijne zich "zeer verrast" maar ook verguld. Hij ziet de opdracht van een essayist "om betekenis te ontdekken in de dingen die voor jou en voor ons belangrijk zijn". Volgens Heijne dreigen essays soms aan het zicht te worden onttrokken door het rumoer dat door de columns wordt veroorzaakt, zo vertelde hij aan NOS. "Diepte geven leent zich wat moeilijk voor zo'n kort bestek van een column", zegt Heijne. "Die column trekt wel heel veel aandacht naar zich toe. Maar die diepere verschuiving, die ik beschrijf in mijn essays, daar doe ik het toch eigenlijk wel voor."

De veelbekroonde Heijne debuteerde in 1983 met de roman Laatste woorden. Later koos hij uitgesproken voor de non-fictie. In zijn essays ontleedde hij ook het opkomende populisme.

Schrijvers blijven elkaar in de haren vliegen over Bob Dylan

Zelden heeft een Nobelprijs Literatuur zoveel inkt doen vloeien als de omstreden toekenning aan singer-songwriter en muziekicoon Bob Dylan. Ook na de plechtige uitreiking in Stockholm, waar de honneurs door een wankele Patti Smith werden waargenomen, blijft het debat oplaaien.

Nu is ook thrillerauteur Stephen King in de bres gesprongen voor Dylan en haalt hij uit naar schrijvers die de bard met misprijzen bejegenen. Hij omschrijft deze critici als 'sour grapes'. Volgens King heeft geen enkele muzikant zo'n langdurige invloed gehad op de populaire cultuur als Dylan. In een interview met het magazine Rolling Stone zegt hij: "Mensen die zich beklagen over de Nobelprijs voor Dylan begrijpen er niets van. Of is het gewoon een oude kwestie van zuur-pruimen?"

King heeft het daarbij gemunt op de Amerikaanse auteur Gary Shteyngart: "Er zijn talloze schrijvers die hun neus ophalen voor Dylan, zoals Gary Shteyngart. Wel, ik heb nieuws voor je, Gary: er zijn een groot aantal schrijvers die de Nobelprijs claimen en hem nooit zullen krijgen. Gary Shteyngart is waarschijnlijk een van hen."

Toen King de eerste keer 'Subterranean Homesick Blues' hoorde, voelde hij zich geëlektriseerd, bekent hij.

Intussen heeft ook Ilja Leonard Pfeijffer de maat genomen van Dylan, na een analyse van zijn songteksten. "Duizenden dichters dichten beter dan Dylan en daarom is de bekroning belachelijk", schreef hij vrijdag in NRC. "Je kunt je tenslotte ook nog afvragen wie ermee gediend is. Dylan zelf heeft de Nobelprijs niet nodig. Uit de halfhartige manier waarop hij vereerd zegt te zijn, kunnen we afleiden dat hij er niet eens speciaal blij mee is." Hij concludeert: "Terwijl duizenden betere dichters met een selecte lezersschare van connaisseurs en ingewijden enorm geholpen zouden kunnen zijn met een doorbraak naar een mondiaal publiek, bekroont het Nobelprijscomité een multimiljonair die al wereldwijd een levende legende is en niet vanwege zijn literaire kwaliteiten."

Telex

► Na glansrijk de top-10 van The New York Times te hebben gehaald, prijkt Stefan Hertmans nu ook in het besteboekenlijstje van het magazine The Economist. In de afdeling fictie staat hij met War and Turpentine naast Han Kang, Lionel Shriver en Zadie Smith. Buzzfeed neemt het omslag van War and Turpentine dan weer op in zijn overzicht van 32 mooiste boekencovers van het jaar. Intussen is een Engelse editie van De bekeerlinge op komst.

► Uitgeverij Atlas Contact lanceert een zevendelige podcast op basis van het succesvolle boek Ons creatieve brein van hoogleraar Dick Swaab, arts en neurobioloog. Na een inleidend deel gaan de colleges over 'Hoe ontstaat creativiteit?', 'Waarom houd je van muziek?', 'Wat doet kunst met je?', H'oe hersenen je kunnen bedriegen', 'Hoe werkt je bewustzijn?' en 'Waarom is iedereen anders?' Swaab: "Mijn boeken en lezingen voor het algemeen publiek zijn bedoeld om door meer kennis over de hersenen het taboe en stigma dat nog steeds aan hersenziekten kleeft te verminderen." De podcast is te beluisteren via atlascontact.nl of Soundcloud.

► De Nederlandse site Recensieweb houdt er vanaf 1 januari 2017 mee op. Recensieweb streefde ernaar om álle Nederlandse literatuur nauwlettend te recenseren, Oprichter Daan Stoffelsen laat weten: "Dit project is begonnen met heel veel idealisme, nieuwsgierigheid en leeslust. We boden een alternatief voor de papieren kritiek, met dezelfde kwaliteitseisen. (...) Maar de volgende investering in een vernieuwde site kunnen we niet maken. De noodzaak van de eerste jaren is ook weg: er zijn nu veel meer goede sites met goede critici." Het archief met 2.500 artikelen uit de voorbije elf jaar wordt overgedragen naar de site De Leesclub van Alles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234