Dinsdag 16/08/2022

NIEUWS

Houellebecq komt met essay over Schopenhauer

Frankrijks beroemdste schrijver Michel Houellebecq zit niet stil. Bij Editions de l'Herne heeft hij een boek gepubliceerd over zijn verhouding tot de filosoof Arthur Schopenhauer, En présence de Schopenhauer.

Dat de Duitse pessimist veel invloed uitoefende op de weinig vrolijke denkwereld van Houellebecq is geen geheim. De vonk voor Schopenhauer sloeg bij Houellebecq over toen hij in een Parijse bibliotheek ooit een bundel met zijn aforismen ontleende. Hij was toen 25 jaar. "In enkele minuten veranderde alles", zo schrijft Houellebecq. Het was alsof hij een geestesverwant vond in wie hij eindelijk het volste vertrouwen kon hebben.

Houellebecq was gisteren ook te gast in het achtuurjournaal van France 2, ter gelegenheid van de heruitgave als pocket van zijn controversiële roman Soumission, die precies twee jaar geleden is verschenen. Zonet kwam bij Flammarion ook een bundeling uit van zijn oeuvre tussen 2001 en 2010. Zo weet Houellebecq de aandacht voor zijn oudere romans gaande te houden.

Stadsdichter Maarten Inghels wandelde de Schelde af

In de zomer van 2016 ondernam de Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels een flukse wandeling van de bron van de Schelde in het Franse Gouy-Le-Catelet naar Antwerpen. Goed voor 248 kilometer in ongeveer 11 dagen.

Nu heeft hij zijn ervaringen in een teder melancholisch prozagedicht gegoten vol markante observaties, in 45 fragmenten. 'De rivier is een touw van water met twee spartelende uiteinden', lezen we bijvoorbeeld. 'Ik controleer de stroom op onregelmatigheden en oneffenheden.'

Dit stadsgedicht 'Ik volg de rivier, ik ben de rivier', verschijnt in een bijzondere uitgave bij Demian, in een oplage van 100 gesigneerde exemplaren. Bij de tekst is een speciaal geblazen flacon gevoegd met water uit de Scheldebron. Elke houder bevat 40 centiliter zuiver bronwater. Komende zondag wordt het gedicht en de uitgave voorgesteld in het Antwerpse Letterenhuis om 14 uur, Inghels wordt geïnterviewd en leest voor. Bestellingen van de uitgave (150 euro tot 22/1) kunnen via uitgeverij.demian.be.

Telex

►De nieuwe roman van de Japanse schrijver Haruki Murakami is alweer een kolos. Op 24 februari verschijnt in Japan Killing Commendatore (Japanse titel Kishidancho Goroshi). De Nederlandse vertaling komt eraan in november bij Atlas/Contact en telt 800 bladzijden. Het boek bestaat uit twee delen, met de deeltitels Emerging Ideas en Moving Metaphor. Murakami vierde onlangs zijn 68ste verjaardag.

►De Nederlandse schrijfster Hanna Bervoets heeft de BNG Nieuwe Literatuurprijs toegekend gekregen. Volgens de jury weigert Bervoets 'zich in haar eigengereide romanoeuvre te laten begrenzen'. De BNG-prijs is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, met twee of meer literaire prozawerken op hun naam en die nog niet doorgebroken zijn. Eerder had Bervoets ook al de Frans Kellendonkprijs ontvangen.

► Tommy Wieringa's nieuwe roman, die dus wel degelijk in maart bij Hollands Diep verschijnt en niet bij De Bezige Bij, zoomt opnieuw in op de migratiethematiek. De dood van Murat Idrissi wordt aangekondigd als 'een literaire road novel - een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood'. In 2004 bezocht Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekende dat de basis vormt voor de roman. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen. Met een dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen Spanje binnen.

►Met de Herman de Coninckprijs bekroont Boek.be de beste poëziebundel van het afgelopen jaar. De uitreiking vindt op dinsdag 24 januari plaats tijdens een gratis toegankelijke, feestelijke poëzieavond in de Arenbergschouwburg met een optreden van Jules Deelder, auteur van het Poëziegeschenk. De vijf genomineerde dichters treden op: Eva Gerlach, Roland Jooris, Hannah van Binsbergen, Peter Verhelst en Nachoem M. Wijnberg. Ook de winnaar van de prijs voor de beste debuutbundel wordt bekendgemaakt. De muzikale noot komt van Tom Kestens (aanvang 20u15).

►De Nederlandse nrc.next-columniste Simone van Saarloos, die met De vrouw die haar eerste roman op de mensheid heeft losgelaten (zie ook p.14), gaat de politiek in. Althans, ze staat op de kandidatenlijst van Artikel 1, de partij die Sylvana Simons oprichtte na haar onverwachte en tumultueuze vertrek uit de ook al nieuwe politieke partij Denk. Van Saarloos staat op de achtste plaats op de lijst van 20. Schrijfster Anja Meulenbelt is lijstduwer van Artikel 1, op de 20ste plek.

►Onder het motto 'deBuren hebben rode oren' organiseert het Vlaams-Nederlandse huis in Brussel in samenwerking met Canvas en de VPRO een erotische schrijfwedstrijd. De 'korte literaire erotische scène moet tussen de 400 en 600 woorden tellen, en dient te worden geschreven met in het achterhoofd de wetenschap dat weinig dingen zo moeilijk zijn als het schrijven van een sterke seksscène. Insturen moet vóór de nauwkeurig gekozen datum van 14 februari. Een vakjury selecteert de drie beste inzendingen, waarna het publiek tijdens een prikkelende literaire avond op dinsdag 7 maart de winnaar kiest. Bij die gelegenheid spreekt De Morgen-columniste Heleen Debruyne een ode uit aan markies de Sade en gaan Annelies Verbeke en Kasper C. Janssen (De snijtafel) in gesprek over het schrijven van erotische literatuur. Info op deburen.eu

►Aanstaande maandag 23 januari wordt Het Mooiste Boekomslag 2016 gekozen.De voorselectie van twintig omslagen werd afgelopen week bekendgemaakt door de Nederlandse boekhandelketen Libris, die de prijs organiseert. Kandidaten zijn onder meer de covers van De laatste oorlog van Boeken-columnist Daan Heerma van Voss, Gij nu (Griet Op de Beeck) en Yucca (Peter Terrin).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234