Vrijdag 09/12/2022

NIEUWS

Doorstart voor uitgedoofde VSB Poëzieprijs?

Er komt mogelijk toch een vervolg aan de VSB Poëzieprijs, de prestigieuze onderscheiding voor de beste dichtbundel in de Lage Landen. Vorige week kondigde sponsor VSB-fonds aan dat in 2018 de laatste editie van de met 25.000 euro gedoteerde onderscheiding zou plaatsvinden. Tot ontsteltenis van heel wat poëzieliefhebbers en dichters. Maar nu meldt Poetry International dat er concrete gesprekken aan de gang zijn met fondsen en bedrijven. Directeur Bas Kwakman is optimistisch.

Poetry International organiseerde zeven jaar lang de groots opgezette uitreiking van de VSB Poëzieprijs, gekoppeld aan een forse theatertournee met de genomineerden. "Zeven jaar geleden vroeg het VSB-fonds zich al af of ze moesten doorgaan of stoppen", zegt Kwakman daarover in Boekblad. "Met een spraakmakende uitreiking en een tournee hebben we het bereik vergroot, maar we namen daarmee de twijfels nooit helemaal weg. Het valt me dus mee dat ze het zo lang hebben volgehouden."

Het VSB-fonds stopte met de financiering "omdat het andere projecten wil sponsoren, die een groter publiek bereiken en bevolkingsgroepen verbinden". Volgens Kwakman is hij in staat een bedrijf, organisatie of fonds te vinden dat de benodigde som op tafel kan leggen. "Daar ligt onze eerste prioriteit, er moet een prijs zijn voor de beste bundel van het jaar met een substantieel bedrag. Tweede prioriteit zijn een tournee en educatieve activiteiten." De VSB Poëzieprijs had impact op de verkoopcijfers. Bij de winnares van 2017, Hannah van Binsbergen, zorgde het voor een meerverkoop van 1.000 exemplaren. "Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een dichtbundel is dat een aanzienlijk aantal."

Legendarische uitgever Theo Sontrop (86) overleden

Op het eiland Vlieland is het voorbije weekend Theo Sontrop overleden. Hij werd 86 jaar en gold als een van de laatste nog levende legendarische Nederlandse uitgevers. Samen met Martin Ros leidde Sontrop, die zijn studie Frans afbrak, in de jaren 70 en 80 De Arbeiderpers en zette de voormalige 'rode' uitgeverij op een uitgesproken literair spoor. "Onder zijn leiding kwamen of debuteerden succesauteurs als Maarten 't Hart, Boudewijn Büch, Jeroen Brouwers, F.B. Hotz, Cees Nooteboom, Tessa de Loo en Anna Enquist, werden grote buitenlandse schrijvers als Paul Auster, Patrick Modiano en José Saramago binnengehaald en kreeg de reeks Privé-domein (met figuren als Flaubert, Zweig, Pessoa, Cioran en vooral heel veel tot dan toe onbekende Fransen) zijn prestigieuze karakter", aldus huidig directeur Peter Nijssen. In 1991 botste hij met de nieuwe marketingmores van onder meer Ronald Dietz en hield hij het voor bekeken. Hij trok zich terug als beroepslezer.

Over zijn uitgeverstijd vertelde Sontrop in een interview met NRC: "Toen ik bij de AP kwam, kon eigenlijk alles nog. De beste auteurs lagen voor het oprapen, Philip Roth, Saul Bellow, en er was nauwelijks concurrentie. Uitgeven was een soort gentlemen's occupation. Het merendeel van de uitgevers waren vervelende mannen in nette pakken die van niks wisten. Iedereen zat te suffen. Ze deden niks en lazen niks." Sontrop was ook dichter, maar publiceerde traag. Hij is altijd "geprezen om zijn vlijmscherpe gevoel voor literaire stijl en voor teksten van een bijzondere zeggingskracht".

Telex

►En nog meer literaire prijzen krijgen klappen. Het ziet er voorlopig naar uit dat de Vlaamse kinderboekprijzen Boekenleeuw en Boekenpauw dit jaar niet worden uitgereikt. "Uitstel betekent vaak afstel, dus het valt te vrezen dat dit bericht bedoeld is om ons alvast voor te bereiden op het opdoeken van de Vlaamse kinderboekenprijzen", schrijft jeugdauteur Ted van Lieshout op zijn blog. Organisator Boek.be zegt te willen nadenken over hoe het de komende jaren met deze en andere prijzen wil omgaan. Jeugdschrijfster Kathleen Vereecken maakt zich op haar beurt boos op haar blog: "We zitten vast in een vicieuze cirkel. Er is almaar minder media-aandacht voor kinder- en jeugdliteratuur. Geen media-aandacht betekent: oninteressant voor sponsors. Het gevolg: geen prijzen die de naam waard zijn."

►De festiviteiten rondom 200 jaar Gentse universiteit krijgen ook een literaire component. De universiteit nodigt daarvoor een indrukwekkende reeks schrijvende alumni uit voor een lezingenreeks. Op zondag 8 oktober opent de expo Stoute Boeken en bijt Tom Lanoye de spits af van een maandelijkse voordrachtenreeks waarin achttien auteurs aan bod komen. Ze hebben allemaal een link met de UGent en houden een lezing over hun studietijd en de rol van de universiteit in een maatschappelijke context. Onder meer Herman Brusselmans, Johan De Boose, Heleen Debruyne, Stefan Hertmans, Pol Hoste, Tom Lanoye, Erwin Mortier, Filip Rogiers, Jeroen Theunissen, Charlotte Van den Broeck, Miriam Van hee, Guido Van Heulendonk, Annelies Verbeke en Sofie Verdoodt zijn op het appel.

►Vanmiddag start een nieuwe najaarsreeks Boeken op Woensdag, het interviewprogramma op initiatief van het Letterenhuis en Antwerpen Boekenstad. Literair journalist bij De Morgen Dirk Leyman ontvangt als eerste gast Margot Vanderstraeten. Zij komt praten over Mazzel Tov, haar veelgeprezen non-fictieboek waarin ze haar periode als werkstudente bij een Antwerpse orthodox-joodse familie tot leven wekt. Het gesprek vindt uitzonderlijk plaats in De Groene Waterman (12u30, vrije toegang met koffie & croissants). De volgende gasten zijn Bart Stouten (4/10) en Tommy Wieringa (8/11).

►De bibliotheek van de legendarische Britse actrice Vivien Leigh (1913-1967) gaat eind deze maand onder de hamer bij het Londense veilinghuis Sotheby's. De verkoop zou 540.000 euro moeten opleveren. Leighs collectie bevat onder meer een exemplaar van Gone with the Wind met een extra handgeschreven gedicht van auteur Margaret Mitchell - Leigh acteerde in de film naar het boek en kreeg daarvoor een Oscar. Verder zijn er edities van toneelstukken, filmscripts en gesigneerde en van een opdracht voorziene boeken van A.A. Milne, Truman Capote en Evelyn Waugh te koop.

►Het met de Libris Literatuurprijs bekroonde De Tolk van Java van Alfred Birney (66) gaat ook in Indonesië verschijnen. Uitgeverij De Geus heeft de Indonesische vertaalrechten verkocht aan een uitgeverij in Jakarta. De roman gaat over de uitwerking van de Nederlands-Indische geschiedenis op de schrijver en de turbulente verhouding met zijn vader. Het is meteen het derde boek van Birney dat in Indonesië uitkomt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234